Ν. Μυλωνάς: πρόταση για τον ΧΥΤΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Κω

κ. Δήμαρχε,

Σε επιστολή μας πριν 5 ημέρες σας καλούσαμε να οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου ΧΥΤΑ για να εκμεταλλευτούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της περιόδου.

Δεν πήραμε απάντηση.

Επανερχόμαστε ως πολίτες που αγωνιούμε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του νησιού μας και την ανάπτυξη του, ως μέλος του καταργηθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΑ και ως δημοτικός σύμβουλος για να :

Α) Σας υποβάλουμε πρόταση να πάρετε πολιτική απόφαση για την υποβολή των καταλλήλων αιτήσεων για το έργο: ''επέκταση του ΧΥΤΑ νήσου Κω'' στο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενων δράσεων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που είναι και το τελευταίο ισχυρό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την χώρα μας και ίσως η μοναδική δυνατότητα που έχουμε ως δήμος για την εκπλήρωση της υποχρέωσης από την σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ για την επέκταση του.

---Σας επισυνάπτουμε το αρχείο της ανοικτής Πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Σας στέλνουμε και το link της πρόσκλησης από την Διαχειριστική Αρχή Νοτίου Αιγαίου. http://www.notioaigaio.gr/site.asp?uID=2§ion=2&sID=142

Η επόμενη ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η 13η Δεκεμβρίου 2011. Σε αυτήν μπορεί να προταθεί το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ, για το οποίο υπάρχει ήδη κατατεθειμένη στο Δήμο Οριστική Μελέτη (αρχείο ΧΥΤΑ)!!! Να σημειωθεί ότι στις υποχρεώσεις των μελετητών (σύμπραξη μελετητικών γραφείων Φραντζής/Μπούρκας) είναι και η υποβολή του αιτήματος σε Χρηματοδοτικό Μέσο.

---Σας επισυνάπτουμε το αρχείο της ανοικτής Πρόσκλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ/ α.π. 1537/5-5-2011, πρόγραμμα ''περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη'' ΥΠΕΚΑ/άξονας 4/θεματικη πρόταση 44) σχετικά με έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

Β) Να σας ενημερώσουμε ότι παράλληλα με τη μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΑ, με απόφαση του τότε ΔΣ του ΧΥΤΑ έχει κατατεθεί από το γραφείο του μελετητή Γ. Φραντζής και συν/τες από πολλών μηνών στις αρμόδιες Υπηρεσίες το σύνολο των μελετών Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων, που πρέπει να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει ο Δήμος. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα μπορούσε να γίνει μέσω ΣΔΙΤ ή άλλων συνθέτων μορφών χρηματοδότησης, εφ όσον υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία του από τις δημοτικές υπηρεσιες.

κ. Δήμαρχε,

Συμφωνούμε όλοι για την ανάγκη της εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας στο νησί μας.

Διαφοροποιούμαστε βέβαια, ως προς τον χαρακτηρα της και τις προτεραιότητες που τίθενται.

Αν όμως δεν προετοιμαστούν αναπτυξιακές προτάσεις από την μεριά του δήμου που να αφορούν κοινωνικές υποδομές, (πράγμα για το όποιο συμβάλουν οι προτάσεις μας) τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στον χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων με ότι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους του νησιού, σε περιόδους γενικευμένων άγριων φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών.

Γ) Στην πρόσφατη σύσκεψη στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Ν. Αιγαίο μόνο ο δήμος μας και ο δήμος Καλυμνίων απουσίαζαν! Γιατί;

Νίκος Μυλωνάς

δημ. σύμβουλος της Σ.Ε

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter