Ν. Μυλωνάς για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας: «μια από τα ίδια»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου «Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου» Μια από τα ίδια και ..βάλε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Α. Την 1η Σεπτεμβρίου 2012 συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα:

''Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου'', που είχε ανατεθεί στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (έναντι 70.000 ευρώ! ΝΤΡΟΠΗ για την σημερινή εποχή!!!), εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και θα τεθεί ....σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους των νησιών.... εκ των υστέρων!

Β. Το σχέδιο βρίσκεται στην γνωστή ρότα της κατεστημένης πολιτικής περί ''ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίαςκλπ''. Δεν αγγίζεται το μοντέλο παραγωγής. Δεν θίγεται το πρότυπο της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του πλούτου που παράγεται στην περιοχή μας. Γι αυτό δεν δρομολογεί λύσεις σε βασικά δομικά προβλήματα του νησιώτικου χώρου μας, όπως είναι η ενδοεπικοινωνία και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Κινείται στα πλαίσια της πολιτικής των 2 της παλιάς εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μας έφεραν στο σημερινό σημείο κλειστών κοινωνικών οριζόντων. Στοποθετούνται και πάλιν αυτά που λέγονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΘΗΣΕΑΣ κλπ. χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Μια από τα ίδια και ..βάλε!

Γ. Το βάλε ήταν ήταν η πρόταση που αφορούσε την δημιουργία 2 Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) εκ των οποίων η μια που μας αφορά στην Ρόδο με θέμα τον τουρισμό. Αναφέρει το σχέδιο: <<Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών....4. Το καθεστώς κινήτρων στις ΕΟΖ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κατά περίπτωση. Τα συνήθη κίνητρα που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες είναι αδασμολόγητες εισαγωγές εξοπλισμού και πρώτων υλών, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για ορισμένο χρονικό διάστημα, μειωμένη φορολογία ακίνητης περιουσίας, ελαστική εργατική νομοθεσία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, επιδότηση μεταφορικού κόστους, επιδότηση επιτοκίου και εργατικού κόστους, ειδικό θεσμικό καθεστώς αδειοδοτήσεων και δικαστικών διαφορών κ.ά.>>
Αυτή την ανάπτυξη κ. Μαχαιρίδη και κ.κ. Περιφερειακοί σύμβουλοι χρειάζεται ο τόπος μας; Πότε σε ποιο προεκλογικό κείμενο της παράταξης σας μιλήσατε για ΕΟΖ; Γιατί το αποδέχεστε άκριτα; Σας απασχόλησε ποτέ ο χαρακτήρας της πολιτικής σας και οι κοινωνικές συνέπειες των βασικών επιλογών σας ή μήπως ασκείται απλώς μια διαχείριση νομίζοντας πως αντιμετωπίζετε κοινωνικά προβλήματα με πολιτικές διαδικασίες; Ακόμη και η Τρόικα, σήμερα το διαβάζουμε, απέρριψε τις ΕΟΖ γιατί δεν προσφέρουν στο πρόβλημα της Χώρας μας!!!

Δ. Είναι γνωστό ότι στις ΕΟΖ δίνεται «γη και ύδωρ» στο παρασιτικό κεφάλαιο, χαρίζοντας δημόσιες υποδομές, φορολογική ασυλία, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, χαριστικές επιδοτήσεις, αδειοδοτικές «διευκολύνσεις».
Οι εργαζόμενοι στις ΕΟΖ έχουν μισθούς πείνας τύπου Κίνας, αναστολή της εργασιακής νομοθεσίας, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή των ΕΟΖ σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, κλπ., δείχνουν τεράστια κέρδη για τους «σωτήρες» επενδυτές και εξαθλίωση των εργαζομένων, κλείσιμο των μικροεπαγγελματιών, αύξηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και υποβάθμιση των περιοχών.
Είναι φανερό ότι τα νησιά μας τέτοιου τύπου σχέδιο «ανάπτυξης» δεν το χρειάζονται.

Ε. Οι αντιδράσεις ενεργών πολιτών και οι πληροφορίες ότι η Τρόικα δεν έβλεπε με θετικό ματι τις ΕΟΖ, υποχρέωσαν τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη να αποσύρει τη διάταξη (προς το παρόν) και την επανεξέταση του θέματος μελλοντικά!!!

Θα ήταν πολύ χρήσιμο κάποιοι από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου που είναι από το νησί μας, να έχουν σχολιάσει το θέμα και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για το περιεχόμενο και τους στόχους του σχεδίου και να πάρουν δημόσια θέση γιατί αυτά τα θέματα αφορούν το μέλλον των νησιών μας.

Η Συμπαράταξη δεν υποκαθιστά, ούτε αναπληρώνει, ούτε αμφισβητεί φορείς άλλων επιπέδων εξουσίας. Όμως ο σχολιασμός θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και την προοπτική του νησιού μας και επηρεάζονται από αποφάσεις ανώτερων επίπεδων είναι καθήκον μας.

Για την Σ.Ε. Ν. Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter