Ο Ν. Μυλωνάς για τα πολεοδομικά ζητήματα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Χωροταξικά και πολεοδομικά: Η ενημέρωση του κ. Δημάρχου πρέπει να απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα

Τα 9 πρώτα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο (10-2-12) αφορούν τα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα του νησιού μας. Μέχρι τώρα δεν έχουμε τις εισηγήσεις ούτε των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών ούτε του πολιτικού υπεύθυνου, που φαίνεται ότι είναι ο ίδιος ο δήμαρχος.

Για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης και να μπορούμε να ελέγχουμε την δημοτική αρχή, ζητήσαμε από τις τεχνικες υπηρεσιες του Δημου στις 10-3-2011 συνολική παρουσίαση από όπου το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι έχουμε σοβαρό έλλειμμα στην πολιτική γης. Σήμερα κοιτάζοντας τον ίδιο κατάλογο βλέπουμε ότι ο πρώτος χρόνος πέρασε ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Αντίθετα εκτιμούμε ότι υπήρξε πισωγύρισμα.

--- Τότε η δημοτική αρχή:

1. Στις 16-3-2011 πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο το θέμα: ''ακύρωση της υπ' αριθ. 26301/28-12-2010 σύμβασης ανάθεσης του έργου «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου Δήμου Κω»'', αφορούσε την σύμβαση με κάποιο τμήμα του Πολυτεχνείου.

2. Στις 6-5-2011 πέρασε τα παρακάτω σχετικά θέματα:

Α. Παρουσίαση από τον κ. Δήμαρχο Κω του ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΩ,«ΚΩΣ–ΑΣΠΙΣ ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ».

Β. διακοπή της από 5-2-2001 σύμβασης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Δικαίου».

Γ. διακοπή της από 15-12-2004 σύμβασης για την σύνταξη της μελέτης με τίτλο: «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Ηρακλειδών».

Δ. την έναρξη σύνταξης ΣΧΟΟΑΠ και την αναστολή ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωσή του.

--- Τώρα η δημοτική αρχή:

Δεν μας παρουσίασε κάποιο χειροπιαστό βήμα της συνεργασίας Δημου+ ''τμήμα του Πολυτεχνείου''.

Οι τεχνικες υπηρεσιες του δήμου αγνοούν την οποιαδήποτε αλλαγή ή πρόοδο που συντελέστηκε.

Οι συνεργατικές που θα βοηθούσαν είναι ανύπαρκτες.

Περιμένουμε την ενημέρωση του κ. Δημάρχου που πρέπει να απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Α. ποιο τα βήματα, ποιο το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της απομένουσας δικής του διαχειριστικής περιόδου 2012-1014.

Β. ποιο το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της υποστήριξης του παραπάνω σχεδιασμού.

Γ. Για την ποιότητα των χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων έχουμε απαιτήσεις, τις έχουμε διατυπώσει (υψηλά πολεοδομικά στάνταρτ, ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας, σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου, προστασία των ευαίσθητων περιοχών, η χωροθέτηση βασικών αναπτυξιακών εγκαταστάσεων: γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, κτηνοτροφικά πάρκα, εμπορικό λιμάνι, λατομική ζώνη, δασική ζώνη, Xωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλπ) αλλά δεν τις αναμένουμε αφού η δημοτική αρχή κινείται σε άλλους δρόμους, στην βαση του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων.

Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κατάρρευσης απαιτούνται πολιτικές που δραστηριοποιούν τους 3 παράγοντες της παραγωγής: την γη, την εργασία και το κεφάλαιο. Ο δήμος μας έχει τον καθοριστικό ρόλο και ευθύνη για τον παράγοντα ΓΗ. Η γη μαζί με τους φυσικούς μας πόρους και την εργασία είναι οι μοχλοί της οποιασδήποτε τοπικής ανάπτυξης και είναι στην αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής να προχωρήσουν τα πράγματα.

Για την Συμπαράταξη Ελπίδας Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter