Συμπαράταξη Ελπίδας: το β΄ μέρος της εισήγησης στη συνέλευση

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η Πολιτική της Συμπαράταξης και οι οργανωτικές αλλαγές.

Α. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν την ανάγκη σύγχρονης δημοτικής πολιτικής θέτοντας 3 βασικά ζητήματα διαχείρισης: α) την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης τονίζοντας την αυτονομία των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων και τον περιορισμό του ρόλου των πολιτικών προϊσταμένων στα θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού β) την διόρθωση του δημοτικού πελατολογίου και την ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών γ) την αναζήτηση είσπραξης των ΠΟΕ. Πιέσαμε και πιέζουμε να μας δοθεί ο κατάλογος μεγάλων χρεοφειλετών. Πιέζουμε να εισπραχτούν παλιά προκλητικά χρέη με αιχμή τις οικονομικές οφειλές των επιχειρήσεων ΜΗΤΣΗ (η παράνομη άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας από τον κ. Δήμαρχο εχει σταλθεί σε όλη την κρατική και κυβερνητική διοικηση). Στα πολεοδομικά ζητήματα επιμένουμε στην συνέχιση και ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη μελετών. Στα περιβαλλοντικά ζητήματα των αυθαιρεσιών κατά του φυσικού τοπίου στο ΖΗΝΙ Κεφάλου και της καταστροφής από πυρκαγιά του κυττάρου του ΧΥΤΑ απευθυνθήκαμε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για να τονίσουμε την ανάγκη σεβασμού της φύσης, των επιστημονικών μελετών και των νόμων της πολιτείας μας. Στο θέμα της διπλοδρόμισης του λιμανιού, δεν αρνούμαστε στην δημοτική αρχή το δικαίωμα της αλλαγής. Όμως θα μπλοκάραμε τα πράγματα αν ο Δήμος δεν πάρει πρώτα τις αναγκαίες εγκρίσεις. Θα δράσουμε όπως και με τον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου που τον μετατρέπουν σε παρκινγκ χωρίς να σέβονται τις προβλέψεις της πολιτείας. Δεν παρεμβαίνουμε ακυρωτικά χωρίς αναπτυξιακό στόχο ούτε ασκούμε μόνον κριτική στην δημοτική αρχή. Οι προτάσεις μας, οι παρεμβάσεις, η κατάθεση εναλλακτικών λύσεων και πολιτικών είναι συνεχείς σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διαχείρισης (δημοτική αποκέντρωση, ΚΕΑΣ, ΕΦΤ, Λιμάνι, δημοτική συγκοινωνία, δίκτυα επικοινωνιών, αναπτυξιακά έργα, κλπ).

Β. Όλες οι πολιτικές παρεμβάσεις μας έχουν ένα κεντρικό στόχο: να αποδείξουμε και να αναδείξουμε μια πολιτική Αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας μέσω της δημοτικής εξουσίας.

Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, η διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος και η δημιουργία επενδυτικών προτάσεων για εμπορικό λιμάνι, Λατομείο, αξιοποίηση υποδομών των σφαγείων, του χώρου ΑΒΙΚΩ και ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ, το χάνι, η επέκταση του ΧΥΤΑ, η πολιτική γης, περιβαλλοντικές διαδρομές κλπ. Η νέα δομή του τουριστικού προϊόντος μας ώστε να στηρίζεται στον πολιτισμό, στις παραδόσεις, στο περιβάλλον, στις επιστήμες, στη θρησκεία, τα Μνημεία, τις Ιαματικές πηγές, το ποδήλατο, την φύση, την κοινωνία μας. Στην οργανωμένη και συστηματική ανάπτυξη της γεωργίας – κτηνοτροφίας - αλιείας. Τον δημοτικό έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων. Π.χ. τυποποίηση λαδιού, μελιού , παραδοσιακών γλυκών και καλλιέργεια λουλουδιών κλπ. Στήριξη της Εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας, Περιβάλλον με προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, παροχή κατάλληλου πόσιμου νερού σε όλο το νησί και καταγραφή με έλεγχο όλων των γεωτρήσεων, σωστή διαχείριση του ΧΥΤΑ, προστασία της ζώνης των ακτών, της Δημόσιας-Δημοτικής Γης και των περιαστικών δασών κλπ). Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΑΒΙΚΩ & του Οινοποιείου, έργα πνοής για τον τόπο μας μέσω δημιουργίας εργαστηρίων καλλιτεχνικής και δημιουργικής πρωτοβουλίας, δημιουργία εργαστηρίων ζωγραφικής, πλαστικής, μουσικής, θεάτρου.

Γ. Στην Οικονομία: Αύξηση των ιδίων πόρων του Δήμου με την καταγραφή των παράνομων και αδήλωτων κατασκευών των μεγάλων ξενοδοχείων και μείωση του λειτουργικού κόστους ώστε να εξευρεθούν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις. Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες και σωστή αξιοποίησή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Η ανεργία δε μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο τοπικής οικονομίας όπως υπόσχεται η Δημοτική Αρχή. Η ανεργία είναι εθνικό και παγκόσμιο φαινόμενο που μαστίζει τις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ο δήμος αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία δημιουργίας υποδομών για το νέο πλέγμα προϊόντων που θέλουμε να προωθήσουμε και αυτό θα ανοίξει ευκαιρίες για επενδύσεις και εργασία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Υιοθετώντας το «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή», μπορεί να απασχοληθούν νέοι άνεργοι σε σύγχρονες παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.

Δ. Υπάρχει κάμψη στην παράταξη και αυτό φαίνεται από τις αραιές συνόδους της 7μελούς γραμματείας και την μη την λειτουργία των Επιτροπών. Η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο συνοδεύτηκε με παρεμβάσεις αλλά και με τον περιττό εκνευρισμό του εκπροσώπου μας. Πρέπει να ανανεωθούμε. Γι αυτό προτείνεται η εκπροσώπηση μας για την προσεχή χρονιά να γίνει από τον πρώτο επιλαχόντα δημοτικό σύμβουλο που επιθυμεί να δουλέψει στο όργανο. Ο Π. Χατζηνικολάου λογω φόρτου εργασίας δεν θέλει αυτή την περίοδο να αναλάβει την υπευθυνότητα. Ο δεύτερος Ν. Τσακίρης που θέλει να μας εκπροσωπήσει και πρέπει να εγκρίνουμε την αποστολή του. Η θητεία του θα είναι για ένα χρόνο. Και στην τότε γενική συνέλευση θα αποφασιστεί ποιος θα συνεχίσει.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ Σ.Ε.

 

Διαβάστε εδώ το α΄μέρος της εισήγησης

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter