Δύναμη Αλλαγής: μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής - Δελτίο Τύπου

Σήμερα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης μας, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση, καταθέσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, μηνυτήρια Αναφορά κατά του Δημάρχου Κω και παντός άλλου υπεύθυνου, με σκοπό τη δικαστική διερεύνηση την υπόθεσης που αφορά την δωρεάν παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου και της επιχείρησης της «ΑΙΓΛΗΣ» σε ιδιώτες.

Δυστυχώς, πρόκειται για μία κραυγαλέα υπόθεση παραβίασης της νομιμότητας, με ζημιογόνες συνέπειες για τον Δήμο μας, αφού είναι γνωστό ότι το μεν ακίνητο είναι ανυπολόγιστης εμπορικής και μισθωτικής αξίας, η δε «ΑΙΓΛΗ» είναι μία επιχείρηση με ετήσιο τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και βέβαια ανάλογα κέρδη. Από «σημειολογικής άποψης», φαίνεται να μην είναι τυχαίο ότι οι παρανομίες αυτές αφορούσαν το πιο εμβληματικό ίσως δημοτικό κτίριο της πόλης μας, και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η νυν δημοτική Αρχή είναι υπεράνω νόμων.

Όσοι προέβησαν στις ζημιογόνες αυτές ενέργειες χρησιμοποιούν ως άλλοθι και πολιτική ασπίδα για τις έκνομες ενέργειες τους, τη δήθεν τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην ανάγκη στήριξης ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων. Αυτό, όμως, που επιδιώχθηκε ήταν η αθέμιτη και παράνομη ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου Κω.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η αυθαίρετη παρουσία ιδιωτών στην «ΑΙΓΛΗ», γίναμε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, οι οποίοι μας ζητούσαν επιτακτικά να αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο και θεσμικό μέσο στα όσα απροκάλυπτα συνέβαιναν.

Πράγματι, ο επικεφαλής της παράταξης μας, Γιώργος Κυρίτσης, όπως κι οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εξαρχής τοποθετηθήκαμε αρνητικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Μάιο του 2011, και καταψηφίσαμε την απόφαση που είχε ως θέμα την δωρεάν παραχώρηση της «ΑΙΓΛΗΣ» σε μία δήθεν υπό σύσταση αστική εταιρία κοινωνίας οικονομίας, η οποία σημειωτέον ποτέ δεν συστήθηκε. Στην συνέχεια, με αλλεπάλληλα έγγραφα μας προς τον Δήμαρχο Κω, τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Κω, την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Σ.Ε. Δημόσιας Διοίκησης, θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν ιδίως την μη νόμιμη λειτουργία μιας αμιγούς δημοτικής επιχείρησης από ιδιώτες για κερδοσκοπικούς σκοπούς, την παρουσία τους εντός του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου, χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε κάποια πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία ή να έχουν υπογράψει κάποια σύμβαση, την από μέρους τους μη καταβολή μισθωμάτων ή άλλων ανταλλαγμάτων, ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κλπ, όπως και την λήψη από ιδιώτες των εισπράξεων από τη λειτουργία της «ΑΙΓΛΗΣ». Επίσης, ετίθεντο επιτακτικά ερωτήματα για τον λόγο συνέχισης λειτουργίας μίας δημοτικής επιχείρησης, της Ε.ΔΗ.Κ. εντός του 2011, η οποία, βάσει νόμου, έπρεπε υποχρεωτικά να έχει λυθεί και να έχει τεθεί σε εκκαθάριση από 1.1.2011.

Απαντήσεις επί των ερωτημάτων αυτών δεν λάβαμε ποτέ. Έτσι, αποστείλαμε Εξώδικα τόσο προς το Δήμο Κω, όσο και προς τους ιδιώτες επαναλαμβάνοντας τα πιο πάνω ερωτήματα, και πάλι, όμως, λάβαμε γενικόλογες απαντήσεις που αφορούσαν δήθεν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, χωρίς να δίνονται πειστικές εξηγήσεις για το τι συνέβη το διάστημα της παράνομης, δωρεάν παραχώρησης, ήτοι από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011. Μάλιστα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς από μία απλή και μόνο αντιπαραβολή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δωρεάν παραχώρηση της «ΑΙΓΛΗΣ» στους ιδιώτες και της απάντησης του Γραφείου Τύπου του Δήμου Κω στο Εξώδικο μας, ότι στην μεν απόφαση οι παραχωρησιούχες γυναίκες λογίζονται ως δήθεν μέλη της υπό σύσταση αστικής εταιρίας κοινωνικής οικονομίας, στη δε απάντηση ως τάχα υπάλληλοι της «ΑΙΓΛΗΣ».

Όλα αυτά καθιστούν μονόδρομο την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε όσους ζημίωσαν με πρόθεση τον Δήμο μας. Οφείλουμε, επομένως, ως εκ του θεσμικού μας ρόλου, να προσφύγουμε στα αρμόδια Δικαστικά Όργανα για να προστατεύσουμε τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου Κω.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter