Συμπαράταξη Ελπίδας: η πρόταση ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ+ συνεργατικές είναι άκαιρη

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόταση ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ+συνεργατικές είναι άκαιρη, θολή περιπεπλεγμένη, και δυσκίνητη που δεν πείθει, έχοντας ήδη απογοητεύσει πολλούς εμπλεκόμενους.

Tην θέση μας για τις διαδικασίες χρηματοδότησης των συνεργατικών θα αναπτύξει ο δημοτικός μας σύμβουλος. Αναμένουμε ότι θα γίνει υπερβολικός λόγος από την μεριά του

κ. δημάρχου στο θέμα της ανεργίας των νέων και των μικροεπαγγελματιών μέσω των συνεργατικών κοιν/λων επ/σεων ειδικού σκοπού, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

---Οι επιχειρήσεις της ''κοινωνικής οικονομίας'' που αφορούν ευπαθείς, ευάλωτες και μειονεκτικές ομάδες (ναρκομανείς, τσιγγάνοι) είναι αναγκαίο να προχωρήσουν ασυζητητί.

---Για τις επιχειρήσεις της ''κοινωνικής οικονομίας'' ειδικού σκοπού:

1. Δεν είμαστε κατά της εμπλοκής του Δημου σε διαδικασίες υποστήριξης των ανέργων και των μικρομεσαίων σε αυτές τις συνθήκες του σκληρού φιλελευθερισμού της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί Α) να τηρείται η δημοκρατική διαδικασία και η διαφάνεια ώστε να διασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ των δημοτών και Β) να διασφαλίζεται η χρηστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος και της δημοτικής περιουσίας. Το παράδειγμα της ΑΙΓΛΗΣ δημιουργεί ένα αρνητικό μειονέκτημα πελατειακών εξυπηρετήσεων και αδιαφανών διαδικασιών και δεν μπορεί να επαναληφτεί.

2. Οι συνεργατικές πρέπει να ενταθούν στην τοπική οικονομία με όρους συνεργασίας και συμπληρωματικότητας με τον υπόλοιπο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της παραγωγής κι όχι αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι δράσεις περιορισμένης εμβέλειας και περιορισμένου σκοπού. Η πολύ όμορφη και προστατευτική ομπρέλα των ιδεών της συνεργασίας των παραγωγών, δεν πρέπει να εκφυλλιστεί μέσω των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας σε μηχανισμούς διασπάθισης του δημοτικού χρήματος και πελατειακών εκδουλεύσεων. Αντίθετα πρέπει να οδηγήσουν σε μια πρακτική αξιοποίησης πόρων στην λογική της εξόδου από την κρίση που ζούμε.

3. Η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, της προστασίας του περιβάλλοντος στους 2 υγροβιότοπους και στα δάση του νησιού, στην παραγωγή ειδών λαϊκής τέχνης, της παραγωγής και συσκευασίας αρωματικών και βοτάνων και για την μεταγραφή των πράξεων εφαρμογής των σχεδίων πόλεως στο κτηματολόγιο, είναι προτάσεις που μπορούν να προχωρήσουν, αν και η προετοιμασία που εχει γίνει είναι ανεπαρκής και από την μεριά του υπουργείου που δεν εχει ανοίξει τις διαδικασίες του Μητρώου Κοιν. Επ., από την μεριά του Δημου που δεν διευκρινίζεται ότι ο Δήμος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ να πληρώσει τις πάγιες εγκαταστάσεις αυτών των επιχειρήσεων και τέλος των ενδιαφερομένων πολιτών που νομίζουν ότι θα τους προσφερθούν έτοιμες επιχειρήσεις, όπως περίπου η ΑΙΓΛΗ, για να τις δουλέψουν!!!

4. Για τις υπόλοιπες Κοινωφελείς Επ/σεις που προτείνονται από τον κ. Δήμαρχο, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι υποκειμενικές και οι αντικειμενικές δυνατότητες της λειτουργίας τους, γιατί πρωτίστως δεν αντιστοιχούν σε ανάγκες της πραγματικής οικονομίας του νησιού μας και δευτερευόντως γιατι δεν στηρίζονται στο υπαρκτό νομοθετικό πλαίσιο. Η πρόταση που εχει κατατεθεί είναι άκαιρη, θολή και περιπεπλεγμένη και μονο τις πολιτικές σκοπιμότητες του κ. Δήμαρχου εξυπηρετεί και γι αυτό δεν πείθει, έχοντας ήδη απογοητεύσει πολλούς από τους εμπλεκομένους.

Συμπαράταξη Ελπίδας

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter