Γιάννης Κρητικός: εισήγηση επί του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Ανθρώπινη Κως

Εισήγηση στο Θέμα 10: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι αυτό θα κουράσει το σώμα και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Εξάλλου έχουμε γραπτά καταθέσει εκτενή πρόταση με τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίουσυμμετέχοντας στον διάλογο που άνοιξε.

Επιτρέψτε μας εδώ να κάνουμε καθαρά πολιτικές παρατηρήσεις :

1. Αργήσαμε πάρα πολύ στην ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα από τη μια η εικόνα που δίνουμε προς τα έξω να μην είναι η καλύτερη, και από την άλλη, οι συνεδριάσεις του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου του Δήμου μας να μην είναι παραγωγικές στο βαθμό που απαιτούν οι συνθήκες, οι περιστάσεις και η χρονική συγκυρία.
2. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 661/20-04-2011), που λαμβάνει υπόψη:
2.1. Τον Νόμο 3852/2010 ('Καλλικράτης')
2.2. Τον Νόμο 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), και
2.3. Την ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. (18-02-2011) για το σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Συμβουλίου.
3. Δεν χρειάζεται να περιληφθούν στον Κανονισμό όσα έχουν σχέση με την εκλογή Προεδρείου Δ.Σ., τη σύσταση και λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και τη συγκρότηση και εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Σχετικά με την πρότασή σας στο Άρθρο 14 'Δημοσιότητα των Συνεδριάσεων' πρέπει να τονίσουμε ότι :
4.1. Είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό να μπαίνουν χρονικοί περιορισμοί στη μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
4.2. Όπως είναι απαράδεκτο να γίνεται και η επιλογή των θεμάτων και των τμημάτων της συνεδρίασης που θα δημοσιεύονται (επιβολή λογοκρισίας).
4.3. Όπως είναι απαράδεκτο να επιτρέπεται η μετάδοση των συνεδριάσεων μόνο από δημοτικά μέσα.
Και εδώ μπαίνουν κάποια εύλογα ερωτήματα:
• Γιατί δεν θέλει η Δημοτική Αρχή την ζωντανή κάλυψη των συνεδριάσεων;
• Έχει τίποτα να κρύψει;
• Επειδή υπάρχει το θέμα με τον επίτροπο και την έγκριση των υπερωριών των υπαλλήλων στην τηλεόραση, θα έπρεπε να επιτραπεί η μετάδοση της συνεδρίασης από ιδιώτες και blogs από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά.
• Για ποια διαφάνεια μιλάμε όταν δεν θα μεταδίδονται ούτε οι συνεδριάσεις του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου του Δήμου;
• Εκτός κι' αν ομολογεί ο κ. Δήμαρχος ότι η εικόνα που βγάζει προς τα έξω η Δημοτική Αρχή είναι κακή.
• Δυστυχώς η πρότασή σας αυτή παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα άλλων εποχών για τα οποία η νέα γενιά ακούει και ανατριχιάζει.

ΘΕΣΗ: Πρέπει να έχουμε ζωντανή μετάδοση όλης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο από δημοτικά όσο και από δημόσια και ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και Μ.Μ.Ε.. Όλα στο φως για να γνωρίζουν οι δημότες ποιοι και πως διαχειρίζονται τα χρήματα που προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν σε πολύ δύσκολες εποχές.
5. Σχετικά με την πρότασή σας στο Άρθρο 17 'Υποχρεώσεις Εισηγητών – Ομιλητών' θεωρούμε απαράδεκτη την εξ' αποστάσεως συμμετοχή σε ψηφοφορία. Αυτό αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ετυμηγορίας του σώματος. Όποιος ψηφίζει οφείλει να βρίσκεται εντός της αίθουσας συνεδριάσεων. Δεν μπορεί να ψηφίζουν κάποιοι ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Και αν κάποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, ας παραιτηθούν να μπουν άλλοι.
6. Ο χρόνος ομιλίας των εισηγητών προτείνουμε να είναι στα επτά λεπτά, και των Δημοτικών Συμβούλων στα τέσσερα λεπτά. Θέλουμε να ακούγονται όλες οι φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές θέσεις και γνώμες. Πρέπει όλοι οι εκλεγμένοι συνάδελφοι να έχουν το δικαίωμα της τοποθέτησης και επαρκή χρόνο για να εκφράσουν τους συμπατριώτες μας τους οποίους εκπροσωπούν.
7. Οι εισηγήσεις των θεμάτων θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση των παρατάξεων τουλάχιστον τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διάλογο τόσο μέσα στις παρατάξεις όσο και με τους κοινωνικούς φορείς. Αυτό θα βοηθήσει στην κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων και θα βάλει τέλος στην όποια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων.
8. Σχετικά με την πρότασή σας στο Άρθρο 23 'Σύσταση Επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου' πιστεύουμε ότι οι επιτροπές δεν πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά να συστήνονται ανάλογα με το ειδικό θέμα που θα χρειαστεί να διερευνήσουν. Πρότασή μας είναι οι επιτροπές να αποτελούνται από επτά έως ένδεκα μέλη ώστε να συμμετέχουν σε αυτές άτομα από όλες τις παρατάξεις και τους κοινωνικούς φορείς.
9. Στην πρότασή σας υπάρχουν αρκετές επαναλήψεις και αντιφάσεις από άρθρο σε άρθρο και για το ίδιο θέμα που δείχνει ότι θα έπρεπε να γίνει μια πιο καλή επεξεργασία του θέματος.
10. Δυστυχώς και η σημερινή πρότασή σας επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο σας κατηγορούμε από την αρχή της θητείας σας: ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα κλειστό κλαμπ λήψης αποφάσεων. Θα προσπαθήσετε να παίρνετε τις αποφάσεις εν αγνοία των δημοτών και με συνοπτικές διαδικασίες των οργάνων. Και αυτό εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Πρόταση:
Να υιοθετήσουμε τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 661/20-04-2011) με την προσθήκη των προτάσεων που αναφέρουμε παραπάνω καθώς και στους Πίνακες 3 και 5 της πρότασης που καταθέσαμε στο Γραφείο Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter