Η υγεία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι  ΠΚ Δωδεκανήσου

Οι ευάλωτες ομάδες πλήττονται περισσότερο από τις πολιτικές απαξίωσης της υγείας.

Η ΠΚ Δωδεκανήσου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα θέματα υγείας στα Δωδεκάνησα, με αποκορύφωμα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο της Ρόδου με το διοικητή του να παραιτείται διαμαρτυρόμενος για την υποστελέχωση και για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή, και την κατάληψη του Κέντρου Υγείας Πάτμου και τη σύλληψη ως ομήρου του διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου.

Τα πρόσφατα γεγονότα δεν πρέπει βέβαια να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα συνολικά προβλήματα του νομού όπως τα έχουμε κατά καιρούς βιώσει και καταγράψει. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα των νησιών όπως της Κω με τις προβληματικές κλινικές (παιδιατρική, καρδιολογική), την ελλιπή στελέχωση των ασθενοφόρων και το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας που εγκαινιάστηκε αλλά δε λειτούργησε, της Καλύμνου με την υποστελέχωση της καρδιολογικής κλινικής, αλλά και των μικρών νησιών που υποτίθεται εξυπηρετούνται από πολυδύναμα ιατρεία που μόνο πολυδύναμα δεν είναι τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Τα πολυδύναμα στους Λειψούς, στη Μεγίστη και στη Νίσυρο έχει αναρωτηθεί κανείς πώς λειτουργούν; Έχει σκεφτεί κανείς τους γιατρούς που πάνε με φουσκωτά στα μικρονήσια (Αρκιούς,Ψέριμο, Λειψούς,Αγαθονήσι κλπ);

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε πως ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σε καιρούς που βλέπουμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται, το να χάνουμε και τα συλλογικά μας αγαθά, όπως η δημόσια υγεία, μας κάνει ακόμα φτωχότερους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά είναι πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας παγκοσμίως, αλλά οι νησιώτες πληρώνουν πολύ περισσότερα, ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες. Αντί για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ειδικά στα νησιά, βλέπουμε περικοπές των δαπανών, προβλήματα στο ΕΣΥ, προβλήματα με τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς, έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και γενικά το χάος στο χώρο της υγείας.

Βασική προϋπόθεση για την παραμονή των νησιωτών στον τόπο μας είναι να έχουμε πρόσβαση με δίκαιο τρόπο σε κοινωνικές υποδομές όπως αυτές που αφορούν την υγεία όπως δικαιούται κάθε ευρωπαίος πολίτης. Από την άλλη πλευρά η απουσία βασικών υποδομών πρόληψης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας αλλά και η αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων εξαιτίας της κρίσης και των αναποτελεσματικών πολιτικών αντιμετώπισής της, οδηγούν σε σημαντική αύξηση τόσο των σωματικών και ψυχικών επιβαρύνσεων όσο και των ιδιωτικών δαπανών κάθε νοικοκυριού ακόμα και για στοιχειώδη θέματα φροντίδας και περίθαλψης.

Ενώ λοιπόν αφαιρούνται βίαια εισοδήματα που κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των πολιτών οι οποίοι επίσης καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα με τα εισοδήματα τους βάρη, θα περίμενε κάποιος να υπάρχει μια ελάχιστη εξισορρόπηση με αποτελεσματικότερες υποδομές για την υγεία ιδιαίτερα στα νησιά μας. Παράλληλα ο τουρισμός, τομέας στον οποίο στηρίζεται εν πολλοίς η οικονομία των νησιών μας, θα πρέπει να στηρίζεται και από δομές υγείας σε όλα τα νησιά. Η έλλειψη τέτοιων δομών θα μπορούσε να τον επηρεάσει αρνητικά και ενώ επενδύουμε σε διαφήμιση αυτού του προϊόντος ταυτόχρονα το υποσκάπτουμε απαξιώντας τις δομές υγείας στους τουριστικούς προορισμούς ξεχνώντας ότι για ένα μέρος τουριστών η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια είναι κριτήριο επιλογής του τουριστικού τους προορισμού ενώ η κακή περίθαλψη είναι ζωντανή δυσφήμηση του ίδιου του προϊόντος.

Οι κυβερνήσεις – όποιες και αν είναι - πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών είναι ύψιστη υποχρέωσή τους και αδιαπραγμάτευτο αγαθό που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες οι οποίοι, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν πληρώσει αυτή την περίθαλψη για πολλά χρόνια. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει εξάλλου ότι είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο. Αντί λοιπόν να προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους καλό θα ήταν να εργασθούν για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων για τα νησιά.

Οι εκλεγμένοι άρχοντες πρέπει να πάρουν σαφή και ειλικρινή θέση και να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την άμεση στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών υγείας του Νομού μας χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητά τους. Εξάλλου, με το άρθρο 94 (παρ. 39 α) του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης) από το 2013 μεταβιβάζονται στους δήμους, μετά την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από τις Δ.Υ.Π.Ε. περιλαμβανομένων και αρμοδιοτήτων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας καθώς και αρμοδιότητες τοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι Περιφέρειες αντιστοίχως με το άρθρο 186 (εδ. Ζ Ια) θα ασκούν 23 αρμοδιότητες που σήμερα ασκούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (Δ.Υ.Π.Ε.) της χώρας.

Καλούμε τους νησιώτες της Δωδεκανήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια να απαιτήσουν συντονισμένα και με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών υγείας και το αυτονόητο που είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών πρόληψης και υγειονομικής περίθαλψης.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter