Ν. Μυλωνάς: Τι ταιριάζει στην Κέφαλο;

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Πριν την λαϊκή συνέλευση

---Αν και έπρεπε να γίνει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων του 2012, εν τούτοις αξίζει η συμμετοχή όλων των δημοτών!

---H Κέφαλος είναι μια χαρισματική περιοχή. Παρά την ομορφιά της, που οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου μεγάλου κλειστού ξενοδοχείου στο νησί μας, του CLUB MED, στην συνέχεια έμεινε εκτός του συστήματος ανάπτυξης των εγκαταστάσεων μαζικού τουρισμού για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν η απόσταση της από την πόλη της Κω. Η εγγύτητα στις έτοιμες υποδομές της πόλης και το αίσθημα αυτοσυντήρησης των επιχειρήσεων, οδηγούσε τις επενδύσεις στην λογική της μη απομάκρυνσης από το διοικητικό κέντρο! Οι διακινητές του τουριστικού κυκλώματος εξυπηρετούνταν από την χωρική ανάπτυξη από το Αεροδρόμιο και μέχρι την πόλη! Η τοπική κρίση του μαζικού τουριστικού μοντέλου και η ύφεση των τελευταίων χρόνων επέφεραν τον μαρασμό στην περιοχή.

Έχει όμως όλα τα δεδομένα για να ανακάμψει! Διατηρεί ένα ανέπαφο τον μεγάλο φυσικό της πλούτο και σε μεγάλο βαθμό τις παραδοσιακές επιδεξιότητες των κατοίκων της! Στα πλαίσια της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού μας, έχει ένα πρωταρχικό ρόλο αν η ανάπτυξη της γίνει με νέους όρους και με νέους στόχους.

Τι ταιριάζει στην Κέφαλο; Η διέξοδος είναι να αναπτύξει μια δική της ταυτότητα στηριζόμενη στον υπέροχο φυσικό της χώρο, στον τοπικό της πολιτισμό, στην δική της παραγωγική ικανότητα και την δική της διατροφική κουλτούρα. Σχέδια πόλης του Χωριού και της Παραλίας με υψηλά πολεοδομικά στάνταρτ και ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, αποκλείοντας τον μαζικό τουρισμό που επικρατεί στο υπόλοιπο νησί είναι ο πιο λογικός δρόμος.

--- Χρειάζεται στοχευμένη δημοτική υποστήριξη στις μικρομεσαίες τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Καλλικράτη (άρθρα 94, 97, 204-209). Τα μικρά ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα και τα μικροκαταστήματα στο παραλιακό μέτωπο χρειάζονται την ολική ανάπλαση του υπάρχοντος οικιστικού συνόλου στο Καμάρι και την δημιουργία σταθμού ενημέρωσης επισκεπτών.

--- Η πρόταση Παπαϊωάννου και Ε.Μ.Πολυτεχνείου για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων λατομείου ελαφρόπετρας στο Ζηνί θα δημιουργήσει χώρους ευρύτερης αναπτυξιακής σημασίας για το νησί μας. Η διαδρομές στο πλούσιο από αρχαιολογικά ευρήματα και σπάνια φυσικά τοπία από την Κέφαλο μέχρι τον Α. Μάμμα, είναι η βάση για τον καθορισμό της περιοχής:ως περιβαλλοντικό και ιστορικό πάρκο!

--- Το δάσος ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ είναι ένα από τα 2 στο Αιγαίο. Η ανάδειξη του ως δρυμός δημοτικής σπουδαιότητας θα συμβάλει στην περιβαλλοντική ισορροπία και στην ήπια ανάπτυξη.

--- Στο Καμάρι είναι και πρέπει να μείνει ως λιμάνι αλιευτικού και τουριστικού χαρακτήρα, με βελτιώσεις των υποδομών του αλλά χωρίς επεκτάσεις. Το ίδιο και το καταφύγιο στον Λιμνιωνα με την βελτίωση των εγκαταστάσεων του.

---Ιδανικός χώρος για εμπορικό λιμάνι του νησιού, έξω από οικισμούς και περιοχές με τουριστική προοπτική, είναι η περιοχή Γουρνιά της Κεφάλου, όπου υπάρχει μια φυσική διαμόρφωση που καθιστά εύκολη και οικονομική την όλη επέμβαση και επί πλέον μικρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

---Μοναδικός δανικός χώρος χωροθέτηση και κατασκευή λατομείου αδρανών υλικών με σύγχρονες μεθόδους ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων

--- Ο βιολογικός καθαρισμός λυμάτων των 2 οικισμών και νέα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης θα δώσουν πνοή στην περιοχή.

--- Ανάδειξη του Αιολικού πάρκου σε χώρο συνδυασμένης παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

---Αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής κοινοτικής περιουσίας για να δώσει πόρους που θα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της διαφοροποίησης του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

---ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ: Οργάνωση υπηρεσιών υγείας και φροντίδας.

---Πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά; Μόνο ένας δρόμος υπάρχει: να μπει χέρι στο μοντέλο συγκέντρωσης των κερδών! Αυτό που λέγεται: all inclusive, μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλα σουπερ μάρκετ, είναι ο χώρος συγκεντροποίησης του πλεονάσματος της τοπικής οικονομίας. Η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών και η αναθεώρηση του ΔΗΦΟΔΩ πρέπει να στοχεύουν εδώ: στην αύξηση των ιδίων πόρων του δήμου μας! Η αιτιολόγηση στηρίζεται στο ότι τα κέρδη από τον μαζικό τουρισμό προέρχονται κυρίως από την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων! Και αυτό δημιουργεί την βαση της τοπικής αναδιανομής των κερδών.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter