Από την κλεπτοκρατία στην χρεοκρατία με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Το βιβλίο του κ. Σ. Λυγερού ''από την κλεπτοκρατια στην χρεοκρατια'' αναφέρεται στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του το Σάββατο απόγευμα στις 6.30 στον ΟΡΦΕΑ.

Είναι ένα από τα καλύτερα κριτικά κείμενα της περιόδου που αφορούν την πολιτική στην πατρίδα μας. Καθορίζει ευθύνες σε αυτούς που διαχειρίστηκαν εξουσία και προτείνει πολιτική διέξοδο. Παραθέτουμε το τμήμα για την τοπική διοίκηση (αυτονόητο ότι ο κ. Λυγερός δεν αναφέρεται ειδικά στο νησί μας).

---'' Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι προνόμιο του κεντρικού κράτους. Για την ακρίβεια το φαινόμενο εμφανίζεται πολλαπλάσια βαθμό στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης όπου συχνά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Όσοι έχουν συναλλαγές με δημαρχίες, νομαρχίες έχουν να διηγηθούν πολλά. δεν είναι τυχαία ούτε η μεγάλη ζήτηση για αυτά τα αξιώματα ούτε η εντυπωσιακή αύξηση των προεκλογικών δαπανών στις τοπικές εκλογές.

Παλαιότερα όλο το παιγνίδι των ρουσφετιών σε μια εκλογική περιφέρεια το μοίραζε ο βουλευτής. Σήμερα η εικόνα αλλάζει. Ενώ ο βουλευτής προσδοκά την υπουργοποίηση του για να ασκήσει εξουσία, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης την ασκούν αμέσως και μάλιστα χωρίς έλεγχο. Οι τοπικές εκλογές έχουν καταντήσει μια υπόθεση μερικών χιλιάδων υποψήφιων και μερικών εκατοντάδων εργολάβων και προμηθευτών. Έχοντας αποκτήσει εξουσία και αρμοδιότητες που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους, οι δήμαρχοι έχουν αποκτήσει σημαντική πολιτική δύναμη. Το μοίρασμα της πίτας τους εχει δώσει την δυνατότητα διαπλοκής με τοπικούς επιχειρηματίες και τοπικά ΜΜΕ. Και βεβαίως τους εχει δώσει την δυνατότητα να υφάνουν πελατειακά δίκτυα τα οποία δεν είναι πάντα αντιστοιχισμένα με τους κομματικούς διαχωρισμούς. Με άλλα λόγια έχουν οικοδομήσει τον δικό τους εκλογικό μηχανισμό και τα δικά τους ερείσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους της πλειοψηφίας διορίζονται αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, επιχειρήσεων, νομικών προσώπων και οργανισμών. Όλες αυτές οι θέσεις προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για μαύρο χρήμα μέσω της εκτεταμένης διαφθοράς η οποία κατά κανόνα είναι πολύ πιο απροσχημάτιστη από αυτή που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι εκθέσεις αρμόδιων ελκτικών αρχών αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος αλλά είναι αποκαλυπτικές για την έκταση της αυθαιρεσίας και της παρανομίας των τοπικών οργάνων. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν την τάση να πολιτεύονται με κύριο κριτήριο την προάσπιση και την ενίσχυση της δικής τους εξουσίας η οποία τους επιτρέπει να διατηρούν ένα σχετικό υψηλό βαθμό πολιτικής αυτονομίας γι αυτό η απονομή του χρίσματος μετατρέπεται σε μάχη όντος και εκτός του κόμματος. αν και ο ρόλος των κομματικών ηγεσιών εχει σχετικά αποδυναμωθεί. Οι τοπικές πολιτικές ελίτ με τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους και τις αντιθέσεις τους έχουν την τάση να χειραφετούνται από κεντρικές κομματικές σκοπιμότητες και να επιβάλλοντος δικες τους επιλογες μέσω τοπικών παραγόντων και δικτύων επιρροής. Καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι οι κομματικές οργανώσεις και τα πελατειακά δίκτυα των βουλευτών λειτουργούν περισσότερο ως εκφραστές τοπικών αντιθέσεων και λιγότερο ως ιμάντες επιβολής αποφάσεων της ηγεσίας. Η τάση αυτονόμησης των δημαρχών και περιφερειαρχών ενισχύεται από την κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης λόγω της οικονομικής κρίσης.''

Αυτό το απόσπασμα είναι ένα χαρακτηριστικό τμήμα του βιβλίου και αντιπροσωπευτικό του μεστού πολιτικού λογου που χρόνια τώρα μας παρέχει ο κ. Σ. Λυγερός

---Όλοι γνωρίζουμε την υπόθεση των χρεών μεγάλου επιχειρηματία στο νησί μας, ο οποίος ανάμεσα στα τόσα άλλα, σε περιοχή που απαγορεύεται η δόμηση έκτισε 2 ολόκληρες πτέρυγες ξενοδοχείου τις οποίες εκμεταλλεύεται από το 2004 χωρίς να αποδίδει φόρους, τέλη και κρατήσεις σε όλες τις βαθμίδες της κρατικής διοίκησης. Γι αυτή και μόνο την παρανομία, που έφθασε στην δημοτική πολεοδομία λόγω καταγγελιών δημοτών, η πολεοδομια καταλόγισε πρόστιμο κατασκευής αυθαιρέτου και διατήρησης του περίπου 3 εκ. ευρώ. Αυτό το πόσο γράφτηκε στον προϋπολογισμό του Δημου Κω μόλις το 2009!!! μετά από πιέσεις και προσπάθειες που έφτασαν στα γραφεία υπουργών εσωτερικών και οικονομικών. Στην συνέχεια ο νυν Δήμαρχος Κω το 2011 του έδωσε συγχωροχάρτι απαλλαγής ευθυνών!!! Τελικά ήρθε ο νόμος νομιμοποίησης αυθαιρέτων τέλος του 2011 που ''φωτογραφικά'' προβλέπει την νομιμοποίηση και την διαγραφή!!! προστίμων (περίπου 5 εκ ευρώ) στον συγκεκριμένο χρεοφειλέτη!!! Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο δήμος μας έχασε ένα έσοδο που του ανήκει. Ένα έσοδο που θα μπορούσε να λύσει ένα σοβαρό ζήτημα. Στην σύγκρουση αυτή συμφερόντων εμείς χάσαμε με ευθύνη των τελευταίων 3 δημάρχων.

Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter