Προστατευόμενες Νησίδες στο σφυρί

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Οικολόγοι Πράσινοι

Χωρίς να γνωρίζει τι εκποιεί, η Κυβέρνηση προχωρά στην καταστροφή των τελευταίων φυσικών καταφυγίων της Μεσογείου. Εθνικά Πάρκα, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 40 νησίδες που η κυβέρνηση παραχωρεί για τουριστική αξιοποίηση.

Οι ακατοίκητες νησίδες είναι από τα τελευταία φυσικά μνημεία της Μεσογείου. Έχουν διεθνή αξία επειδή πολλές από αυτές φιλοξενούν σπάνια είδη που έχουν καταφύγει εκεί ακριβώς επειδή είναι ερημικές και ήσυχες. Οποιαδήποτε «αξιοποίηση» θα καταστρέψει εντελώς πολλές από αυτές.

Είναι αδιανόητο το πώς μπορεί να υλοποιηθεί τουριστική επένδυση πάνω σε μια νησίδα που φιλοξενεί εκατοντάδες ή χιλιάδες ζευγάρια από σπάνια θαλασσοπούλια και αρπακτικά όπως τα Στροφάδια ή η Ελάσσα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεργαστούν με ειδικευμένες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να αναδειχτεί και διεθνώς το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Εύλογα είναι τα ερωτήματα, που θέτει η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ζωή Βροντίση:
«Συμβουλεύτηκε η Κυβέρνηση το ΥΠΕΚΑ για να ενημερωθεί για το αυστηρό καθεστώς προστασίας που έχουν αρκετές από αυτές τις νησίδες; Θα ενημερώσει τους υποψήφιους επενδυτές για το καθεστώς προστασίας αυτών των νησίδων που επιτρέπει – στην καλύτερη περίπτωση- στοιχειώδεις μόνο υποδομές για ολιγόωρη επίσκεψη ερευνητών ή οικοτουριστών και φυσικά κανενός είδους «επένδυση»; Ποια γνώμη έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκποίηση αυτών των σημαντικών περιοχών, που βρίσκονται στο Δίκτυο Natura – 2000»;

Σημείωση: Περισσότερες από 450 ακατοίκητες νησίδες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Σημαντικών για τα Πουλιά Περιοχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Οι περισσότερες βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς προστασίας.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter