Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Τουριστική Κατοικία

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ROOMS TO LET

Η Πολιτική πηγάζει από την Πόλη και τους Πολίτες, όχι από τις... Πωλήσεις.

Kατά γράμμα ακολουθεί την προτροπή της Γερμανικής Bild "Έλληνες πουλήστε τα νησιά σας", το πολυμήχανο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο, που συμπληρώνει με το χειρότερο τρόπο τον Εφαρμοστικό Νόμο, οδεύει ήδη προς ψήφιση από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δημόσια διαβούλευση,

Οι διατάξεις του ανακαλύπτουν και προωθούν τα ήδη παρωχημένα στον υπόλοιπο κόσμο "σύνθετα τουριστικά καταλύματα" (mixed use resorts):

Τμήματα τους θα είναι μικρά και μεγάλα διαμερίσματα ή βίλες - τουριστικές κατοικίες δηλαδή – που θα μπορούν να πωληθούν ή εκμισθωθούν μακροχρονίως.

Τα συγκροτήματα, που θα χτιστούν με συντελεστή δόμησης 0,15 και ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν 100 στρέμματα, θα έρθουν να προστεθούν στη νόμιμη και αυθαίρετη, εκτός σχεδίου, δόμηση.

Αιγιαλοί και παραλίες που έχουν την ατυχία να βρίσκονται δίπλα σε ακίνητα που ανήκουν στα ΕΤΑ χαρακτηρίζονται πλέον μέρος των "Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων", για να προωθηθεί η "ολοκληρωμένη" εκμετάλλευσή τους.

Πρόκειται ξεκάθαρα για Τουριστική Πωλητική, με βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος και του τοπίου. Πρακτικά η κυβέρνηση προωθεί την ολοκλήρωση της αποκοπής του τουρισμού από την υπόλοιπη τοπική οικονομία, με αυτάρκη συγκροτήματα "all inclusive" και επιλογές που δε μπορούν να σταθούν ούτε από οικονομική άποψη: Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο στην Ισπανία υπάρχουν σήμερα ήδη για διάθεση εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, σε λουτροπόλεις – φαντάσματα. Η φούσκα αυτή μάλιστα των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό την αφετηρία της οικονομικής κρίσης στη μεσογειακή αυτή χώρα.

Θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι η τουριστική κατοικία μπορεί να προωθηθεί μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, με μακροχρόνιες μισθώσεις και ανακαινίσεις κτιρίων που ήδη υπάρχουν και δε χρησιμοποιούνται πια. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να ανήκουν τα περισσότερα ΞΕΝΙΑ, που συνδυάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία με προνομιακές τοποθεσίες, αλλά και εγκαταλειμμένα σπίτια σε παραδοσιακούς οικισμούς.

Η θεματική ομάδα τουρισμού των Οικολόγων Πράσινων

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter