Νίκος Μυλωνάς: ο κ. Βενιζέλος ζημίωσε συνειδητά το νησί μας

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Θεμα: Ο κ. Βενιζέλος ζημίωσε συνειδητά το νησί μας.

Το κείμενο εχει ως αφορμή την συζήτηση μας με τον κ. Β. Χρόνια πολλά τώρα, στέλεχος του τοπικού ΠΑΣΟΚ, με φήμη του ορθολογιστή πολιτικού, που τον τοποθετούσε στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κ. Σημίτη. Τελευταία πήρε αποστάσεις λογω της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν μπορούσε, να αγνοήσει τις ευθύνες του κόμματος. Την τραγική κατάληξη των 25 χρόνων διακυβέρνησης. Τις καταστροφικές πελατειακές πρακτικές και τις μεγαλοστομίες περί ισχυρής Ελλάδας'' .

-Σε ποιο ΠΑΣΟΚ είσαι τώρα φίλε;

-Εδώ που είμαστε πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά. Μας έφεραν εδώ άνθρωποι μειωμένης ευφυΐας. Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος που τώρα τον χρειαζόμαστε. Αύριο θα πάω να τον ψηφίσω!

---Δεν μίλησα. Συνειδητοποιώ μόνο την συνεχή υποχώρηση της πολιτικής σκέψης και τα όρια της αυτοκριτικής, μπροστά στην ευκολία, στην συνήθειας και στην σκοπιμότητα. Δεν εχει νόημα να συζητούμε έτσι για την πολιτική. Αν η πολιτική ήταν θέμα ευφυΐας, τότε ο Αϊνστάιν μετά την αναγνώριση του δαιμονιώδους μυαλού του θα είχε γίνει αυτός πρωθυπουργός στην Γερμανία κι όχι ο Χίτλερ! Δεν θα πούμε εμείς τι είναι ο κ. Βενιζέλος. Θα καταθέσουμε όμως την προσωπική μας εμπειρία που εχει σχέση με το τοπικό κοινωνικό μας συμφέρον.

---Το 2002 συζητήθηκε στο Συμβούλιο Νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου, το τοπικό αίτημα του καθορισμού ως διατηρητέων μνημείων της πρόσφατης ιστορίας του νησιού, των βιομηχανικών συγκροτημάτων ΑΒΙΚΩ και Οινοποιείου.

Εκεί εκπροσωπώντας τοπικούς πολιτιστικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, υπερασπίσαμε το αίτημα, όχι μόνο για λόγους ιστορίας και ιδεολογίας, αλλά για τον πολύ πρακτικό-υλικό λόγο ότι ο χαρακτηρισμός τους ως μνημεία θα έμπαινε φραγμός στην εμπορική υπεραξία της γης (35 στρέμματα σε μια πολύ κρίσιμη αναπτυξιακή θέση) και θα έδινε την δυνατότητα στον δήμο να την διεκδικήσει με το λιγότερο τίμημα. Η απόφαση ήταν θετική για όλο το σύμπλεγμα. Ομόφωνη για την παλιά ΑΒΙΚΩ και το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ και κατά πλειοψηφία για την νέα ΑΒΙΚΩ. Πανηγυρίσαμε τότε! Μα, ''πριν τρις λαλήσει ...'' ο κ. Βενιζέλος, για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου πολιτισμού, έκανε ΑΝΑΠΟΜΠΗ της απόφασης του Συμβουλίου για την νέα ΑΒΙΚΩ! Άλλαξε την σύνθεση του συμβουλίου και οδήγησε στον ΑΜΕΣΟ αποχαρακτηρισμό της νέας ΑΒΙΚΩ! Η τελική κατάληξη του συμβιβασμού μεταξύ Δημου-Αγροτικής Τράπεζας ΕΙΝΑΙ στηριγμένη σε αυτό τον αποχαρακτηρισμό!! Το 2006 αποδίδεται και συμβολαιογραφικά η νέα ΑΒΙΚΩ στην ΑΤΕ. Πολιτικός αυτουργός του συμβιβασμού ήταν ο κ. Βενιζέλος.

Γιατί τότε ο κ. Βενιζέλος έτρεξε να βοηθήσει την τράπεζα κι όχι τον Δήμο των Κώων;

Παρακολουθήσαμε τις πολιτικές διαδικασίες επιλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007.

Τότε ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την προεδρεία (παρά την τότε εκλογική του ήττα), προβάλλοντας την αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής και την κεντροαριστερά έναντι προγραμματικής γύμνιας του κ. Βενιζέλου, που στηριζόταν στην ευγλωττία του και στην προώθηση των διαπλεκομένων συμφερόντων εκδοτών-μεγαλοεργολάβων και τραπεζιτών, σύμφωνα με τις τότε ομιλίες του Γ.Α.Π. και στελεχών του κόμματος. Ο κ. Βενιζέλος είναι τώρα πια μοναδικός υποψηφίους στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ! Ως υπουργός οικονομικών τελευταία παίζει τον ρόλο του προωθητικού κριού της οικονομικής πολιτικής της χρεοκοπίας. Δήλωνε στις 21-9-11 ότι '' Η Ελλάδα θα πρέπει να θεώρει πολύ τυχερό τον εαυτό της που υπάρχει η τρόικα''. Η πιο βασική πλευρά αιτιολόγησης της επιλογής της πολιτικής των μνημονίων ήταν η ανάγκη διάσωσης των ευρωπαϊκών και ελληνικών τραπεζών.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή των κ.κ. Παπαδήμου-Βενιζέλου στην ηγεσία της χώρας μας.

Δεν ήταν τυχαία η αναπομπή του θέματος της νέας ΑΒΙΚΩ το 2002. Πίσω από αυτήν υπήρχε ιδεολογικό και πολιτικό πρόσταγμα. Ήταν οι πεποιθήσεις για το ποιος μπορεί να παίξει πιο προωθητικό ρολό στην κοινωνία: ένα τραπεζικό ίδρυμα ή ένας δήμος και η κοινωνία των πολιτών;

Είναι σαφές ότι η επιλογή του κ. Βενιζέλου είναι μια πολύ συντηρητική επιλογή. Και όταν ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Κω τάσσονται αναφανδόν υπέρ του κ. Βενιζέλου, τότε προφανώς έχουμε προγραμματική και ιδεολογική σύγκλιση μαζί του, που ως αποτέλεσμα εχει την αδιαφορία για την ζωντανή ιστορία του νησιού αλλά και του τοπικού λαϊκού συμφέροντος.

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter