Ν. Μυλωνάς για το ΠΕΕ 2011: αστήρικτες υποσχέσεις

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΠΕΕ 2011:αστήρικτες υποσχέσεις για να διασκεδαστεί η άσχημη κατάσταση;

1. Έχουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής με πολλά μικρά έργα και υψηλό επίπεδο οικονομικού κόστους. Μας δόθηκε ένα πρόγραμμα έργων 19,3 εκ από 13,2 εκ. δηλ αυξημένο κατά 50%! Την ίδια στιγμή από το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 που κατατέθηκε στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αναμένεται μείωση του προϋπολογισμού από 65,7 εκ. πέρυσι σε 54,5 εκ.! με μείωση στα αναμενόμενα έσοδα από ίδιους πόρους από 20,1 εκ σε 19,5 εκ. και από κρατικούς πόρους από 13,5 εκ. σε 11,7 εκ. ενώ προβλέπεται ότι τα χρέη από παρελθόντα έτη θα αυξηθούν από 16,8 εκ. σε 17,3 εκ! Δεν δικαιολογείται με λογικά επιχειρήματα σε οικονομικό επίπεδο αυτή η πρόταση.

2. Σε καιρούς ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε, χρειάζεται μια επεκτατική δημοτική πολιτική δημιουργίας υποδομών, θέμα που θέτει η κατά 50% αύξηση του προγράμματος, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα ανεργίας και παραγωγικής κάμψης. Όμως αυτή πρέπει να στηρίζεται στην ασφαλή χρηματοδότηση και νέες μεθόδους παραγωγής δημοτικού έργου.

Η χρηματοδότηση απαιτεί αύξηση εσόδων και νέο καταμερισμό εργασίας. Η πρόταση θα ήταν ενδιαφέρουσα αν στηρίζονταν σε μια πολιτική αύξησης των δημοτικών εσόδων: μέσω είσπραξης χρεών παρελθόντων ετών, ανακοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών επιβαρύνοντας τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιδίωξη είσπραξης διαφεύγοντος ΔΗΦΟΔΩ από τις μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα εκτός Κω, από τον έλεγχο του εμπορίου ηλεκτρονικών καταστημάτων και αξιοποιώντας τοπικές αναπτυξιακές προτάσεις και φυσικούς πόρους που είναι εν υπνώσει. Αυτό θα σήμαινε επενδύσεις στην πολιτική γης-εφαρμογή σχεδίων πόλεως, δημιουργία ή προετοιμασία επενδύσεων για υποδομές όπως Λατομείο, Ιαματικά λουτρά, εμπορικό λιμάνι, Ήπιες μορφές ενέργειας, πράσινα οικολογικά προϊόντα, Λαϊκές αγορές, κλπ. Θα σήμαινε μια νέα σχέση συνεργασίας του Δημου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιοποίηση σύνθετων μορφών χρηματοδότησης αναπτυξιακών προτάσεων και διαδικασιών παραγωγής έργου, ξεπερνώντας τα στενά πλαίσια της αυτεπιστασίας και της απλής εργολαβίας.

3. Απουσία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων το πρόγραμμα δημοτικών έργων του 2011 πάσχει από τεχνική αδυναμία και λογιστική αναντιστοιχία, έχει τεράστια οικονομική αφερεγγυότητα και εν τέλει αποτελεί πολιτική διασποράς ψεύτικων ελπίδων!

Που είναι αλήθεια οι υποσχέσεις για κτήρια υπουργείων που θα κατασκεύαζε ο δήμος για να νοικιάζει στο κράτος, για δανεισμό, για μεγάλα αναπτυξιακά έργα; Τι άλλο κάνει ένα χρόνο ο κ. Δήμαρχος από το να σπέρνει ψεύτικες ελπίδες και να δικαιολογεί καταστάσεις ρίχνοντας τα βάρη στους άλλους για να διασκεδάσει την απραξία και την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης του;

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter