Ο Ν. Μυλωνάς για το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και τον προϋπολογισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η υποβάθμιση της επιτροπή διαβούλευσης και οι πρώτες ατυχείς στοχεύσεις του προϋπολογισμού 2012

-- Η απουσία της πλειοψηφίας των μελών της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, η πλήρης απουσία των μελών που προέρχονται από τις 5 δημοτικές κοινότητες δείχνει την έλλειψη ενδιαφέροντος και πιστοποιεί την υποβάθμιση των θεσμοθετημένων δημοκρατικών διαδικασιών. Προήδρευσε ο κ. Δήμαρχος που μίλησε στα ¾ της συνόδου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Καμία προετοιμασία. Καμία οργάνωση της συζήτησης. Μονόλογος, γενικότητα, κούραση, απογοήτευση, πλήξη. Ας φροντίσει η δημοτική αρχή την επόμενη φορά η παρουσία και ο διάλογος να αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της περιόδου. Τριμελής αντιπροσωπεία της παράταξης μας παρακολούθησε την σύνοδο. Η απουσία των άλλων παρατάξεων ήταν αδικαιολόγητη γιατί αυτή την φορά προσκληθήκαμε!

--Μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα κείμενα του προϋπολογισμού και του ΠΕΕ 2012. Ήδη εχει ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στα μέλη της Συμπαράταξης, καρπός της οποίας ήταν η πρόταση για τον περιφερειακό δρόμο στο Πλατάνι και την μεταγραφή της πράξης εφαρμογής των σχεδίων πόλεως στο κτηματολόγιο, που είχαν ως στόχο να ανοίξουν το θέμα του προϋπολογισμού και του ΠΕΕ εν μέσω της οικονομικής ύφεσης στο νησί μας.

Μια πρώτη γεύση για το τι προτίθεται να κάνει το 2012 η δημοτική αρχή πήραμε από τον συνοπτικό πίνακα που συνόδευε το κείμενο που κατατίθεσαι στην επιτροπή διαβούλευσης (16-11-2012). Το κείμενο ήταν ένας μακρύς κατάλογος όσων κατά καιρούς έχουν ακουστεί ως αναγκαία έργα για τον τόπο μας, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς οικονομική τεκμηρίωση και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Στο τέλος, εντελώς ασυσχέτιστα, δόθηκε μια περίληψη των οικονομικών δεδομένων, από την οποία προκύπτουν οι παρακάτω παρατηρήσεις.

Α. ο συνολικός προϋπολογισμός από 65,7 εκ. πέρυσι μειώνεται στο 54,5 εκ.! πραγματισμός ή κατήφορος; Θα μας πουν! Μόνο που και πέρυσι μιλαγαν για ''πραγματισμό''.

Β. Έσοδα: μειώνονται τα αναμενόμενα έσοδα από την τοπική κοινωνία από 20,1 εκ σε 19,5 εκ. ενώ τα έσοδα από κρατικούς πόρους από 13,5 εκ. σε 11,7 εκ. ενώ προβλέπεται ότι τα χρέη από παρελθόντα έτη θα αυξηθούν από 16,8 εκ. σε 17,3 εκ! Όπως πάντα!

Γ. Έξοδα: μειώνεται το κόστος προσωπικού από 14,2 εκ. σε 9,9 εκ. λογω του μνημονίου, αλλά αυξάνεται το κόστος των αιρετών από 1,95 εκ σε 3,2 εκ. (!) και το κόστος των τρίτων από 1,47 σε 3,1 εκ.(!) Για να αμβλυνθούν οι κακές εντυπώσεις των παράξενων αυτών αυξομειώσεων, φαίνεται στον πίνακα ότι αυξάνονται οι επενδύσεις από 14,3 σε 15,1 εκ. οι οποίες μάλιστα κατευθύνονται όλες σε έργα που από 9,4 εκ πέρυσι φέτος προβλέπονται να φθάσουν στα 14,6 εκ!

Τίθενται πολλά ερωτηματικά. Πρώτα γιατί μηδενίζεται το ποσό που πρέπει να διατεθεί για την αγορά κτηρίων, ή την εκκίνηση αγοράς κρίσιμων τεχνικών έργων, (όπως το κτήριο της Ανωτέρας, του συνεταιρισμού Πυλίου) ή απαλλοτριώσεων για δημιουργία πλατειών στα σχέδια πόλεως ή προμήθεια παγίων όπως υλικών για το Λαογραφικό μουσείο κλπ.

Μετά γιατί μηδενίζεται και το ποσό για μελέτες, έρευνες κλπ. όταν μάλιστα προβλέπεται η δημιουργία ερευνητικού κέντρου στο Μουσείο ΩΡΙΛΑ;

Ακούστηκε χωρίς να αιτιολογηθεί ότι δεν θα γίνει το Λαογραφικό μουσείο στο ΧΑΝΙ. Μα υπάρχουν αποφάσεις προηγουμένων δημοτικών συμβουλίων και το έργο είχε αυτό τον σκοπό. Γιατί αυτή η στροφή; Δεν αιτιολογήθηκε η αλλαγή χρήσης του μουσείου ΩΡΙΛΑ. Ειπώθηκε ότι είναι έτοιμη κατά 60% η Χωροταξική μελέτη χωρίς να εχει παρουσιαστεί κάτι στην κοινωνία μας. Πολλά μα πάρα πολλά λόγια για τις συνεργατικές χωρίς τεκμηρίωση. Το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι η απουσία σύνδεσης του προϋπολογισμού και του ΠΕΕ 2012 από την οικονομική κρίση και την στασιμότητα στο νησί μας. Οι συνεργατικές είναι ένα από τα μέσα της παραγωγής που δεν μπορεί να ανατρέψει την ύφεση, την παραγωγική αποδιάρθρωση και τον μαρασμό που επικρατούν.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter