Γιάννης Κρητικός: εισήγηση για το Club Med - Κέφαλος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ανθρώπινη Κως

Εισήγηση στο Θέμα 03 : Club Med - Κέφαλος

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το θέμα έχει ξαναέρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει συζητηθεί, έχουν καταγραφεί οι απόψεις των παρατάξεων και για αυτό σήμερα θα καταθέσουμε τις θέσεις μας επιγραμματικά κατά την κύρια εισήγηση και, αν χρειαστεί, θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη δευτερολογία.

Παρατηρήσεις:

1.Το άρθρο 24 του Συντάγματος αναφέρει ότι 'οι χείμαρροι ή τα ρέματα αποτελούν αντικείμενο συνταγματικής προστασίας' και 'απαγορεύονται επεμβάσεις τρίτων που θίγουν τη λειτουργία τους'. Το Κράτος υποχρεούται να διατηρεί τα πάσης φύσης υδατορεύματα στην φυσική τους κατάσταση.

2.Πριν τη παρέμβαση (για έργα) ή την κατάργησή ρέματος απαιτείται να γίνει η οριοθέτησή του. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο οριοθέτησης των συγκεκριμένων ρεμάτων. Και για την οριοθέτηση απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα.

3.Ο αποχαρακτηρισμός ρέματος γίνεται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα. Δεν αρκεί η απόφαση μιας Υπηρεσίας. Που είναι λοιπόν το Προεδρικό Διάταγμα;

4.Αφού αποχαρακτηριστεί ένα ρέμα εκτός σχεδίου, αποτελεί πλέον κοινόχρηστο χώρο στο οποίο δεν επιτρέπεται η ανοικοδόμηση. Και πάλι δεν μπορεί η επιχείρηση να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα.

Εδώ μπαίνουν κάποια ερωτήματα:

Πως λοιπόν δέχεστε την απόφαση μιας υπηρεσίας (Κ.Υ.Δ.);

Γιατί δεν περιμένετε να βγει το Προεδρικό Διάταγμα;

Γιατί εδώ και 2 ½ χρόνια δεν έγινε προσπάθεια από την πλευρά της επιχείρησης να γίνει νόμιμη;

Σας πιέζουν οι δανειστές (Γάλλοι) για τα συμφέροντα της δικής τους επιχείρησης ; Είναι γνωστό ότι θέλουν να πάρουν πολλά εκατομμύρια ως επιδότηση!

Αν υπάρχει κίνδυνος να χάσει την επιδότηση η Γαλλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία, ας δοθούν τα χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεφάλου για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.

Ειδικά τώρα που τα μικρά δωμάτια πάνε για κλείσιμο με το νέο νόμο και την υπαγωγή τους στο ΤΕΒΕ. Εμείς στηρίζουμε πρώτα τις μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και μετά τις μεγάλες.

Σας πιέζει μήπως στέλεχος (υφυπουργός) της Κυβέρνησης που θέλει να προβληθεί παραμονές εκλογών;

Και που ήταν 2 ½ χρόνια ο συγκεκριμένος κύριος όταν το Club ήταν κλειστό και οι υπάλληλοι δεν είχαν στον ήλιο μοίρα;

Και που ήταν 2 ½ χρόνια ο συγκεκριμένος κύριος όταν το Club δεν τηρούσε τα συμφωνηθέντα με τους υπαλλήλους και τους εκβίαζε;

Γιατί ψήφισε ο συγκεκριμένος τον απαράδεκτο νόμο για τα δωμάτια;

Τώρα θυμήθηκαν τους Κεφαλιανούς – παραμονές εκλογών;

Θα επιτρέψουμε στους δανειστές να ποδοπατούν τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα της χώρας μας για να εξασφαλίζουν με συνοπτικές διαδικασίες την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δικών τους επιχειρήσεων όταν οι Έλληνες πεινάνε;

Θα σταθεί προσοχή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στους δανειστές όπως έκαναν οι υπάλληλοι – υπουργοί του Κεντρικού Κράτους;

Και μη διανοηθείτε να κινδυνολογήσετε ότι τάχα κάποιοι δεν θέλουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας!

Δείτε το παράδειγμα άλλου μεγάλου ξενοδόχου - σωτήρα της τοπικής οικονομίας στην Κέφαλο:

πήρε πάνω από τριάντα στρέμματα Κεφαλιανών εκτάσεων σε μισή τιμή

προσπάθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή Ηρακλειδών να μεταφέρει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το ξενοδοχείο για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες οπτικά.

Οι δρόμοι προς την παραλία σταδιακά κλείνουν.

Και σήμερα προχωράει σε παράνομες γεωτρήσεις για να πάρει και το νερό των Κεφαλιανών.

Τι πήρε η Κέφαλος από όλα αυτά; Τίποτα απολύτως γιατί και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι από αλλού. Ζήτημα αν στους 350 υπαλλήλους οι 30 είναι από την Κέφαλο.

Πρόταση:

1.Οριοθέτηση ρεμάτων με Προεδρικό Διάταγμα.

2.Κατασκευή έργων διευθέτησης των ρεμάτων ώστε να διασφαλίζεται ο αποκλεισμός οιασδήποτε φυσικής καταστροφής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιχείρηση φιλοξενεί επισκέπτες και ότι πλησίον της επιχείρησης βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Στεφάνου που είναι ανεκτίμητης αξίας.

3.Βεβαίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ότι έχουν γίνει όλα τα παραπάνω σύννομα.

4.Μετά να επανέλθει η επιχείρηση για το αίτημά της.

Θέλουμε να εγκρίνουμε την αίτηση.

Όμως όλα θα πρέπει να γίνουν σωστά και νόμιμα.

Και στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας, οι νόμοι πρέπει να ισχύουν το ίδιο τόσο για την μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην Κέφαλο, όσο και για τη μεγάλη τουριστική μονάδα.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter