Πυρκαγιές: Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και όχι εκ των υστέρων διαπιστώσεις

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

eco-greens12

Δυστυχώς άλλη μια φωτιά ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών στη Ρόδο.

Άλλη μια καταστροφή σε αυτές του 1987, 1992 και του 2008. Σχεδόν το 70% του δασικού πλούτου του νησιού έχει αποτεφρωθεί αφού μόνο στην πυρκαγιά του 2008 132.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες μέρες.

Τα αίτια μπορεί να ποικίλουν. εμπρησμός, αμέλεια, αυτανάφλεξη απορριμμάτων. Όποια όμως και να είναι αυτά, αυτό που μετράει είναι η συστηματική αποψίλωση των δασών της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών των Δωδεκανήσων με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον (πανίδα χλωρίδα) , τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα, τον τουρισμό, την κλιματική αλλαγή και τα υδροφόρα στρώματα του νησιού.

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες μετά τις σαφείς ενδείξεις διαπίστωσαν ότι πρόκειται για το έργο εμπρηστών. Μόνο που η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν διαπιστώσεις μετά τις πυρκαγιές. Είναι να βοηθούν στην πρόληψη και τη γρήγορη επέμβαση με συγκεκριμένες ενέργειες. Γιατί ακόμα και όταν δεν πρόκειται για εμπρησμό τα αίτια των πυρκαγιών είναι σχεδόν πάντα ανθρωπογενή και εκεί πρέπει να εστιαστούμε. Τα υπόλοιπα απλά αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και τις ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία.

Οι πολίτες, λοιπόν, είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι και θέτουν ερωτήματα τα οποία κάποιοι πρέπει να απαντήσουν.

1. Γιατί δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει φέτος η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ; Πώς είναι δυνατόν ο Δήμος Ρόδου με οκτώ νομικούς συμβούλους να μην μπορεί να βρει τη φόρμουλα στο θέμα της λειτουργίας της;

2. Αφού δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει αυτή η συμπληρωματική δομή πολιτικής προστασίας, γιατί δεν έγινε κινητοποίηση του εθελοντικού δυναμικού σε κάθε Κοινότητα τόσο της Ρόδου όσο και της Κω και των υπολοίπων νησιών ώστε να αναπληρωθεί το κενό; Δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων στον τομέα της πρόληψης τουλάχιστον;

3. Τι παραπάνω ενέργειες έγιναν φέτος αφού υπήρχαν ενδείξεις για δράση εμπρηστών στο νησί;

4. Θα έχουμε την ίδια κατάσταση και τα επόμενα έτη; Θα λειτουργήσει η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εάν όχι πώς θα αναπληρωθεί το κενό της;

5. Τι γίνονται τα χρήματα που διατίθενται κάθε χρόνο για πυρασφάλεια και πυροπροστασία; Μπορούν οι Δήμοι της Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να υποβάλουν απολογισμό στους πολίτες για τα ποσά αυτά που είναι αρκετά μεγάλα και τι πέτυχαν αξιοποιώντας τα εγκαίρως;

6. Γιατί επιτρέπεται να δημιουργούνται εστίες πυρκαγιάς από σκουπίδια που πετιούνται ανεξέλεγκτα; Ποιος θα τιμωρήσει όσους έχουν αυτή την απαράδεκτη κι εγκληματική συνήθεια;

7. Πόσο καλά παρακολουθούνται και προστατεύονται οι καμένες περιοχές από καταπατητές και παράνομη βόσκηση;

Ως κοινωνία αλλά και ως θεσμοί πρέπει να ξαναδούμε το φαινόμενο των πυρκαγιών και να εστιαστούμε περισσότερο στην πρόληψη και τη γρήγορη επέμβαση. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργούν στο μέλλον περισσότερες, πιο εύκολες πυρκαγιές σε μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Είναι καθήκον μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να προστατεύσουμε το δασικό πλούτο που έχει απομείνει.

Για το τέλος αφήνουμε τα έργα που θα έπρεπε να γίνουν σε επίπεδο νομού και που ήταν αντικείμενο της περσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της περσινής συνεδρίασης περιλαμβάνονταν τα παρακάτω θέματα τα οποία πολύ θα θέλαμε να μάθουμε εάν έχουν υλοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς:

1. Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς.
2. Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων
3. Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
4. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α' βαθμού.
5. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
6. Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες.
7. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
8. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
9. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων – Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.
10. Υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δωδ/σου Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου στις περιοχές των νησιωτικών συμπλεγμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, Κω και Καρπάθου.
11. Αναθεώρηση Σχεδιασμού βάσει του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter