Γιάννης Κρητικός: απάντηση στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ανθρώπινη Κως

Κως 5 Ιουνίου 2012

Προς ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αγαπητοί φίλοι,

Χωρίς να θέλουμε να αντιδικήσουμε, σας οφείλουμε μια απάντηση σε όσα μας καταλογίζετε στο σημερινό σας δημοσίευμα.

Πρώτα απ' όλα ζητάτε να σας πω 'τι έχει προσφέρει (το συντονιστικό όργανο του Δήμου) όσο καιρό έχει συσταθεί'. Το πρώτο που έχω να τονίσω είναι το γεγονός ότι είμαστε υποχρεωμένοι από τον κώδικα ως Δημοτικό Συμβούλιο να συστήσουμε ένα τέτοιο συντονιστικό όργανο. Όπως είμαστε υποχρεωμένοι να συστήσουμε και άλλα όργανα (επιτροπές, Δ.Σ. επιχειρήσεων, Ο.Ε.Υ., κτλ.). Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ορθά ψήφισε τη συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.3 του Ν. 3013/2002 στις 10 Ιανουαρίου 2011. Όσο αφορά τη λειτουργία του, κακώς ρωτάτε εμάς. Ο κ. Δήμαρχος έχει την ευθύνη για το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Άρα καλό θα ήταν η ερώτηση σας να γίνει προς τον ίδιο. Από τα λεγόμενά σας όμως φαίνεται ότι συμφωνούμε με το γεγονός ότι ο συντονισμός δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε. Και έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στη Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο θέμα κατά καιρούς (πχ. με αφορμή τη θεομηνία, τη φωτιά στο Χ.Υ.Τ.Α., τις πλημμύρες του χειμώνα, κτλ.). Για τις αιχμές που αφήνετε εναντίον του πρώην επαρχείου, πιστεύω ότι δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να απαντήσουμε.

Σχετικά με τη δεύτερη παρατήρησή σας για 'εταιρεία προεκλογικού βολέματος', διαπιστώνω με λύπη ότι δεν δώσατε την πρέπουσα προσοχή τόσο στην εισήγησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο γραπτό μας κείμενο που δημοσιεύθηκε στα Μ.Μ.Ε. του νησιού. Η αναφορά που κάνουμε αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κ. Δήμαρχο. Από αυτόν ζητάμε 'να προστατέψει τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ' και 'να μην την εμπλέξει σε προεκλογικά παιχνίδια'. Δεν αφήσαμε καμία αιχμή εναντίον κανενός προσωπικά. Εξ' άλλου γνωρίζετε ότι δεν είναι στο χαρακτήρα μας κάτι τέτοιο και δεν το συνηθίζουμε.

Σχετικά με την τρίτη παρατήρησή σας, θα σας παρακαλούσα να είστε πιο προσεκτικοί και να αποφεύγετε τους χαρακτηρισμούς όταν ανοίγετε έναν δημόσιο διάλογο. Σας ενημερώνουμε ότι δεν επιτρέπεται από το Δήμο η επιχορήγηση όταν το ποσό προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών όπως η μισθοδοσία προσωπικού (είτε είναι μέλη σας, είτε δεν είναι). Και δεν το λέμε γιατί έτσι μας ήρθε. Το τονίζουμε γιατί υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Πράξη VII Τμήματος 21/2008). Και στην εισήγηση του κ. Δημάρχου και στην κατηγορία Ανάλυση Προϋπολογισμού (σελ. 4) γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε 'κόστος προσωπικού σε ετήσια βάση (περιλαμβάνει και ασφαλιστικές εισφορές)' όπου προβλέπονται '77 εργατομήνες' με 'συνολική δαπάνη 77.000 €'.

Για φανταστείτε κάποιοι να αφιερώσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι και κάποιοι άλλοι να προχωρήσουν σε έξοδα και στο τέλος ο κ. Επίτροπος να μην εγκρίνει τα αντίστοιχα παραστατικά και τιμολόγια! Τι θα πούμε στους ανθρώπους; Ότι φταίει το κακό κράτος; Ποιος θα πληρώσει την ζημιά; Θα τα βάλει η ΣΥΜΜΑΧΙΑ από τις τσέπες των μελών της σε μια δύσκολη εποχή ή θα τα καταλογίσει ο κ. Επίτροπος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τα ψήφισαν όπως έγινε πρόσφατα με το Δήμο Σύμης;

Δε σας επιρρίπτω ευθύνες. Μπορεί να μην το γνωρίζετε. Μπορεί κάποιοι να μην σας ενημέρωσαν. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τόσο τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εμείς επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε την επί σειρά ετών δράση των μελών σας, για αυτό και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση ώστε και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ να προχωρήσει, και η Πολιτική Προστασία να περάσει σε άλλα επίπεδα στο νησί μας. Η πρότασή μας ήταν μελετημένη και κοστολογημένη και πάνω από όλα μέσα στα πλαίσια που προβλέπει ο Δημοτικός Κώδικας. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή την απέρριψαν.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω το γεγονός ότι ενώ το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο επί μήνες, δεν είχαμε την τιμή να μας επισκεφθείτε ως παράταξη και να μας ενημερώσετε από κοντά για τις θέσεις σας. Ίσως θα είχαν λυθεί αρκετές από τις απορίες σας και μπορεί να προλαβαίναμε και κάποιες καταστάσεις. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε όλον τον κόσμο. Σε θέματα που αφορούν το νησί μας και τους συμπατριώτες μας, να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την προώθηση μεγάλων και μικρών αιτημάτων, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια που μας παρέχει ο νόμος.

Μετά τιμής,

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter