Συμπαράταξη Ελπίδας: έκθεση για την περιβαλλοντική κατάσταση στην Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Σ.Ε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2012
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩ

Το περιβάλλον στην εποχή της οικονομικής χρεοκοπίας

1. Η ΓΗ

Ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης στο νησί μας παρά τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος, το αποτελέσματα είναι μηδενικό! Δεν υπήρξε καν διάλογος για την ανάδειξη-κατοχύρωσης περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως: δάσος κέδρων, περιοχή Πολέμης Κεφάλου, περιοχή αμμοθινών Μαστιχαριου, ορεινός όγκος Ασφενδιου, περιοχή Πίσω Θέρμη Κω, Αγία Ειρήνη, Μάρμαρα κλπ, η ανάγκη καθορισμού γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και της διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του νησιού. Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται στα επίπεδα του 1989! Χωρίς να εχει ξεκινήσει μια κάποια πρωτοβουλία για τοπικό σχεδιασμό όπως πχ της εμπορικής ανάπτυξης ένθεν και ένθεν της επαρχιακής οδού κλπ!

2. ΤΟ ΝΕΡΟ

Όπως και πέρυσι είναι χωρίς πόσιμο νερό η Αντιμάχεια και η Καρδάμαινα, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η κατάσταση του νερού στην Κέφαλο. Υφαλμύρωση νερού στην παραθαλάσσια ζώνη του νησιού σε Ψαλίδι και Καρδάμαινα όπου στα μεγάλα ξενοδοχεία λειτουργούν μονάδες αφαλάτωσης χωρίς έλεγχο και περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μη παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού. Απουσία ενιαίου φορέα διαχείρισης παρά το ενιαίο του Δήμου. Απουσία σχεδίου διαχείρισης του νερού των 2 φραγμάτων και της ΛΙΜΝΗΣ Πυλίου. Απουσία διώξεων παράνομων γεωτρήσεων.

3. Ο ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Απουσία ελέγχων στο εργοστάσιο της ΔΕΗ και στο ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Απουσία σχεδιασμού στον τομέα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ με αποτέλεσμα ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές να τοποθετούνται μονάδες φωτοβολτα ϊ κων! με ότι σημαίνει αυτό για την αισθητική του τοπίου.

4. ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

4Α : ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι εμπειρική. Το σύστημα εθελοντικής ανακύκλωσης στην πόλη σταμάτησε και δεν ξεκίνησε ποτέ στα χωριά. Καμία προσπάθεια μείωσης όγκου απορριμμάτων και ενσωμάτωσης διαδικασιών ανακύκλωσης για τα μεγάλα ξενοδοχεία. Αδιαφορία του Δήμου να καθορίσει χώρους εναπόθεσης μη οικιακών αποβλήτων όπως για παράδειγμα για τα οικοδομικά. Καμία προσπάθεια αγοράς αναγκαίων εκτάσεων για την επέκταση του ΧΥΤΑ και απουσία χωροταξικής κατοχύρωσης της θέσης του.

4Β : ΑΣΤΙΚΑ ΛΥΜΜΑΤΑ: Όπως και πέρυσι! Ο βιολογικός σταθμός πόλεως Κω έχει από χρόνια υπερβεί τα όρια σχεδιασμού, της Καρδάμαινας δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως δικτύων και του Δήμου Δικαίου είναι σε προ-κατασκευαστικές διαδικασίες της που καθυστερούν αδικαιολόγητα. Απουσία σχεδίου διαχείρισης λυμματολάσπης.

5. Ο ΘΟΡΥΒΟΣ

Μη τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας από την Αστυνομία. Μη ενσωμάτωση της οδηγίας 2002/49/ΕΚ για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού θορύβου, απουσία ενημέρωσης του κοινού για τις επιπτώσεις του θορύβου στην ποιότητα της ζωής μας.

6. ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Ανεξέλικτη κυκλοφορία φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένες σπορές. Απουσία διοικητικής υποδομής για έλεγχους στην Περιφέρεια και στον Δήμο. Απουσία ενημέρωσης πολιτών και αγροτών.

7. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Απουσία αξιολόγησης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και απουσία έλεγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων. Απουσία Δημοτικής Βάσης δεδομένων για τους βιότοπους, τις προστατευόμενες περιοχές, τα προστατευόμενα είδη, τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

9. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Μη λειτουργία του δημοτικού γραφείου περιβάλλοντος, ελλιπής επίγνωση των υποχρεώσεων των υπηρεσιών για το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναγκαιότητας ενημέρωσης των πολιτών.

10. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: αφού δεν γίνεται διαχείριση ούτε δημιουργούμαι νέες υποδομές τουλάχιστον ας γίνει ενίσχυση της διαφάνειας στην πληροφόρηση κι ας γίνει ένας δημοτικός μηχανισμός ελέγχου για την εφαρμογή της νομιμότητας, περιβαλλοντικής αξιολόγησης και ενημέρωσης και ας γίνει η θέσπιση δημοτικών θετικών κινήτρων που ενθαρρύνουν τις φιλο-περιβαλλοντικές δράσεις.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter