Ν. Μυλωνάς: ένας χρόνος από το γεγονός της καταστροφικής φωτιάς στον ΧΥΤΑ

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το γεγονός της καταστροφικής φωτιάς στον ΧΥΤΑ της 11-7-2011.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα (9-7-2012), κλιμάκιο του τμήματος περιβαλλοντικού σχεδιασμού της εκλεγμένης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ήρθε για έλεγχο της κατάστασης!

Αυτή ήταν δυστυχώς, η πρώτη και μοναδική αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις 10 έγγραφες διαμαρτυρίες μας, ως δημοτικής παράταξης, που κάναμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, στις περιφερειακές και τοπικές τεχνικες και δικαστικές υπηρεσιες και πολιτικές αρχές.

Καλούσαμε τις υπηρεσίες να εξετάσουν την κατάσταση και να προστατέψουν το έργο! Τους ζητούσαμε να καταγράψουν τις ζημιές, να επιβάλουν τις αναγκαίες ανακατασκευές. Να προωθήσουν αλλαγές στην διαχείριση του ΧΥΤΑ από τον Δήμο σύμφωνα με τις συμβάσεις κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Δεχθήκαμε την Δευτέρα τηλέφωνο ως ''καταγγέλλων'' αν θέλαμε να δώσουμε πληροφορίες για την τότε παρεμβαση μας!
''Κάντε ότι νομίζετε'' τους είπαμε.
Η απογοήτευση για την ποιότητα της δημοσίας διοίκησης επιβαρύνθηκε όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους οποίους είχαμε κάνει αναφορές για την φωτιά χορήγησαν την περιβαλλοντική δανειοδότηση του ΧΥΤΑ μετά την φωτιά (Σεπτέμβριο 2011) αδιαφορώντας για τα γεγονότα του βαρύτατου τραυματισμό του έργου και την πραγματική του κατάσταση!

Η φωτιά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οφείλονταν στην μη τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι και ...σήμερα!

Στις 4 Ιουλίου του 2011 έγινε στην Κω για πρώτη φορά το περιφερειακό συμβούλιο. Με έγγραφο μας εκθέταμε την κακοδιαχείριση στον ΧΥΤΑ και ζητούσαμε να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως ως σημαντικό τοπικό θέμα. Ο ''φιλο-περιβαλλοντιστής'' κ. Μαχαιρίδης αντί αυτού προέκρινε το θέμα της κήρυξης του Ασκληπιείου ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και το ψήφισμα χρηματοδότησης του ''βοήθεια στο σπίτι'' !!!

Ο ΧΥΤΑ εχει όλες τις προυποθεσεις να ξανακαεί.

Το εγκληματικό σταμάτημα της ανακύκλωσης οδηγεί στον ΧΥΤΑ το σύνολο των εύφλεκτων ανακυκλούμενων υλικών: χαρτιού, γυαλιών, πλαστικών και υφασμάτων και ξύλων (που αποτελούν κατά το ΕΜΠ το 50% των συνολικά παραγομένων στο νησί απορριμμάτων) κι αυτό είναι μια πραγματική βόμβα φωτιάς. Βόμβα που μπορεί να αναφλεγεί λόγω του κρίσιμου συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας της εποχής, την προχειρότητα στην διαχείριση του έργου και προ πάντων από την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής.

Για την Σ.Ε. Νίκος Μυλωνάς

 

 

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter