Γιάννης Κρητικός: εισήγηση για επιχειρησιακό πρόγραμμα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ανθρώπινη Κως

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πρώτη μου φορά βλέπω μια τόσο μεγάλη εισήγηση που δυστυχώς δεν αναφέρει κάτι το ουσιαστικό. Πρώτη μου φορά βλέπω κάποιους να λένε τόσα πολλά αλλά την ίδια ώρα να μη λένε απολύτως τίποτα!

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ενώ η Δημοτική Αρχή βρίσκεται στην εξουσία του Δήμου εδώ και εννέα μήνες, κάνει εισηγήσεις προεκλογικού τύπου. Πέρασε σχεδόν ο πρώτος χρόνος, και αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή ακόμα και σήμερα δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να πει.

Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι,

Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής δεν αντέχει σε κριτική:

γενικότητες,

αοριστολογίες,

αφηρημένες σκέψεις,

πρόχειρες αντιγραφές και επικολλήσεις από διαφορετικά κείμενα και sites (κεφ. 1, σελ. 7-31, αντιγραφή από Ε.Ε.Τ.Α.Α., κεφ. 2, σελ. 33-101 αντιγραφή από μελέτη του δικτύου ΔΑΦΝΗ),

σε άλλα σημεία (υπομέτρα) υπάρχει τμηματική αντιγραφή προτάσεων μας κατά τρόπο απαράδεκτο που αλλοιώνει την πρωτότυπη πρόταση,

οι στρατηγικοί στόχοι βαφτίζονται 'άξονες' την ίδια ώρα που λείπουν η φιλοσοφία και η δομή από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ενώ απουσιάζει παντελώς η στρατηγική!

Το κείμενο δεν είναι συγκροτημένο.

Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.

Μοιάζει περισσότερο με ένα κολάζ σκέψεων από διαφορετικές πηγές που δυστυχώς δεν έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και ουσιαστικές προτάσεις για την επίτευξη των στόχων.

Δεν ιεραρχεί τους στόχους.

Δεν απαντά επαρκώς στο ερώτημα 'που θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν όσα προτείνετε;'.

Σε κάποια σημεία του είναι ήδη ξεπερασμένο (σελ. 36 ή 81, περίπτωση Χ.Υ.Τ.Α.)

Αυτά όλα είναι απόδειξη ότι δεν ασχολήθηκαν με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περισσότεροι από δύο – τρεις άνθρωποι!

Υποβαθμίσατε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε ένα απλό Σχέδιο, απ' όπου απουσιάζει η δεοντολογία.

Δεν γίνονται όμως έτσι αυτά τα πράγματα!

Το μέλλον του νησιού μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζετε με προχειρότητα και αοριστολογίες!

Εμείς σας καταθέσαμε συγκεκριμένη , συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου της Κω κατά τη διάρκεια του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κω (Φεβρουάριος 2011).

Δεν θα ξαναπούμε τα ίδια. Σας έχουμε στείλει αναλυτικά τις προτάσεις μας τον Φεβρουάριο τις οποίες στείλαμε και στα Μ.Μ.Ε. του νησιού. Και στείλαμε μαζί τις προτάσεις μας για το Ο.Ε.Υ. και για τους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δήμου.

Σας στείλαμε ολοκληρωμένη πρόταση για κάθε τομέα του Δήμου γιατί αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη σφαιρικά.  Όπου ο κάθε  τομέας είναι αλληλένδετος με πλήθος άλλων και κάθε παρέμβαση στον ένα επηρεάζει και τους υπόλοιπους. Γι' αυτό κι επιμένουμε σε συνολικές παρεμβάσεις προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να αποδίδουν πολλαπλά οφέλη.   Κάτι που δε βλέπουμε στην πρότασή σας.

Ένα απλό παράδειγμα από τα πολλά:

Πρέπει να σας θυμίσω ότι καταργήσατε μια σειρά από επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη του τόπου (ΔΑΝΕΗΡ, ΔΕΚΑ, ΜΑΕΔΗΚ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, κτλ).

Σήμερα γενικά και αόριστα μιλάτε για ανάπτυξη. Με ποια εργαλεία και μέσα; Με αυτά που καταργήσατε; Σας τα λέγαμε τότε αλλά δεν ακούγατε. Τώρα προσπαθείτε να δημιουργήσετε αστικές εταιρείες από την αρχή ενώ όσες είχατε έτοιμες τις καταργήσατε!

Μιλάτε για την οργάνωση του Δήμου όταν ακόμα και σήμερα τα στελέχη δε γνωρίζουν τις νέες τους αρμοδιότητες και σας στέλνουν γραπτά αιτήματα.

1. Δεν στηρίζετε τον τουριστικό τομέα (βαριά βιομηχανία) στο βαθμό που θα έπρεπε (μαζικό – εναλλακτικές μορφές)

2. δεν στηρίζετε δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (περίπτωση RYANAIR όπου 'νίψατε τας χείρας σας', μαθητικό τουρισμό, κτλ.)

3. δε σχεδιάζετε μεθοδικά και δεν ιεραρχείτε τα έργα υποδομής που έχουμε ανάγκη.

4. δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην 'ταυτότητα' του νησιού και στο προϊόν που προωθούμε.

5. για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών κάνετε απλή αναφορά χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις.

6. Δε φαίνεται να δίνετε ιδιαίτερο βάρος στα θέματα περιβάλλοντος. Ούτε απλή αναφορά!

7. Δεν προωθείτε την Κω ως Κέντρο Τουρισμού και Πολιτισμού στη ευρύτερη περιοχή, και σε λίγο θα καταντήσουμε απλοί θεατές των εξελίξεων αν όχι επαίτες για λίγους τουρίστες.

8. δεν βλέπουμε πουθενά την κατασκευή χώρων για τη Τρίτη Ηλικία (π.χ. ΚΑΠΗ) που τάζατε προεκλογικά.

9. Δεν εξειδικεύετε τις παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της μεταποίησης.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει ότι

δεν έχει όραμα για το νησί,

δεν έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το νησί,

αλλά και όπου άλλοι προτείνουν κάτι, δεν έχει τον τρόπο να το υλοποιήσει.

Δυστυχώς για όλους μας, όχι μόνο δεν μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει όλα αυτά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί πια απλά θέματα καθημερινότητας (καθαριότητα, ΧΥΤΑ, κτλ.)

Με τη σημερινή εισήγηση αποδεικνύει σε όλους μας ότι δεν έχει κατανοήσει το ρόλο της ως Δημοτική Αρχή, που είναι 'λίγα λόγια και πολλές πράξεις'.

Επενδύει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο μας και τους συμπατριώτες μας ειδικά αυτή την δύσκολη εποχή όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Δυστυχώς στην πιο κρίσιμη στιγμή έχουμε μια Δημοτική Αρχή που ομολογεί ότι δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προτείνει.

Έστω και στο παρά πέντε προτείνουμε:

Λαϊκές Συνελεύσεις σε κάθε χωριό – να ακουστούν οι συμπατριώτες μας.

Διαβούλευση με την ομογένεια – όχι μόνο συνεδριάσεις για φιέστες και πανηγύρια, αλλά και για προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ακούστε τους μαθητές στα σχολεία – για αυτούς δεν σχεδιάζουμε το μέλλον;

Ερωτηματολόγια μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης – να ακουστούν όλοι.

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να αλλάξουμε την κατάσταση, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter