Ο Νίκος Μυλωνάς για ΦΠΑ - επισιτιστικά

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Προς τον κ. Πρόεδρο και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω

ΘΕΜΑ: πρόταση ψηφίσματος ''για την αύξηση του

συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23% στα είδη εστίασης''

κ. Πρόεδρε

α. Το πρόβλημα αυτής της περιόδου στο τόπο μας είναι η αύξηση που έγινε στον συντελεστή του ΦΠΑ για τα είδη επισιτισμού από 13 στο 23%. Βεβαίως φημολογείται και πάλι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας από 1-1-2012. Είναι όμως ένα θέμα που έχουμε ήδη εκφραστεί. Σας επισυνάπτουμε το σχέδιο της ομόφωνης απόφασης του δημ. συμβ. της 16-2-2011 που αφορούσε την τότε συζήτηση για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας.

β. Το σχέδιο ψηφίσματος που ακολουθεί δεν αποκλείει άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου μας (που θα μπορούσε να πάρει το δημοτικό μας συμβούλιο) με πρώτο από όλα την συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και την λαϊκή κινητοποίηση.

γ. Δεν αποκλείουμε την τροποποίηση του σχεδίου (εμείς ως παράταξη συμφωνούμε σε όποια αλλαγή κάνετε) για να το διαμορφώσετε σε μορφή που να ψηφιστεί ομόφωνα.

Σχέδιο:

Προς τον κ. Πρωθυπουργό, κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κλπ.

ΘΕΜΑ: «Nα καταργηθεί η αύξηση του συντελεστής Φ.Π.Α. από 13% σε 23% στα είδη εστίασης».

1. Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% από 1ης Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις της εστίασης εχει δυσμενείς συνέπειες για τον κλάδο της εστίασης, την εθνική οικονομία, την απασχόληση και τον τουρισμό. Ο κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με το τουριστικό προϊόν και αντί να λαμβάνονται μέτρα στήριξής του όπως κάνουν οι ανταγωνίστριες χώρες με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (στο 5% ή 6%) αντί να εκμεταλλευτούμε την ελληνική γαστρονομία και την ελληνική διατροφή ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, προωθώντας το με φορολογικές ελαφρύνσεις, οδηγούμαστε στην αντιμετώπισή της ως εισπρακτικό μηχανισμό αβέβαιης αποτελεσματικότητας.

2. Ο διαχωρισμός ο διαχωρισμός στην υλοποίηση του μέτρου ανάμεσα σε τουριστικές επιχειρήσεις all inclusive και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι κοινωνικά άδικος και το μόνο που πετυχαίνει είναι η μεγαλύτερη υποβάθμιση-συρρίκνωση των τοπικών νησιωτικών μας οικονομιών αφού οι επιχειρήσεις all inclusive δεν ωφελούν ή ωφελούν ελάχιστα την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

3. Δεν είναι λογικό να λαμβάνονται μέτρα για την τόνωση του τουρισμού όπως η μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων από 11% σε 6,5% και από την άλλη μεριά να επιβάλλεται αύξησή του ΦΠΑ στα επισιτιστικά επαγγέλματα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες(!), λες και τα επισιτιστικά επαγγέλματα στον νησιωτικό μας χώρο δεν αποτελούν δομικό στοιχείο του τουριστικού μας προϊόντος!

---Καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τον κλάδο εστίασης μειώνοντας την φορολογία του ΦΠΑ και όχι να οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδα, δημιουργώντας μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και κατ επέκταση μειώνοντας τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Το δημοτικό συμβούλιο Κω εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων του νησιού μας ενώνει την φωνή του με την φωνή όλων των νησιωτικών Δήμων και ζητά από την Κυβέρνηση

να καταργήσει την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από 13% σε 23% στα είδη εστίασης,

να στηρίξει τον κλάδο εστίασης, αντί να οδηγεί χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις σε αδιέξοδα με μεγάλες απώλειες σε θέσεις εργασίας και μεγάλες συνέπειες και για τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων

να διατηρήσει τον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α των νησιών του Αιγαίου, ως αναπτυξιακό κίνητρο.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς (δημ. συμβ.)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter