Καρκινογόνα αντιβιοτικά σε ζώα παραγωγής τροφίμων

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Επιβεβαιώνει την εύρεση επικίνδυνων νιτροφουρανίων σε δείγματα από ελληνικές εκμεταλλεύσεις πουλερικών και ιχθυοκαλλιεργειών η Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.

Τα νιτροφουράνια είναι ομάδα απαγορευμένων συνθετικών αντιβιοτικών με σοβαρές τοξικές παρενέργειες και καρκινογόνες ενδείξεις για τα παραγωγικά ζώα και τον άνθρωπο. Οι τυπικές ωστόσο δηλώσεις της Κομισιόν δεν αναιρούν το γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες (και άλλα που δεν καλύφθηκαν από τις ανεπαρκείς δειγματοληψίες) τελικά καταναλώθηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επιμένει για την περίπτωση της ολλανδικής εταιρείας Ofichem, για την οποία κατέθεσε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι διακινεί στην Ελλάδα αντιβιοτικά κινεζικής προέλευσης (προφανώς χωρίς άδεια κυκλοφορίας), σαν πολυβιταμινούχο premix, που σε συνδυασμό με την προβεβλημένη στην ιστοσελίδα της εταιρείας διακίνηση απαγορευμένων ουσιών για ζώα παραγωγής τροφίμων, αλλά και την ανεύρεση των ουσιών αυτών σε παραγωγικά ζώα στην Ελλάδα, εγείρουν ανησυχίες που δεν καλύπτονται από την τυπική και ανεπαρκή απάντηση του Επιτρόπου Dalli, η οποία δεν κάνει την παραμικρή νύξη στη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Η παράνομη διακίνηση και χρήση αντιβιοτικών και αναβολικών ουσιών σε ζώα παραγωγής τροφίμων αποτελεί μια εγκληματική πράξη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια μας είναι ενδεικτικές μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Οι ελληνικές αρχές απαξίωσαν να μας απαντήσουν. Οι τυπικές και τεχνοκρατικές απαντήσεις του Επιτρόπου Dali κάθε άλλο παρά καθυσηχαστικές είναι. Γι' αυτό επανερχόμαστε προς την Κομισιόν, όχι μόνο για περισσότερα αποσπασματικά στοιχεία αλλά και για να απαιτήσουμε κάτι περισσότερο από μια γραφειοκρατική προσέγγιση. Πρόκειται για ένα θέμα που αγγίζει τον καθένα μας. Χρειάζεται ενημέρωση για τους καταναλωτές, αποτελεσματικοί φραγμοί για την παράνομη διακίνηση, αλλά και ευαισθητοποίηση για τους κτηνοτρόφους ώστε να μην υποκύπτουν σε εύκολες, αλλά παράνομες λύσεις που δηλητηριάζουν το φαγητό μας».

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter