Επιστολή Κιάρη - Τριανταφυλλοπούλου για τον Πρωτογενή Τομέα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Δύναμη Αλλαγής

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι σε περιόδους κρίσης, αυτοί που έχουν ανάγκη στήριξης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον είναι όσοι αγωνίζονται σκληρά κάτω από επισφαλείς συνθήκες προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια.

Αναφερόμαστε στους αγρότες του νησιού, που παρά τις προεκλογικές σας εξαγγελίες για στήριξη και μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου, στον συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται στασιμότητα.

Η καλοκαιρινή αγροτική περίοδος έχει ξεκινήσει. Εντούτοις τα προβλήματα που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της υπαίθρου παραμένουν :

Γραφείο αγροτικής ανάπτυξης : οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία στην οποία, οι αγρότες μας σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν πρόσβαση.

Η τεχνογνωσία και η συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τη χρήση του νερού, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αν εφαρμόζεται, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής, την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών που στις μέρες μας είναι αναγκαιότητα.

Δυστυχώς, όμως, το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης που σύμφωνα με τον Καλλικράτη έπρεπε να είχατε συστήσει και να παράγει έργο επί της ουσίας είναι ανενεργό.

Αρδευτικό δίκτυο λίμνης Πυλίου : το αρδευτικό δίκτυο λίμνης Πυλίου, έργο που έγινε με χρήματα της Ευρωπαϊκής ένωσης και δεν έχει επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο, αν λειτουργήσει σύγχρονα, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στο σύνολο σχεδόν του κάμπου του νησιού από το Τιγκάκι έως το Μαστιχάρι.

Παρά το γεγονός ότι σας επισημαίνουμε διαρκώς την αναγκαιότητα για να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας και έχετε δεσμευτεί προφορικά ότι θα προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση, εντούτοις η λειτουργία ενός τόσο σημαντικού για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έργου, παραμένει προβληματική.

Πέραν αυτών το σημαντικότερο για μας είναι ότι η τιμή του νερού που διατίθεται στους αγρότες για άρδευση από το αρδευτικό δίκτυο της λίμνης Πυλίου, είναι υψηλή έως απαγορευτική.

Η τιμή χρέωσης του νερού ανά κυβικό μέτρο είναι τόσο υψηλή που για παράδειγμα για μια καλλιέργεια πέντε στρεμμάτων το κόστος άρδευσης για μια καλλιεργητική περίοδο πλησιάζει τα 900-1000€, κόστος που εξανεμίζει το εισόδημα των αγροτών και καθιστά την καλλιέργεια ασύμφορη.

Επειδή ως δημοτική αρχή έχετε εξαγγείλει μέτρα στήριξης των ασθενέστερων και δεν συμπεριλάβατε τους αγρότες σας καλούμε για άλλη μία φορά να εξετάσετε το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους άρδευσης με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

Επίσης σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα για την ανάληψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών με στόχο τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νησί.

Με τιμή

Κιάρης Μηνάς

Δημοτικός Σύμβουλος Κω

Με τη Δύναμη Αλλαγής

.

Τριανταφυλλοπούλου Μαίρη

Υπεύθυνη τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης

της Δύναμης Αλλαγής.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter