«Να επιτραπεί η ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Για πρώτη φορά, θετικό ψήφισμα από Δημοτικό Συμβούλιο, στη Λέσβο. Χαιρετίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όχι στην καταχρηστική εφαρμογή της απαγόρευσης για πολιτικούς σκοπούς.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, που ζητά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ελεύθερη κατασκήνωση. Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα Δήμου σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιτέλους αρχίζει να γίνεται κτήμα των φορέων της τοπ. αυτοδιοίκησης ότι η και η ελεύθερη κατασκήνωση στηρίζει την τοπική οικονομία και δεν αποτελεί απειλή για τις τοπικές κοινωνίες, ούτε καν για όσους ασχολούνται με τον οργανωμένο τουρισμό. Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο προς ένα νέο πρότυπο φιλοξενίας καθώς οι κάτοικοι του νησιού αναγνωρίζουν ότι χρόνια τώρα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, καθώς συμμετέχουν στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτα χωριά και οικισμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για επαφή με τη φύση, καθώς ο άνθρωπος που αποξενώνεται από τη φύση χάνει την ανθρωπιά του. Φέτος δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών, που μας υπενθυμίζει πως οι όμορφες στιγμές στη ζωή δεν κοστίζουν τίποτα.

Ο ισχύων νόμος, λοιπόν, που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ, έχει εκ των πραγμάτων ηθικά καταργηθεί στη συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο ελευθερία δεν σημαίνει λευκή επιταγή για ανεύθυνες συμπεριφορές. Η παρουσία του ανθρώπου στη φύση είναι ανάγκη να διέπεται από κανόνες που να εξασφαλίζουν την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που είναι εγγενώς ευπαθή, καθώς και να μην δημιουργεί συνθήκες διακινδύνευσης δασικών πυρκαγιών.

Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου τόνισε: "Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε έκκληση για αλλαγή του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που εμποδίζει την ελεύθερη κατασκήνωση και καλούμε την αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα να προωθήσει ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτή της Λέσβου, στηρίζοντας την ελεύθερη κατασκήνωση, και προάγοντας παράλληλα ένα "ηθικό" κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο."

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter