Οι Τουριστικές Σχολές της Ρόδου παραμένουν κλειστές

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Ρόδος, 21/11/2011

 

Προς

Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο

Υφυπουργό κ. Π. Αλιβιζάτο

Υφυπουργό κ. Γ. Νικητιάδη

Κοινοποίηση

Πρόεδρο Ο.Τ.ΕΚ

κ. Λ. Σορωνιάτη

Αγαπητοί κύριοι,

Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι παρόλο που βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, οι Τουριστικές Σχολές της Ρόδου (ΑΣΤΕΡ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ) παραμένουν κλειστές ενώ θα έπρεπε να έχουν λειτουργήσει ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου ή και νωρίτερα.

Πιο ανησυχητικό είναι όμως το γεγονός ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ΑΣΤΕ δεν έχει γίνει ακόμη παρόλο που θα έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Μάιο. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το πρώτο εξάμηνο λόγω όλων αυτών των σοβαρών παραλείψεων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ΑΣΤΕ Ρόδου υπάρχουν μόνο 5 μόνιμοι καθηγητές ενώ και για τις δύο ΑΣΤΕ (Ρόδου και Αγ. Νικολάου) έχουν πληρωθεί συνολικά 11 από τις 39 θέσεις που προβλέπει ο Νόμος 3105/2003. Από τις τέσσερις δε βαθμίδες καθηγητών έχουν πληρωθεί μόνο οι δύο κατώτερες. Παραμένουν δηλαδή κενές οι βαθμίδες του Καθηγητή και του Αναπληρωτή Καθηγητή ενώ υπάρχει μόνο ένας Επίκουρος Καθηγητής. Επιπροσθέτως δεν οριστικοποιείται η μονιμοποίηση αυτών των 11 καθηγητών για διαδικαστικούς λόγους.

Η σωστή λειτουργία των σχολών απειλείται επιπλέον από την ελλιπή χρηματοδότηση των σχολών αφού ακόμα δεν έχει καταβληθεί το ταμειακό υπόλοιπο του 2011 ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι σχολές που έχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις. Φυσικά μιλάμε για τον μειωμένο φέτος κατά 35% προϋπολογισμό των σχολών.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί το κλείσιμο του οικοτροφείου με το πρόσχημα της μετατροπής του σε φοιτητική λέσχη. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολές αυτές καθαυτές και να ισχυριζόμαστε ότι θα λειτουργήσει σύγχρονη φοιτητική εστία στη θέση του οικοτροφείου; Φοβούμαστε ότι και το οικοτροφείο θα έχει τη μοίρα της Σχολής Ξεναγών, δηλαδή θα κλείσει σιωπηρά χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι περίπου 95 σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ αλλά και όλοι οι μαθητές της ΕΠΑ.Σ και του Ι.Ε.Κ. να παραμένουν στον αέρα χωρίς να ξέρουν εάν η χρονιά τους θα κυλήσει ομαλά και κανονικά. Σχετικά με τα προβλήματα στις ΑΣΤΕ ο Σύλλογος Σπουδαστών των σχολών έχει στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΤΕΚ στις 11/11/2011.

Εκκρεμές βέβαια παραμένει το ζήτημα της αναβάθμισης των ΑΣΤΕ σε ανώτατες σχολές. Είναι πιστεύουμε ώριμες οι συνθήκες να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος που θα οδηγήσει στην ουσιαστική, και όχι τύποις, αναβάθμιση των σχολών αυτών και τη μετεξέλιξή τους σε Ανώτατες Σχολές Ξενοδοχειακής Διοίκησης, πιθανότατα ως τμήματα πανεπιστημιακών σχολών.

Επειδή η τουριστική βιομηχανία, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική εκπαίδευση, και η αναβάθμιση της δεύτερης μπορεί να δώσει ικανά στελέχη στις τουριστικές επιχειρήσεις και να αναβαθμίσει γενικότερα το τουριστικό προϊόν της χώρας, ζητάμε από σας να διευκρινίσετε:

1) Πότε θα λειτουργήσουν οι τουριστικές σχολές σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα στη Ρόδο.

2) Εάν θα λειτουργήσει φέτος σύγχρονη φοιτητική εστία για τους φοιτητές σε σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο για την ανακούφιση ιδιαίτερα των ασθενέστερων οικονομικά σπουδαστών. Εάν όχι, θα λειτουργήσει το οικοτροφείο;

3) Τι προβλέπουν τα σχέδια του Υπουργείου σας για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ.

4) Υπάρχουν σχέδια για επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο;

Με τιμή

Για τη Συντονιστική Γραμματεία της ΠΚ Δωδεκανήσου

Δημήτρης Γρηγοριάδης

(συντονιστής)

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter