Η εισήγηση του Δημάρχου Κω για το Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Δήμος Κω

Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη για το Τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κω

-Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

-Την τοπική ανάπτυξη

-Την στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων

-Την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας

-Την αντιμετώπιση της φτώχειας

-Την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων με την αναδιανομή του πλούτου

 

Ήδη από το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής είχαν καθορισθεί οι παραπάνω στόχοι, που σήμαιναν στην ουσία την αλλαγή του κλασσικού και συνηθισμένου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρέμβαση του Δήμου μας στην οικονομία για την στήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.

Η ενότητα του λαού, οι συνεργατικές αντιλήψεις και δράσεις του, η παρέμβασή του σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες, θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε το ποσοστό του πλούτου που μένει στο νησί μας και να ανατρέψουμε την σύνθλιψη των τοπικών επιχειρήσεων.

Η επιστημονική υποστήριξη κύρια από τα ΑΕΙ της χώρας, θα βοηθήσει τον Δήμο, που με την σειρά του θα συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνικές δυνάμεις για να δώσουν πνοή σε ανενεργούς τομείς της οικονομίας, να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να καταστήσουν πιο δίκαιο το μερίδιο του παραγόμενου στο νησί πλούτου.

Βασικές προϋποθέσεις είναι:

Η ανοικτή δημοκρατική διαβούλευση Δήμου και δημοτών.

Η αλλαγή της νοοτροπίας του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου και ο δημιουργικότερος ρόλος του.

Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η αλλαγή των παραδοσιακών αντιλήψεων και το ξεπέρασμα των δυνάμεων αδράνειας.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων στους στόχους που περιγράφονται στο τριετές πρόγραμμα που πρέπει να συμφωνήσουμε, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα μας, η Κως θα αυξήσει τον πλούτο που παράγει και θα τον κατανείμει δικαιότερα.

 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η αποδοχή των στόχων και αρχών που θέτουμε, μας επιτρέπει ευκολότερα:

  1. Να ανασυγκροτήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος.

  2. Να αξιοποιήσουμε πλήρως την ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου.

  3. Να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες και την επίλυση των καθημερινών αναγκών του νησιού και των πολιτών.

  4. Να ιεραρχήσουμε και να προχωρήσουμε στην επιλογή των έργων υποδομής και ανάπτυξης σύμφωνα με τις αντικειμενικές δυνατότητες της χρηματοδότησης τους.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω και όσα έχουν κατατεθεί στις εκθέσεις των τομέων και των υπευθύνων, σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται οι παρακάτω τομείς.

 

Α. Ο τομέας του Περιβάλλοντος στον οποίο περιλαμβάνονται τα έργα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της Ύδρευσης, της Αποχέτευσης, και των Στερεών Αποβλήτων ειδικά στις περιοχές των τέως Δήμων Δικαίου και Ηρακλειδών.

 

Β. Ο τομέας του εκσυγχρονισμού της αναβάθμισης και της αναζωογόνησης περιοχών και υπηρεσιών που φθίνουν στον οποίο περιλαμβάνονται η αστική ανάπλαση της πόλης και της Καρδάμαινας, παραλίες, χερσαίες και θαλάσσιες συγκοινωνίες, δημοτικά και δημόσια ακίνητα, τουριστικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, χρήση του διαδικτύου.

 

Γ. Ο τομέας των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον οποίο περιλαμβάνονται τα τοπικά επώνυμα προϊόντα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας, η τυποποίηση και η εμπορία τους, η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, ο έλεγχος της ποιότητας και η καθιέρωση του τοπικού σήματος ποιότητας.

 

Δ. Ο τομέας των αναπτυξιακών έργων στον οποίο ιεραρχούνται η επέκταση της Μαρίνας, ο μόλος των κρουαζιερόπλοιων, το νέο λιμάνι, η επέκταση του αεροδρομίου και οι ήπιες μορφές ενέργειας.

 

Ε. Ο τομέας της κοινωνικής αλληλεγγύης, μέριμνας, υγείας, εκπαίδευσης που μπαίνουν σε νέες βάσεις με την δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας.

 

ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για την τριετία θα διατεθούν 15 εκ ευρώ από δημοτικούς πόρους. 40 έως 50 εκ ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Και 50 εκ. ευρώ από δανειοδοτήσεις.

Πέραν του δημοτικού μηχανισμού και της αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των δημοτικών υπηρεσιών θα χρησιμοποιηθούν τα σύγχρονα μέσα των συνεργατικών και κοινοπρακτικών σχημάτων, των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ενθαρρύνουμε την δημιουργία αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών σε κάθε περιοχή και σε κάθε κλάδο για την ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων.

Ενθαρρύνουμε την δημιουργία κοινοπραξιών των παραγωγικών κλάδων και των ομάδων παραγωγών του πρωτογενή τομέα.

Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Και τέλος αναπτύσσουμε προγραμματικές συμφωνίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την υποστήριξη των στόχων και των τοπικών δραστηριοτήτων.

Ο στόχος της Δημοτικής Αρχής για την τριετία, είναι να αλλάξει το σημερινό κλασσικό και αναχρονιστικό πρότυπο ανάπτυξης και να οδηγήσει την κοινωνία και ιδίως τους νέους ανθρώπους στην συνεργασία για την δικαιότερη κατανομή του τοπικού πλούτου.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Εκμετάλλευση θαλασσίων τουριστικών εκδρομών.

Η ΑΝΕΜ επεκτείνει τις δραστηριότητες της στις θαλάσσιες εκδρομές και προτείνεται η κοινοπραξία με τους Κώους πλοιοκτήτες. Κατασκευάζονται 4 προβλήτες σε τουριστικά θέρετρα. Ολοκληρώνεται η μελέτη απόκτησης αξιόπλοου και ταχύπλοου σκάφους για τακτική συγκοινωνία στο βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου.

 

2.Αξιοποίηση του ημιτελούς δημοτικού μεγάρου στο Ζηπάρι.

Διερευνάται και προωθείται άμεσα η ολοκλήρωση του κτιρίου για την εγκατάσταση της Πολεοδομίας, της Κοιν.Σ.Επ Χωροταξικού και Πολεοδομικού σχεδιασμού και του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας και τεχνολογίας που θα είναι πολυμετοχική μη κερδοσκοπική Α.Ε. των παραγωγικών κλάδων. Η κατασκευή ολοκληρώνεται από κοινοπραξία κατασκευαστών.

 

3.Κέντρο Γεωργικής Ανάπτυξης στο Πυλί

Ανακαινίζονται το κτίριο του Συνεταιρισμού για την στέγαση του κέντρου γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης σε συνεργασία με ομάδες παραγωγών. Δημιουργείται Κοιν.Σ.Επ, διακίνησης και εμπορίας προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα ενοικιάζεται κτίριο στην Αντιμάχεια για την δημιουργία Κοιν.Σ.Επ εργαστηρίου ελέγχου της ποιότητας των ποτών των τροφίμων του εδάφους για τους γεωργούς και του αέρα για την μόλυνση από την ΔΕΗ.

 

4.Βιοτεχνικό κέντρο παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων στην Αντιμάχεια

Προωθείται η δημιουργία βιοτεχνίας προϊόντων μελιού, προϊόντων λαϊκής τέχνης και προϊόντων βοτάνων και αρωματικών φυτών. Οι βιοτεχνίες υποστηρίζονται από ομάδες παραγωγών και από Κοιν.Σ.Επ και από το εργαστήριο ελέγχου της ποιότητας ποτών και τροφίμων.

 

5.Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας Κεφάλου

Προτείνεται η προώθηση και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ αξιοποίησης επώνυμων παραλιών και του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας.

 

6.Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Καρδαμαίνης

Κατασκευάζονται έργα ανάδειξης του παραλιακού μετώπου για την αναζωογόνηση και οικονομική ανάκαμψη του οικισμού.

 

7.Ανακύκλωση στερεών αποβλήτων.

Μεταφέρεται από την Αλεξάντερ φάσιον στον χώρο του ΧΥΤΑ η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με την δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. Ανακύκλωσης. Κατασκευάζεται διαμετακομιστικός σταθμός απορριμμάτων και γίνονται προμήθειες του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Προωθείται η κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΑ. Στόχος η μείωση των τελών καθαριότητας κατά 20%

 

8.Οργάνωση και προώθηση των τελετών γάμου

Για τον στόχο αυτό ανακαινίζονται τα ακίνητα του Ακταίον και της Φιλαρμονικής στα οποία θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες τουρισμού και η αντίστοιχη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ. Επ.) τελετών και τοπικής γαστρονομίας. Ο ΔΗΡΑΣ, η ΚΕΑΣ και η Φιλαρμονική μεταφέρονται στην ΑΒΙΚΩ που ανακαινίζεται.

Οι ανακαινίσεις γίνονται από κοινοπραξία κατασκευαστών.

Ο ΔΗΡΑΣ ενισχύεται από Κοιν.Σ.Επ και η ΚΕΑΣ συμμετέχει στον ενιαίο φορέα συγκοινωνιών.

 

9.Δημιουργία Κοιν.Σ.Επ παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Ζητείται με σύμβαση το κέντρο υγείας Αντιμαχείας στο οποίο εγκαθίστανται εθελοντική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και μονάδα εξυπηρέτησης ασθενών τουριστών.

 

10.Αξιοποίηση κτιρίου Αλεξάντερ Φάσιον.

Ενισχύεται ο σκελετός, γίνεται ανακαίνιση και μεταφέρονται σταδιακά δημοτικές υπηρεσίες.

 

11.Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας

Υποστηρίζεται και προωθείται η τοπική γαστρονομία με την δημιουργία Κοιν.Σ.Επ εκμετάλλευσης του Βιότοπου, του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, του πάρκου Αμερικής, του παλαιού ανθοκήπου, του Ακταίον και της Φιλαρμονικής, των Ιαματικών πηγών, της Αίγλης και της Μαρίνας.

 

12.Εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των δημοτών.

Προωθείται η δημιουργία Κοιν.Σ.Επ Ασφάλειας για την λειτουργία των παρκινγκ, της ελεγχόμενης στάθμευσης, την ασφάλεια των ακινήτων και της περιουσίας των πολιτών και των επιχειρήσεων τους.

 

13.Προστασία περιβάλλοντος και πρασίνου.

Προωθείται η δημιουργία Κοιν.Σ.Επ Περιβάλλοντος για την προστασία και ανάδειξη των δασών, των ελεύθερων χώρων, της καταπολέμησης φυτικών ασθενειών και κωνοποειδών. Και η δημιουργία δευτεροβάθμιας εθελοντικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτικής προστασίας από τις εθελοντικές οργανώσεις μας.

14.Επώνυμη τοπική διασκέδαση.

Προτείνεται η παραχώρηση σε επιχειρηματίες και καλλιτέχνες με συνεργατικά σχήματα, του Οινοποιείου και των σφαγείων δίπλα στην ΑΒΙΚΩ που θα αποδεσμευτεί από τον ιδιώτης για την λειτουργία τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων τουριστικής εκμετάλλευσης.

 

15.Εκμετάλλευση πολιτιστικών αγαθών.

Προτείνεται η δημιουργία Κοιν.Σ.Επ για την λειτουργία μουσείων (ΩΡΛ, λαογραφικό, ιταλικών αρχιτεκτονικών), διαδρομών περιοχών φυσικού κάλλους, μοναστηριών, δασών, μουσικών και θεατρικών σχημάτων

 

16. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Προτείνεται η δημιουργία Κοιν.Σ.Επ για την υποστήριξη του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των Επιχειρήσεων του κατά την διαδικασία της πλήρους υιοθέτησης ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού μοντέλου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.

 

17.Εξοικονόμιση ενέργειας.

Προτείνεται η δημιουργία Κοιν.Σ.Επ για τον οδικό φωτισμό με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 80%

 

18.Αναβάθμιση εμπορικού κέντρου περιοχής πλατείας Κονίτσης.

Προετοιμάζεται άμεσα και κατασκευάζονται έργα αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής και λειτουργεί ελεγχόμενη στάθμευση στους περιφερειακούς της δρόμους και παρκινγκ στο 7ο δημοτικό σχολείο το καλοκαίρι.

 

19.Αναβάθμιση παλαιάς πόλης.

Ο Ορφέας παραχωρείται σε Κοιν.Σ.Επ για την λειτουργία το καλοκαίρι πολυμορφικού κέντρου ενημέρωσης των τουριστών. Δημιουργείται Κοιν.Σ.Επ αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανάδειξη του αρχαίου σταδίου ως τέρμα μιας τουριστικής διαδρομής. Αναζωογονείται όλη η περιοχή με έργα ανάπλασης και σύγχρονης λειτουργίας.

 

20.Αναβάθμιση λεωφόρου Β. Γεωργίου

Προτείνεται η άμεση προστασία και αναβάθμιση της παραλίας για την εκμετάλλευση της από τους παρακείμενους επιχειρηματίες.

 

 

21.Αναβάθμιση της παραλιακής οδού του λιμανιού.

Προτείνεται η επαναφορά της διπλής κατεύθυνσης. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες. Ο επανασχεδιασμός του ελλιμενισμού των σκαφών. Η ανάπλαση της πλατείας πλατάνου, του παλιού ανθόκηπου. Η αλλαγή χρήσης του 3ου Δημοτικού και η ανάπλαση της περιοχής της ΔΕΗ με την κατασκευή μόλου μεγάλων σκαφών.

 

22.Χρηματοδοτήσεις για την λειτουργία ειδικών δράσεων

Γηροκομείου Ιεράς Μητρόπολης, Ολοκλήρωση Αγίου Γεωργίου. Δράσεις πρόνοιας και εταιρείας απεξάρτησης, Κοιν.Σ.Επ προσχολικής αγωγής. Κοιν.Σ.Επ Επιμόρφωσης και κατάρτισης.

 

23.Έργα άμεσης προτεραιότητας

Ύδρευση τ. Δήμου Ηρακλειδών. Ποδηλατόδρομος Ψαλιδίου. Ανάπλαση λίμνης Πυλίου και αποκατάσταση του λατομείου. Δημιουργία φορέα διαχείρισης της Αλυκής. Φύτευση και φωτισμός Επαρχιακού. Αποχέτευση Καρδάμαινας. Βιολογικός Κεφάλου. Ανεμογεννήτριες ΔΕΥΑΚ. Βυτία εκκένωσης βόθρων.

 

24.Προετοιμασία χρηματοδοτούμενων και μη έργων.

Μαρίνα. Μόλος κρουαζιερόπλοιων. Νέο λιμάνι. Λιμάνι Μαστιχαρίου Λιμενικά έργα Κεφάλου. Ανάπλαση ανατολικών ακτών πόλης. Προστασία και ανάπλαση βόρειων ακτών. Ιαματικά λουτρά. Αστυνομικό Μέγαρο. Δικαστικό Μέγαρο. Πυροσβεστική. Νέο κτίριο φυλακών. Νέο Νοσοκομείο. Αποχέτευση και βιολογικός τ. Δήμου Δικαίου. Επέκταση βιολογικού Κω Πολεοδομήσεις. Πολεοδομικές αναπλάσεις της πόλης και των Κοινοτήτων. Αξιοποίηση του κοκκινόνερου. Της Ζιάς, του λατομείου Ζιάς, του παλαιού Πυλί, της Αλυκής.

 

25.Απαλλοτριώσεις.

Παρκινγκ στη Ζιά. Ακίνητα συνεταιρισμού Πυλίου, Οδού Μανδηλαρά, και ΔΕΗ, παρκινγκ στην Κάζα Ρομάνα.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter