Νίκος Μυλωνάς: «μια νέα μέρα ξεκινά»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Νίκος Μυλωνάς

Είναι σίγουρο πως μια νέα μέρα ξεκινά από την Δευτέρα.

Το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές το δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον σε όλο τον ''ανεπτυγμένο καπιταλιστικά'' κόσμο. Φαίνεται ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα διακυβεύονται κάποια πολύ σοβαρά θέματα στην κατεστημένη παγκόσμια οικονομική τάξη.

Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι ο καπιταλισμός που απειλείται σε μια γωνία της γης από το αντίπαλο δέος του σοσιαλισμού, ούτε και τίθεται το ζήτημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Από τα δημοσιεύματα και αναλύσεις των πιο καθιερωμένων οικονομικών παραγόντων προκύπτει ότι η οικονομική κρίση εντοπίζεται στον διεθνή τραπεζοπιστωτικο τομέα, ο οποίος ακολουθώντας μια πολιτική υπέρ-δανειοδότησης και υπέρ-κερδοφορίας μετά το 1989, δημιούργησε τις προυποθεσεις ενός νέου κραχ όπως το 1933. Την ίδια περίοδο τα κράτη πιεζόμενα από τον ελεύθερο (κεφαλαιοκρατικό) οικονομικό ανταγωνισμό ακλούθησαν πολιτικές μείωσης της φορολογίας-των εσόδων τους, και έτσι οδηγήθηκαν στην υπερχρέωση και στην εξασθένηση του κοινωνικού και εθνικού τους ρόλου.

Τα δυο μνημόνια της διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας ήταν η πολιτική πρόταση των κυρίαρχων πολιτικων κύκλων της Ευρώπης με στόχο όχι την εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας και του κράτους αλλά πρωτίστως εξασφάλισης των δανειστών-τραπεζών μέσω σκληρών δεσμεύσεων που αφορούν τη κρατική περιουσία και τα οικονομικά δεδομένα της κοινωνίας μας. Αυτή η οικονομική πρόταση οδήγησε την χώρα μας στο χειρότερο σημείο που μπορούσαμε να φανταστούμε. Τα οικονομικά προβλήματα στην χώρα μας ανέδειξαν την ύπαρξη ενός τεράστιου πολιτικού κενού. Ο πολίτης ζει με αβεβαιότητα την οικονομική του αφαίμαξη. Δεν ελπίζει σε μεγάλα πράγματα και αυτό φαίνεται από το προεκλογικό κλίμα. Πολλοί δεν βλέπουν να υπάρχει διέξοδος. Αρκετοί έχουν πέσει στην παγίδα του φόβου που καλλιέργησαν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ μέσα κι έξω από την χώρα μας. Αυτοί που θέλουν την απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής που έχουν επιβάλει σαν μοντέλο διαχείρισης της κρίσης. Όμως οι περισσότεροι πολίτες, πέρα από ιδεολογίες και κομματικές παραδόσεις συνειδητοποιούν ότι πρέπει να γίνει αλλαγή.

Η οποιαδήποτε νέα πορεία προϋποθέτει την πολιτική αλλαγή.
Κι αυτή θα συντελεστεί ούτως η άλλως αυτή την Κυριακή.

Ένας νέος συνασπισμός πολιτικων και κοινωνικών δυνάμεων που συσπειρώνεται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών!

Αν η ΝΔ καταφέρει να ανατρέψει αυτό που φαίνεται ως γεγονός, δεν θα είναι αυτοδύναμη.
Νέοι συσχετισμοί, νέες πολιτικές δυνάμεις, νέα πρόσωπα θα κληθούν να υλοποιήσουν νέες πολιτικές. Θα ανανεωθεί ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μας.

Η χρεοκοπία του Ελληνικού Κράτους εχει σαν φυσική συνέπεια την αποκαθήλωση του πολιτικού προσωπικού και του κόμματος ή των κομμάτων που ευθύνονται γι αυτήν.

Ο πλέον χαμένος το ΠΑΣΟΚ και το ... περιεχόμενο της πολιτικής του.
Έτσι γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα και ούτε χρειάζεται να κάνουμε προφητείες.

Ένας νέος άνεμος θα πνεύσει πάνω στην σκοτεινάγρα που επικρατεί.
Κι ο άνεμος είναι προϋπόθεση της βροχής.
Και η βροχή προϋπόθεση της άνοιξης.

Τα πρόσωπα και τα κόμματα θα παίξουν ρόλο.
Όμως καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της κοινωνίας, των παραγωγών, των πολιτών.
Της μεγάλης μάζας των ανθρώπων της δουλειάς που τώρα θα πρέπει να συμμετέχουν, να ελέγχουν και να απαιτούν, εντοπίζοντας τα λάθη τους και αξιοποιώντας την πείρα και την γνώση τους.

Είναι σίγουρο πως μια νέα μέρα ξεκινά από την Δευτέρα.
Τα τελευταία χρόνια μας γύρισαν πολύ, μα πολύ πίσω.

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter