Η Εισήγηση της Συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

1

Εισήγηση Συνέντευξης Τύπου Δημάρχου Κω, Κώστα Καΐσερλη

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πριν από 35 χρόνια η δημοτική αρχή κλήθηκε να στηρίξει τις τότε οικονομικές εξελίξεις της χρυσοφόρου φλέβας του τουρισμού και της ραγδαίας οικοδομικής ανάπτυξης, οι δράσεις της στόχευσαν στις υποδομές που ήταν αναγκαίες για την στήριξη των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

Στο λατομείο, στο ασφαλτόμειγμα, στις αποθήκες καυσίμων, στις πολεοδομήσεις, στο αποχετευτικό και τον βιολογικό, στην ύδρευση, στην οδοποιία, στα τεχνικά έργα. Τότε φτιάχτηκε η νέα πόλη των επιχειρηματιών μας και του Δήμου.

Σήμερα η δημοτική αρχή καλείται να καλύψει εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Την παγκόσμια και την ελληνική οικονομική κρίση, την ανεργία, την σύνθλιψη των οικογενειακών επιχειρήσεων, την μείωση των μισθών και των συντάξεων. Να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της.

Παράλληλα καλείται για ένα πολύ πιο βαρύ φορτίο. Καλείται να δώσει διεξόδους στην ανάπτυξη και στην οικονομία. Να προσφέρει ελπίδα για το αύριο των επιχειρήσεων μας και το μέλλον των νέων ανθρώπων. Και αυτά τα δύο, την κοινωνική μέριμνα και την ανάπτυξη, μέσα σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον του σκληρού ανταγωνισμού, της μείωσης των πόρων και της ανύπαρκτης κρατικής αρωγής και κατεύθυνσης.

Ο καθένας μόνος του είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει την κρίση. Από το Κράτος δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η μόνη απάντηση σε ότι συμβαίνει είναι η ενότητα των 35 χιλιάδων κατοίκων και η οργάνωση τους γύρω από την δημοτική αρχή και τους φορείς μας σε συγκεκριμένους στόχους.

Την Παρασκευή, στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις αποφάσεις για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και την Πολεοδομική ανασυγκρότηση, ολοκληρώνονται οι προτάσεις των δράσεων και των έργων που προτείνει η Δημοτική Αρχή όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για μια νέα πορεία ανάπτυξης που δεν έχει σχέση με έργα και υποδομές αλλά με τον άνθρωπο, την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του.

Την Παρασκευή διαμορφώνουμε με τις αποφάσεις μας τα μέτρα και την οργάνωση της κοινωνίας για την ανακούφιση των οικογενειών και των επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης ολοκληρώνουμε την Παρασκευή τους στόχους για την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας με την συμμετοχή των επιχειρηματιών μας.

Με απλά λόγια αποσαφηνίζουμε ότι:

για την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων σε καινοτόμες δραστηριότητες και την αντιμετώπιση της ανεργίας επιλέγουμε την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας και λειτουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Επιχειρούμε να δημιουργήσουμε πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Για την αναθέρμανση της οικονομίας αξιοποιούμε τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δήμου σε έργα και υπηρεσίες ανάπτυξης με κοινοπραξίες των οικογενειακών επιχειρήσεων και των ομάδων παραγωγών. Υπολογίζουμε ότι θα διατεθούν την προσεχή τριετία πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ.

Για την κοινωνική συνοχή ισχυροποιούμε την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας και δημιουργούμε το γραφείο απασχόλησης με δράσεις ενίσχυσης των οικογενειακών επιχειρήσεων και των οικονομικά αδύνατων οικογενειών.

Ξεκινάμε την υλοποίηση των δράσεων και για την επιτυχία αυτών των στόχων μετά από εισηγήσεις των επιστημονικών και παραγωγικών κλάδων μας δημιουργούμε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Κω, την τοπική ΟΚΕ, στην οποία θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι των μαζικών φορέων μας, που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην ενότητα της κοινωνίας και στην πρόοδο των προγραμμάτων.

Οφείλω για μια ακόμα φορά να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά σε εμπόδια και αντιστάσεις ή αντιδράσεις. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ή να ενδώσουμε στις συνήθειες του παρελθόντος. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα φαινόμενα της μετανάστευσης κατά την περίοδο της κατάρρευσης της τοματοπαραγωγής.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επαναλάβω ότι διαλέξαμε τον σωστό δρόμο. Πρέπει να ελπίζουμε και να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις. Αυτά που υποστηρίζαμε πριν από ένα χρόνο και αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία και ειρωνεία γίνονται πρωτοσέλιδα των Αθηναϊκών εφημερίδων.

Θέμα: Εισήγηση 1ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Εισήγηση κ. Δημάρχου για την εξειδίκευση των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης».

Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά την νέα δανειακή σύμβαση για τα προσεχή τρία τουλάχιστον χρόνια θα είναι επώδυνες για τους πολίτες και την περιοχή αφού εισερχόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων και διαλόγου με τους επιστημονικούς μας φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του νησιού είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προς υλοποίηση ένα πλήρες σχέδιο-πρόγραμμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Ο Δήμος της Κω και η Δημοτική του Αρχή είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στις μέχρι σήμερα διαπιστώσεις και προτάσεις των στόχων του προγράμματος ανάπτυξης, με αποσαφηνισμένους άξονες και μέτρα που θα κινητοποιούν τους πολίτες προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Όπως έχουμε αναφέρει κατ' επανάληψη οι στόχοι μας είναι η υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων και η απασχόληση των νέων μας. Για την επιτυχία αυτών των στόχων αναλύουμε τους άξονες των μέτρων και των δράσεων μας σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη που αφορά τα αναπτυξιακά έργα και τις δράσεις ανάπτυξης που θα αναθερμάνουν την οικονομία, θα αναζωογονήσουν τις επιχειρήσεις και τις περιοχές μας και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης και

Η δεύτερη είναι τα μέτρα και οι δράσεις που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και την υποστήριξη τους.

Ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία των προγραμμάτων είναι η οργάνωση και η ανασυγκρότηση των δημοτικών υπηρεσιών σε δύο κατευθύνσεις. Στη διοίκηση των καθημερινών υποχρεώσεων του Δήμου με την κατάθεση ενός ξεκάθαρου προγραμματισμού έργων και υπηρεσιών που θα αποσκοπεί στην απελευθέρωση δυνάμεων με σκοπό την ενασχόληση τους στη δεύτερη κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Παράλληλα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι χωρίς την ενεργοποίηση και την απασχόληση των νέων ανθρώπων σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες το μέλλον του νησιού μας είναι αβέβαιο και ο παραδοσιακός κοινωνικός ιστός του θα διατρέξει τεράστιο κίνδυνο εξαφάνισης.

Όλα αυτά απαιτούν την οργάνωση της κοινωνίας μας με στόχους την επιτυχία του προγράμματος και τη διεκδίκηση από τις μακρινές αρχές της Περιφέρειας και του Κράτους του δικαιώματος μας να καθορίσουμε μόνοι μας την τύχη μας και την πορεία ανάπτυξης του νησιού μας.

Για την οργάνωση της κοινωνίας μας δημιουργούμε θεσμικό όργανο την «Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Κω» (Ο.Κ.Ε. Κω).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 2ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Μέτρα και δράσεις στους τομείς ανάπτυξης και απασχόλησης».

Στόχοι αυτού του τομέα είναι η αναζωογόνηση των επιχειρήσεων και των προσφερόμενων υπηρεσιών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ουσιαστικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η κινητοποίηση και η ενεργοποίηση νέων ανθρώπων που θα σηκώσουν το βάρος και την ευθύνη διαχείρισης των επόμενων ετών.

Για την αξιοποίηση των πόρων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 62 εκατομμύρια ευρώ αποσαφηνίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αναδιοργανώνουμε τις τεχνικές υπηρεσίες με στόχο τον πλήρη ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο και επίβλεψη και την απαίτηση αξιοποίησης του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού της Κω.

Υποστηρίζουμε επίσης την οργάνωση των κατασκευαστικών κλάδων και επιχειρήσεων μας σε κοινοπρακτικές ομάδες.

Άμεσα αποσαφηνίζουμε τις διοικητικές και οικονομικές δυνατότητες μας και προσδιορίζουμε τους τρόπους και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για την εξεύρεση πόρων.

Διευκρινίζουμε ότι στην περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσης των έργων ανάπτυξης από ίδιους πόρους και δανεισμό θα απευθυνθούμε σε ιδιωτικά κεφάλαια πράγμα που σημαίνει πολιτική και οικονομική τεκμηρίωση.

Θέμα συζήτησης και απόφασης πρέπει να είναι οι αυστηρές και φειδωλές επιλογές μας σε έργα υποδομών πλην του περιβάλλοντος και σε εκταμιεύσεις πόρων που δεν εντάσσονται στους στόχους της ανάπτυξης και της κοινωνικής μέριμνας.

Καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα έργα και τις δράσεις που μέχρι σήμερα έχουν δεσμεύσει πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση:

ΕΡΓΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΕΣΠΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, LEADER κτλ)

1.«ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ» πρώην δήμου Ηρακλειδών, προϋπολογισμού 5.544.800€

2.«ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» προϋπολογισμού 25.122.000€

3.«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ – ΚΕΦΑΛΟΥ ΝΗΣΟΥ ΚΩ» προϋπολογισμού 17,805,344€ με Φ.Π.Α.

4.«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» προϋπολογισμού 2.776.448,14€.

5.«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΖΗΠΑΡΙΟΥ» προϋπολογισμού 2.273.600,00 €.

6.«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Χ.Α.Δ.Α ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ''ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» προϋπολογισμού 550.000,00 €.

7.«PARA - MARE TOURISM» προϋπολογισμού για τον Δήμο 300.000,00€

8.Κατασκευή βιοτεχνίας ΒΙΜΕΛ προϋπολογισμού 498.000 ευρώ.

9.«2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ» προϋπολογισμού 2.180.000,00€

10. «ΟΛΟΗΜΕΡΟ 8 ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑΣ» προϋπολογισμού 2.630.000,00€

11. «ΟΛΟΗΜΕΡΟ 12 ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΥ» προϋπολογισμού 2.640.000,00€

12. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» (LEADER) προϋπολογισμού 168.000,00€

13. «ΕΞΥΠΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΥΚΑΝΑΛΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ν ΚΩ», προϋπολογισμού 140.000,00€

14. «1η ΦΑΣΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ», προϋπολογισμού 400.000,00 €.

15. «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ «e-ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» προϋπολογισμού 202.700,00€

16. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 100 θέσεων εργασίας 5μηνης διάρκειας 300.000 ευρώ

17. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΕΙΨΕΙΔΡΙΑ» προϋπολογισμού 100.000,00€

Επίσης καταθέτουμε έναν συνοπτικό πίνακα των έργων και των υπηρεσιών που προωθούνται με παράλληλη την αποσαφήνιση των πηγών χρηματοδότησης.

ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ και ΙΔΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.

1.Επιχείρηση χωροταξικής και πολεοδομικής Ανασυγκρότησης.

2.Επιχείρηση καινοτόμων παραγωγικών δραστηριοτήτων «Κως-Ασπίς» (Πρωτογενής τομέας. Καινοτομία. Ποιότητα.)

3.Ύδρευση Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών.

4.Μόλος Κρουαζιερόπλοιων.

5.Επέκταση Μαρίνας.

6.Εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

7.Έργα αξιοποίησης κόλπου Κεφάλου.

8.Έργα Αναβάθμισης ανατολικών παραλιών.

9.Έργα αναβάθμισης ευρύτερης περιοχής Αλυκής.

10. Έργα ανάδειξης της περιοχής Λίμνης Πυλίου.

11.Κέντρο Λαογραφίας Νήσου Κω στη Δ.Κ. Αντιμάχειας.

12.Αναβάθμιση και ανάπτυξη θαλάσσιων και χερσαίων συγκοινωνιών.

13.Πολεοδομικές και κτιριακές αναπλάσεις-ανακαινίσεις (Νέα Μουσεία, ΑΒΙΚΩ κ.α.)

14.Ήπιες μορφές ενέργειας, νέο Λατομείο, Περλίτης.

15.Προβλήτες κ.α.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 3ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Μέτρα και δράσεις για την υποστήριξη των ευπαθών και αδύναμων οικονομικά ομάδων».

Πρώτιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Οι δράσεις για τα έργα ανάπτυξης και την αναθέρμανση της οικονομίας θα πρέπει να συνοδεύονται με υπηρεσίες που θα υποστηρίζουν τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού μας.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης οι δράσεις αφορούν πρωτίστως την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και αφετέρου στην υποστήριξη των αδύνατων και ευπαθών ατόμων και οικογενειών.

Τα μέτρα που ακολουθούν θα επιβαρύνουν το Δήμο και το Δημοτικό προϋπολογισμό ετήσια με το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Είναι φυσικό να υπάρξει εγρήγορση των οικονομικών υπηρεσιών με σκοπό τη δίκαιη είσπραξη των τοπικών εσόδων που θα ενισχύσουν και θα εγγυηθούν την υλοποίηση του προγράμματος.

Μέτρα απασχόλησης

Αναμφίβολα η απασχόληση του πληθυσμού στηρίζεται στις αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες που οι επιλογές τους θα στηρίζουν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Όμως παράλληλα απαιτούνται συγκροτημένες διαδικασίες και μηχανισμοί άμεσης εξεύρεσης θέσεων εργασίας που θα απαλύνουν την μείωση ή και την εξαφάνιση του οικογενειακού εισοδήματος.

Στο κεφάλαιο του τομέα ανάπτυξης απαριθμούνται τα έργα και οι δράσεις που ενισχύουν το εισόδημα και προσθέτουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες για την απασχόληση.

Στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας εντάσσονται συγκεκριμένες δράσεις που θα οργανώσουν το Δήμο και την κοινωνία για να απαντήσουν στο εντεινόμενο πρόβλημα της ανεργίας.

Για τον σκοπό αυτό:

1.Δημιουργείται με ευθύνη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κω γραφείο «Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού» που θα εργάζεται συστηματικά για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των ανέργων και των αναγκαίων στην αγορά θέσεων εργασίας. Το γραφείο αναλαμβάνει τον τομέα της επιμόρφωσης και κατάρτισης των ανέργων σε τομείς αναγκαίων στην αγορά εργασίας ειδικοτήτων. Επίσης το γραφείο επιμελείται και διερευνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την απασχόληση και προετοιμάζει τους φακέλους. Στεγάζεται στην οδό Κανάρη και στην πρώτη περίοδο λειτουργεί με την βοήθεια εθελοντών συνταξιούχων πολιτών. Για την λειτουργία του και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προϋπολογίζεται δαπάνη ύψους 5.000 ευρώ.

2.Ενισχύουμε τις κοινωνικές καινοτόμες συνεταιριστικές επιχειρήσεις οικονομικά και με την παραχώρηση της χρήσης δημοτικών ακινήτων.

3.Με την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας για το 2012 δημιουργούνται 100 θέσεις 5μηνης απασχόλησης ανέργων συνδημοτών μας σε υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και παραλιών.

4.Οι δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου της Κω επιδιώκουν την ένταξη τους σε πρόγραμμα 27μηνης απασχόλησης ανέργων συνδημοτών μας από 55 έως 64 ετών για την κάλυψη 30 θέσεων. Με κόστος για τις επιχειρήσεις 600.000 ευρώ.

5.Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας παγώνουμε ή και μειώνουμε τα τέλη και τους φόρους που αφορούν τις οικογενειακές επιχειρήσεις που υφίστανται τις συνέπειες τις οικονομικής κρίσης.

Μέτρα ανακούφισης ενδεών.

1.Ενισχύεται το γραφείο κοινωνικής μέριμνας για την συστηματική καταγραφή των ατόμων και των οικογενειών που πλήττονται από την φτώχια. Δημιουργείται ειδικό ταμείο χρηματοδοτούμενο από το Δήμο και ενισχυόμενο από φορείς και μεμονωμένους πολίτες για την υποστήριξη των ενδεών σε είδη ανάγκης και όχι σε χρήματα.

2.Με την ευθύνη της κοινωφελούς επιχείρησης δημιουργείται συντονιστικό όργανο των φορέων της κοινωνικής μέριμνας ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις.

3.Ενισχύεται το Δημοτικό ιατρείο με την εθελοντική συνεισφορά των συμπολιτών μας.

4.Συνεχίζεται η ετήσια οικονομική ενίσχυση του Δήμου προς την Ιερά Μητρόπολη για την συνέχιση του έργου των συσσιτίων.

5.Υποστηρίζεται η σύσταση και λειτουργία Κοινωνικής συνεταιριστικής Επιχείρησης ένταξης στην αγορά εργασίας ευπαθών ατόμων.

6.Υποστηρίζεται η σύσταση και η λειτουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης μέριμνας και αλληλεγγύης στην οποία θα ενσωματωθούν οι δομές των ΑΜΕΑ και του βοήθεια στο σπίτι.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 4ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Εισήγηση και λήψη απόφασης για την μείωση των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης, αποχέτευσης, βρεφονηπιακών σταθμών και αστικών συγκοινωνιών, σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες».

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση πλήττει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους μισθωτούς με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ήδη στις οικογένειες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην απόδοση των τελών των βρεφονηπιακών σταθμών, των ανταποδοτικών υπηρεσιών της ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και των τελών Κ.Χ., της καθαριότητας, των υψηλών ενοικίων των δημοτικών καταστημάτων.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν οικογένειες και άτομα που αδυνατούν λόγω οικονομικών δυσχερειών να καταβάλουν τα τέλη των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών και τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ήδη με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν μειωθεί για το έτος 2012 τα τέλη των Κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις μας που θα προετοιμαστούν και θα προσφέρουν υπηρεσίες τους μήνες του Μαρτίου και του Νοεμβρίου, όπως επίσης και τα τέλη καθαριότητας στις επιχειρήσεις των βιοτεχνιών μας.

Η διαδικασία μείωσης των τελών μέχρι και το 100% προτείνεται να είναι η ακόλουθη:

1.Υποβάλλεται αίτηση μείωσης ή και απαλλαγής των τελών στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης.

2.Η επιχείρηση καθορίζει με αποφάσεις της τους κανόνες και τα κριτήρια του αιτήματος και ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων της αίτησης.

3.Η επιχείρηση καταβάλει τα αντίστοιχα τέλη της μείωσης από τον προϋπολογισμό της στους αντίστοιχους φορείς και εισηγείται ανά 6μηνο στο Δημοτικό συμβούλιο την αύξηση των επιχορηγήσεων.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το έτος 2012 μειώνονται τα δημοτικά έσοδα κατά 450.000 ευρώ.

1.Ρυθμίσεις και μειώσεις στα τέλη των βρεφονηπιακών.

Ενισχύεται το πρόγραμμα της κοινωφελούς επιχείρησης με πιστώσεις αντίστοιχες με τις μειώσεις των τελών και η κοινωφελής αναλαμβάνει την αποπληρωμή των αντίστοιχων μειώσεων.

2.Απόφαση για μείωση των τελών ύδρευσης.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα μείωσης των τελών κατά 50% σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενισχύεται το πρόγραμμα και τα οικονομικά της κοινωφελούς επιχείρησης με αντίστοιχες πιστώσεις με τις μειώσεις των τελών και η κοινωφελής αναλαμβάνει την αποπληρωμή των αντίστοιχων μειώσεων.

3.Απόφαση για μείωση των τελών Κ.Χ.

Το 2011 μειώθηκαν τα τέλη Κ.Χ. Κατά 10%. Για το 2012 προκρίθηκε το μέτρο των θετικών κινήτρων σύμφωνα μα τα οποία οι επιχειρήσεις που θα είναι έτοιμες τον Μάρτιο να τύχουν μείωσης κατά 10% για το 2013 και οι επιχειρήσεις που θα παραμένουν ανοικτές και θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο θα τύχουν μείωσης 40% των τελών του 2013.

4.Απόφαση μείωσης των τελών καθαριότητας.

Ο στόχος της μείωσης των ανταποδοτικών τελών της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού σχετίζεται άμεσα με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και ενεργειακής απόδοσης.

Με την μείωση των τελών κατά 52% στα μεγάλα ξενοδοχεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και στις βιοτεχνίες ευελπιστούμε ότι τον τρίτο χρόνο το όφελος των επιχειρήσεων θα ανέλθει στο 30% των σημερινών τελών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 5ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Εισήγηση και λήψη απόφασης για την μείωση των ενοικίων των δημοτικών ακινήτων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και ύφεσης».

Με την πρόταση αυτή ο Δήμος μας και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να συνεισφέρει ηθικά αλλά και έμπρακτα την συμπαράσταση του στους επιχειρηματίες μας που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα αγωνίζονται για την επιβίωση τους αλλά και την ανάπτυξη του νησιού μας.

Ως εκ τούτου, προτείνεται η μείωση κατά 10% των ενοικίων των δημοτικών καταστημάτων για το έτος 2012.

Παράλληλα για την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων προτείνεται η δημιουργία κοινής επιτροπής με την συμμετοχή του Εμπορικού συλλόγου και της δημοτικής αστυνομίας και των οικονομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του πλανόδιου εμπορίου και του παραεμπορίου που εξ αιτίας της κρίσης θα εντείνεται διαρκώς η εν λόγω δραστηριότητα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 6ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Εισήγηση και λήψη απόφασης για την αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων».

Η πολιτική αξιοποίησης των ακινήτων του Δήμου εντάσσεται στους στόχους της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε καινοτόμες δραστηριότητες.

Η ψήφιση του νόμου 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μας παρέχει τη δυνατότητα να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στις σχέσεις εργασίας και στην απασχόληση όπου η βάση της επιχειρηματικότητας δεν είναι το κέρδος του επιχειρηματία αλλά η εργασία και η απασχόληση.

Η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι ικανή να προσφέρει τα μέγιστα για την ενεργοποίηση εκατοντάδων νέων ανθρώπων και την απασχόληση τους σε καινοτόμες δράσεις.

Ήδη από την έναρξη του προγράμματος στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες συνεταιριστικές ομάδες που θα αξιοποιήσουν τα ακίνητα της Αίγλης, του Ορφέα, του ακινήτου στο Μαρμάρι, των περιαστικών δασών, του Μουσείου ΩΡΛ και των χημείων της ΔΕΥΑΚ.

Με την έναρξη του δεύτερου κύκλου της επιμόρφωσης και κατάρτισης νέων στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και στη διερεύνηση και προετοιμασία για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας η δημοτική αρχή θα διαθέσει τα παρακάτω ακίνητα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών προγραμμάτων.

Στόχος είναι η παραγωγική απασχόληση σε νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικότητας άνω των 300 νέων κυρίως ανθρώπων.

1.Καφενείο στην Κέφαλο για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ παροχής υπηρεσιών τοπικής γαστρονομίας.

2.Κτίριο παλαιού ανθοκήπου για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. αποκλειστικής προσφοράς αφεψημάτων τοπικών τσαγιών του βουνού και πώλησης τοπικών συσκευασμένων προϊόντων.

3.Κτίριο φιλαρμονικής για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. οργάνωσης γαμήλιων τελετών και ενημέρωσης των φιλοξενουμένων.

4.Παραλία Ιαματικών πηγών Αγίου Φωκά για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. αξιοποίησης της περιοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών.

5.Τα ακίνητα της περιοχής του βιότοπου Ψαλιδίου και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. αξιοποίησης και εκμετάλλευσης τους.

6.Εκθεσιακό κτίριο «Χάνι» για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. μελέτης και έκθεσης της Ιταλικής αρχιτεκτονικής.

7.Το πάρκο της Πλάκας για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. πάρκου αναψυχής και ανάδειξης της μεσογειακής πανίδας.

8.Το κτίριο της Αλεξάντερ φάσιον για τη δημιουργία και λειτουργία της Κοιν.Σ.Επ. ασφάλειας και φύλαξης.

9.Το υπό κατασκευή κτίριο της ΒΙΜΕΛ για τη δημιουργία και λειτουργία βιοτεχνίας επεξεργασίας και συσκευασίας παραγώγων προϊόντων μελιού.

10.Αγροτεμάχια για την λειτουργία της Κοιν.Σ.Επ. των γεωπόνων για την παραγωγή και συσκευασία βοτάνων και θεραπευτικών φυτών.

11.Εκτάσεις των δημοτικών ακινήτων της Κεφάλου και της Αντιμάχειας για τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. του Διεθνούς Κέντρου Νεότητας, τη δημιουργία κοινοπραξίας των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου για παραθεριστική κατοικία και των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και εμπορίου.

12.Εκτάσεις για τη δημιουργία νέων οικοπέδων στον οικισμό Κεφάλου.

13.Εκτάσεις για τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. παραγωγής αντιρρυπαντικών.

14.Εκτάσεις για τη δημιουργία κοινοπραξίας λατομικής επιχείρησης.

15.Διεκδίκηση του Κέντρου Υγείας για τη δημιουργία και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 7ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Λήψη απόφασης για τις διαδικασίες εφαρμογής της παρ. 1, εδ. 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010».

Σύμφωνα με το άρθρο 94 «Πρόσθετες Αρμοδιότητες Δήμων» του νόμου 3852/2011 προστίθεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και υπό τον τομέα β΄(«Περιβάλλον») η αρμοδιότητα για την λήψη μέτρων καθαριότητας των οικοπεδικών και λοιπών χώρων, συγκεκριμένα:

«26. Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Η άμεση εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την προετοιμασία της εικόνας του νησιού κατά τις θερινές περιόδους όσο και για την επιχειρούμενη σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου με την συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας αναλαμβάνουν άμεσα την τήρηση των ανωτέρω διαδικασιών.

Προς τούτο:

1.Συντάσσεται πλήρης και ενημερωμένος κατάλογος των υπόχρεων σύμφωνα με τα τοπογραφικά και κτηματολογικά διαγράμματα.

2.Ενημερώνονται γραπτά οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές για τις υποχρεώσεις τους και το χρονοδιάγραμμα καθαριότητας των ακινήτων τους, αλλά και για τις επιπτώσεις που αναφέρονται στον νόμο.

3.Σε περίπτωση αθέτησης των ανωτέρω υποχρεώσεων την ευθύνη καθαριότητας και κοστολόγησης αναλαμβάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Θέμα: Εισήγηση 8ου θέματος Δημοτικού Συμβουλίου «Λήψη απόφασης για τη δημιουργία από το Δήμο Κω Γραφείου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την απασχόληση και εξοπλισμός αυτού με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 5.000 €».

«Γραφείο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού»

Δημιουργείται υπό την εποπτεία του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κω το Γραφείο «Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού», στόχος του οποίου είναι να προσφέρει στους νέους, άνεργους ή μη, ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που έχουν ως κύριο σκοπό να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν ομαλά τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και να αναζητήσουν εργασία εναρμονισμένη με τις γνώσεις τους.

Σε ποιους απευθύνεται:

Ανέργους

Μερικώς απασχολούμενους

Άτομα που βιώνουν τον εργασιακό αποκλεισμό

Με ποιους θα συνεργάζεται:

Με κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης

Με το σύνολο των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής

Με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και το επιμελητήριο

Με το δίκτυο των κοινωνικών επιχειρήσεων Κως – Ασπίς

Με ποιους δημόσιους φορείς θα συμβληθεί:

Με τις υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ- Θέσεις Εργασίας στην Ευρώπη (EURES)

Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κτλ.

Με το υπουργείο Εργασίας

ΥΠ.Ε.Π.Θ., Ο.Ε.Ε.Κ., Ο.Α.Ε.Δ., ΙΔΕ.ΚΕ., Ι.Κ.Υ., Γενική γραμματεία νέας γενιάς, Euroinfopoint).

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (γραφεία διασύνδεσης Α.Ε.Ι. - Τ.Ε.Ι.)

Επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

Εξατομικευμένη παρακολούθηση κάθε ανέργου ξεχωριστά.

Συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, την σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων, αιτήσεων και συνοδευτικών επιστολών, καθώς και την προετοιμασία για την συνέντευξη επιλογής.

Ενημέρωση για κάθε προκήρυξη θέσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης.

Εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην προώθηση της εργασίας και τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Παρακολούθηση των τοπικών οικονομικών δεικτών ανάπτυξης.

Ενημέρωση για τον εναλλακτικό δρόμο των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ενημέρωση των ενδιαφερομένων για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου του Γραφείου ή αυτοπροσώπως.

Πληροφόρηση των σπουδαστών-μαθητών, αποφοίτων και ανέργων για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, εξειδίκευσης, συνεχιζόμενης κατάρτισης, καθώς και για σχετικές προσφερόμενες υποτροφίες.

Πληροφόρηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα μετά την αποφοίτηση

Παροχή Υπηρεσιών συμβουλευτικής προσαρμοσμένες σε νέους ΑμεΑ και νέους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δικτυακός τόπος προσαρμοσμένος σε νέους ΑμεΑ και νέους προερχόμενους από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δημιουργία μητρώου ατόμων με αναπηρίες

Προκήρυξη θέσης εργασίας δίνοντας προτεραιότητα πρόσληψης σε άτομο ΑμεΑ.

Πακέτα εργασίας:

Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Ατομικής και Ομαδικής Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Πληροφόρησης / Εξυπηρέτησης των νέων ανέργων.

Δράσεις Ενημέρωσης των νέων ανέργων.

Παροχή Υπηρεσιών σε άτομα ΑμεΑ και άτομα προερχόμενα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δικτύωση του Γραφείου με φορείς προώθησης της απασχόλησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Διοργάνωση Εκδηλώσεων – Ημερίδων και έκδοση ενημερωτικών εντύπων προβολής.

Εκπόνηση Ερευνών – Μελετών Έρευνα της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

Έρευνα των ζητούμενων ειδικοτήτων.

Έρευνα της απορρόφησης των προσφάτως ανέργων.

Δημιουργία οδηγών περιγραφής επαγγελμάτων

Αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Γραφείου.

Αναβάθμιση και συνεχής ενημέρωση του δικτυακού τόπου του Γραφείου.

Στήριξη της πρακτικής άσκησης των νέων ανέργων μέσω της σύνδεσης του Γραφείου με τα εκάστοτε Γραφεία Πρακτικής Άσκησης .

Στήριξη των Υπηρεσιών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας μέσω της σύνδεσης του Γραφείου με το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας και τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Μεσοπρόθεσμος σκοπός:

Η μεταστροφή του γραφείου σε κοινωνική επιχείρηση με τον χαρακτήρα επιστημονικού παρατηρητηρίου της τοπικής εργασίας.

Χρονοδιάγραμμα και βήματα:

Σύσταση δεκαμελούς υποστηρικτικής εθελοντικής ομάδας.

Επίπλωση του οικήματος, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και λογισμικό που θα ομαδοποιεί τα αρχεία των ανέργων κατά δεξιότητες και θα τα αντιστοιχεί με τους διαθέσιμους εργοδότες (εκτιμώμενος προϋπολογισμός 5.000 €).

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και κοινοποίηση του εγχειρήματος στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόσκληση των φορέων για ενημέρωση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter