Πολίτες κόντρα στον Καιρό: πρόταση για το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Πολίτες κόντρα στον Καιρό

Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

κ. Γ. Γκούφα

Κοιν: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες,

Περιφερειακούς Συμβούλους

Κύριε πρόεδρε

Διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, διαπιστώσαμε ότι:

α) τα περισσότερα θέματα αφορούν αναγκαία μεν ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, όμως λείπουν άλλα σοβαρά, όπως π.χ. της Ακτοπλοϊας, τμήμα της οποίας (ενδοεπικοινωνία), έχει πλέον από 1/7/2011 περιέλθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Ακριβώς γι' αυτό το λόγο είχαμε καταθέσει προ μηνός σχετική Επερώτηση με θέμα:

"Πρωτοβουλία για Σύσταση Δημόσιου – Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοϊας -Στήριξη του ναυπηγείου του Νεωρίου – Αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών γραμμών ενδοεπικοινωνίας",

θεωρώντας ότι το θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα για την επιβίωση και ανάπτυξη της περιοχής μας και ότι είναι απαραίτητο να συζητηθεί, προκειμένου η Περιφέρεια να διαμορφώσει πολιτική σ' ένα στρατηγικό τομέα για το Ν. Αιγαίο.

Ζητάμε λοιπόν όπως συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το παραπάνω θέμα με τις διαστάσεις που προαναφέραμε. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες "μεταβατικής κυβέρνησης", κάτι που δυσκολεύει την ουσιαστική άκηση πολιτικών και αποφάσεων, όμως πιστεύουμε ότι πρωτεύει καταρχήν και έγκαιρα, εμείς να διαμορφώσουμε θέσεις και στρατηγική, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη, λόγω των περικοπών των επιδοτήσεων, διαφαίνονται σοβαρές δυσκολίες στη συνέχιση της εξυπηρέτησης των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων στις λεγόμενες γραμμές δημοσίου συμφέροντος, που σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες χειμώνα πολλά μικρά νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγκοινωνία, κάτι που αποτελεί αναγκαίο κοινωνικό αγαθό για την επιβίωση τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι, πριν μικρό χρονικό διάστημα, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης τόσο σε διαβουλεύσεις του με αρμόδιους υπουργούς όσο και σε συνάντηση με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χάν, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και κατέθεσε και ανάλογες προτάσεις.

β) για μια ακόμα φορά τίθεται το θέμα της επαναληπτικής ψηφοφορίας για την εκλογή του "Συμπαραστάτη του Πολίτη". Από την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε και πάλι ότι, ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να συζητηθεί και να υπάρξει θετική κατάληξη, εάν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις παρουσίασης και συμμετοχής των υποψηφίων στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Η διαδικασία αυτή που δίνει τη δυνατότητα σχετικής συζήτησης και ερωτοαπαντήσεων με τους ενδιαφερόμενους, είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την κατά προσέγγιση αντικειμενική και διάφανη εκλογή του καταλληλότερου προσώπου. Γι αυτό ακριβώς και ο νομοθέτης έχει προβλέψει την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή του Συμπαραστάτη, επιδιώκοντας να διασφαλίσει το αυξημένο κύρος του θεσμού.

Αντίθετα η μέχρι σήμερα κατ΄επανάληψη εγγραφή του θέματος στις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου, χωρίς τη διασφάλιση της συμμετοχής των υποψηφίων, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η διαιώνιση της εκκρεμότητας και η περαιτέρω υποβάθμιση αυτού καθεαυτού του θεσμού.

Προτείνουμε λοιπόν τη διαγραφή του θέματος από την ημερήσια διάταξη και την επαναφορά του μόνο στην περίπτωση διασφάλισης των προϋποθέσεων που προαναφέραμε. Διαφορετικά, αν επιμείνετε, είμαστε υποχρεωμένοι να απέχουμε από την ψηφοφορία.

28/11/2011

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter