Ο Νίκος Μυλωνάς για την κακή οικονομική κατάσταση στην ΔΕΥΑΚ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα (9-9-2011) συζητιέται ο ισολογισμός και ο απολογισμός 2010 της ΔΕΥΑΚ και μια αναμόρφωση προϋπολογισμού που αφορά υπερωρίες προσωπικού.

Κατά πάγια τακτική της εκάστοτε πλειοψηφίας, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Τις καλές ώρες, τις ώρες θεαματικότητας είναι οι ώρες για τον Δήμαρχο και τις εντυπώσεις που πρέπει να δημιουργήσει στον ...Λαό του! Κι ας εχει φτάσει η ΔΕΥΑΚ στο χείλος της καταστροφής.

Αντιδρούμε σε αυτή την λογική και δίνουμε στην δημοσιότητα την σημερινή μας κατάθεση.

Θέμα Δ.Σ. 4ο. 'Εγριση απολογισμού χρήσης 2010

Στα έσοδα υπάρχει απόκλιση μεταξύ προϋπολογισθέντων και απολογιστικών ποσών 750.000!!! Η διαφορά αυτή, σύμφωνα με την εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη μη είσπραξη επιχορηγήσεων και κατά δεύτερο στη μη εκτέλεση έργων βάσει προγραμματικών συμβάσεων. Στην πλευρά των εξόδων τα πραγματικά συνολικά έξοδα ήταν κατά 1.963.000 λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα. Η διαφορά προκύπτει από τη μείωση επενδύσεων, όπως αγορές οχημάτων και εξοπλισμού καθώς και από μη ολοκλήρωση έργων και κατασκευών που υπήρχαν στο κονδύλι των «ακινητοποιήσεων υπό εκτέλεση». Επίσης υπήρξε μείωση των εξόδων προσωπικού κατά 14% των προϋπολογισθέντων η οποία προφανώς οφείλεται στις περικοπές μισθών που επέβαλε η κεντρική εξουσία. Στον πίνακα του απολογισμού δεν εμφανίζεται (ίσως από τυπογραφικό λάθος) το ποσό του υπολοίπου πελατών, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας πρέπει να είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.

Θέμα Δ.Σ. 5ο. Έγκριση ισολογισμού χρήσης 2010

Δεν έχουμε στη διάθεση μας τον ισολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών υπηρεσιών της επιχείρησης το αποτέλεσμα της χρήσης 2010 ήταν αρνητικό με ζημία 1.257.000 ευρώ με το κόστος μισθοδοσίας να παραμένει πολύ υψηλό παρά τη μνημονειακή μείωση. Αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά των εσόδων και στην ανισομερή κατανομή της τιμολόγησης του νερού και των υπηρεσιών μεταξύ των μεγάλων καταναλωτών και των απλών νοικοκυριών. Επίσης μεγάλο έλλειμμα δημιουργούν τα ανεπίδεκτα είσπραξης ποσά κυρίως από μεγάλους οφειλέτες. Σοβαρή απόκλιση επίσης υπάρχει μεταξύ της ποσότητας του αντλούμενου και τιμολογούμενου νερού που οφείλεται σε μεγάλες διαρροές αλλά και σε λαθραία ή δωρεάν με ευθύνη του προέδρου κατανάλωση! Παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στο υπόλοιπο του λογαριασμού πιστωτών, όπου τα απολογιστικά είναι κατά 410.000,00 ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα. Σε μια εταιρεία σε οικονομική κρίση οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης θα έπρεπε να συνοδεύονται από έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία να αναλύονται λεπτομερώς τα πεπραγμένα σχετικά με τη διαχείριση, την οικονομική κατάσταση της εταιρείας , τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία με την προηγούμενη διαχειριστική χρήση και την αιτιολόγηση του αρνητικού αποτελέσματος και να αναπτύσσονται οι σχεδιασμοί και οι ενέργειες της νέας διοίκησης για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος και βελτίωσης της θέσης της επιχείρησης (πολλά σας ζητάμε κ. πρόεδρε;).

Συμπεράσματα: Η επιχείρηση βαδίζει στην ίδια ρότα (στον αυτόματο πιλότο ) εδώ και πολλά χρόνια. Κανείς από τους διοικούντες δεν ασχολείται σοβαρά με το αγαθό του νερού. Κανένας προγραμματισμός και καμιά προσπάθεια για ανασυγκρότηση της επιχείρησης. Όλα τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία του απολογισμού ΚΑΙ του έτους 2010 ενισχύουν τα παραπάνω. Αύξηση των ανείσπρακτων ποσών από τους Πελάτες!! Ταμειακή κατάρρευση με σοβαρό κίνδυνο παύσης πληρωμών. Ανυπαρξία αναπτυξιακής κατεύθυνσης (τα υπό εκτέλεση έργα είναι μειωμένα κατά 100%-Αντιμαχείτες μην περιμένετε νερό, μόνο λόγια). Οι Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Το μόνο κονδύλι των εξόδων που παρουσιάζει σημαντική μείωση ,είναι οι Αμοιβές Προσωπικού και αυτό λόγω της μείωσης που επέβαλε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν επέφερε καμιά βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης. Το ερώτημα είναι που πάμε !!!!

Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε ο Νέος Προϋπολογισμός του 2011. Ποια άραγε από τα παραπάνω αναφερόμενα Αδύνατα Σημεία της Επιχείρησης θα εξαλείψει η Νέα Διοίκηση;

Παρακολουθήσαμε την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ την προηγούμενη περίοδο και αγανακτήσαμε από την προχειρότητα της διαχείρισης. Όμως η τωρινή κατάσταση είναι εντελώς εκτός λογικής.

Απορούμε πως ο νυν πρόεδρος της δικαιολογεί την αποζημίωση του.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter