Ασφυξία και στις φυλακές της Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

1

ΕΡΩΤΗΣΗ 7-3-12

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: « Ασφυξία και στις φυλακές της Κω »

Οι φυλακές της Κω αποτελούν ενδεικτική περίπτωση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί σε όλες τις φυλακές, μεταφέρονται στην Κω κρατούμενοι από όλη την χώρα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος αριθμός κρατουμένων, περίπου 125 κρατούμενοι σε τρεις θαλάμους με 90 κρεβάτια.

Κρατούμενοι κοιμούνται ανάμεσα στα κρεβάτια, στους διαδρόμους, κάτω από τα κρεβάτια των άλλων συγκρατούμενων, ακόμα και μέσα στις τουαλέτες. Ντροπιαστικές είναι οι σκηνές κρατουμένων, ωσεί αστέγων, οι οποίοι παίρνουν τα στρώματα και τα ρούχα τους τη νύχτα, για να τα στρώσουν κάτω και το πρωί να τα ξαναμαζέψουν γιατί από εκεί θα περάσουν το πρωί οι υπόλοιποι.

Επίσης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, παντελής έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών, έλλειψη ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας όπως είδη ξυριστικά, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, απορρυπαντικά για πλύσιμο ρούχων, καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και άλλα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το όριο στον αριθμό των κρατουμένων που μπορεί να αναλάβει η φυλακή;

2. Θα αντιμετωπιστεί και πώς η κατάσταση στις φυλακές της Κω;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter