Ν. Μυλωνάς: απόρριψη απόφασης δημοτικού συμβουλίου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

ΑΠΟΡΡΙΨΗ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου «για την εγκατάσταση κέντρου συλλογής και συσκευασίας προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών επί της κτηματολογικής μερίδας 511Δ γαιών Πυλίου»

Είναι λυπηρό που για μια απλή ιδιωτική επένδυση συλλογής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων απορριμμάτων με κλειστό δίκτυο συνεργατών του επενδυτή, που δεν δημιουργεί επιβάρυνση στο περιβάλλον, να έχουμε ξεκινήσει από το Αύγουστο του 2011 και να είμαστε ακόμη στο ΜΗΔΕΝ!

Γιατί;

Μα γιατί ο κ. Δήμαρχος του νησιού μας, δεν θέλει για τους δικούς του λόγους να γίνει η επένδυση, προβάλλοντας ασύστατες αιτιάσεις, λέγοντας ψέματα, παραβαίνοντας την κείμενη κρατική νομοθεσία και ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής συμπεριφοράς.

Οι νομοθετικές αλλαγές του 2011, οδήγησαν σε σύγχυση υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων και διαδικασιών. Το πλαίσιο διευκρινίστηκε τέλος Ιανουαρίου 2012. Έτσι ενώ ξεκινήσαμε 2 Αυγούστου 2011 από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου φθάσαμε στις 26-2-2012 όπου με αίτηση μας προς το πολεοδομικό γραφείο του Δημου Κω, ζητούσαμε: ''Βεβαίωσης χρήσεων γης'' και ''θεώρησης όρων δόμησης'' για την ΚΜ 511Δ Γαιών Πυλίου, για το μελλοντικό έργο ''κατασκευή εγκαταστάσεων συλλογής και επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών'', των κκ. Εϊνμπερκ Ρούκ και του Γιώργου Καμπούρη αδειοδοτημένου επιχειρηματία για δραστηριότητες συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων αποβλήτων.

Στις 24-4-2012 μας δόθηκε απάντηση της πολεοδομίας Κω απ 1111/2012 με το οποίο η βεβαίωση και η θεώρηση των όρων δόμησης μεταβιβάζονταν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να μας παραχωρηθούν μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω!!!

Στο έγγραφο της πολεοδομίας Κω προβάλλονταν ο ισχυρισμός ότι η απ' ευθείας χορήγηση των ζητούμενων βεβαιώσεων προσκρούει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 211/2011 για αναστολή ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων και στην εν συνεχεία απόφαση Δημάρχου απ 20558/2011 όπου ο ίδιος μόνος του, αποφασίζει ότι εκείνη η δέσμευση ισχύει για ιδιωτικούς χώρους επεξεργασίας αποβλήτων!!! Γιατί εκείνη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ στους χώρους επεξεργασίας αποβλήτων παρά μόνο σε ξενοδοχεία.

Επισκεφτήκαμε προσωπικά τον κ. Δήμαρχο (29-4-2012), εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας στις πρακτικές του και ζητήσαμε να μας δοθούν οι βεβαιώσεις της πολεοδομίας, γιατί είναι τυπική διοικητική πράξη δημοσίας υπηρεσίας στην οποία κακώς εμπλέκεται ο ίδιος. Μας υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να μας χορηγηθούν οι βεβαιώσεις. Στις 4-5-2012 υποβάλαμε σημείωμα στην γραμματεία Δημάρχου υπενθυμίζοντας την υποχρέωση του να αποδεσμεύσει την υπηρεσία από την εντολή κατακράτησης των βεβαιώσεων! Αντί αυτών η καθυστέρηση συνεχίζονταν με αποτέλεσμα μετά 3,5 μήνες από την αίτηση μας να μην έχουμε απάντηση. Τότε καταθέσαμε μήνυση κατηγορώντας τον Δήμαρχο Κω για υπέρβαση καθήκοντος γιατί παραβιάζει τον Ν. 3852/2011 (ΦΕΚ87Α/2011) περί αρμοδιοτήτων Δημάρχων και τους νόμους Ν.2690/1999 (αρθ. 4 υποχρέωση χορήγησης απάντησης εντός 50 ημερών) και Ν.3528/2007 (αρθ. 36 υποχρέωση απάντησης εντός 10 ημερών).

Μέσα Ιουνίου, πιεζόμενος ο κ. Δήμαρχος αναγνωρίζει (σιωπηλά) το ψέμα των ισχυρισμών του ότι η απ' ευθείας χορήγηση της θεώρησης όρων δόμησης προσκρούει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγκάζεται να εισάγει ειδικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο: ''λήψη απόφασης επί αιτήσεως για την εγκατάσταση κέντρου διαλογής και συσκευασίας αποδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών κλπ'' και μέσα από διαλυτικές διαδικασίες, με αποχωρήσεις συμβούλων της παράταξης του και με ισχνή πλειοψηφία 9 προς 8 παίρνεται η από τον κ. Δήμαρχο διατεταγμένη απόφαση 280/18-6-2012 απαγόρευσης της συγκεκριμένης επένδυσης, για την οποία κατατεθέσαμε προσφυγή ακύρωσης στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Αιγαίου.

Ο δήμος εχει γνώμη για την χωροθετηση επιχειρηματικών εγκαταστάσεων, αλλά δεν μπορεί να τις απαγορεύει με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου υποκαθιστώντας το κράτος και τις υπηρεσιες του οι οποίες με βαση την νομοθεσία είναι υπεύθυνες. Ας είχε φροντίσει ο κ. Δήμαρχος να έχουμε χωροταξικό σχέδιο και με βαση αυτό να αποφασίζουν ο Δήμος, οι Δημότες και οι Επενδυτές.

Χθες, 17-9-2012 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η ΑΠΟΡΡΙΨΗ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. (ΑΔΑ: Β4ΘΞΟΡ1Ι-Ν5Ω: Αποδεχόμαστε ως νόμω βάσιμη την από 29.06.2012 ειδική διοικητική προσφυγή των κ.κ.Έινμπερτ Ρουκ και Γεώργιου Καμπούρη κατά της υπ' αρ. 280/18.06.2012 (Α.Δ.Α.: Β4ΛΜΩΛΕ-1ΑΑ)απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και ακυρώνουμε την υπ' αρ. 280/18.06.2012)

Η υπόθεση όμως θα εχει συνέχεια.
Η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες διάλυσης μετά από λαθροχειρίες της πολιτικής της ηγεσίας.
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξουμε τα πράγματα με τις φωνές μας.
Όμως σαν πολίτες, όλοι μας, έχουμε καθήκον όπου βλέπουμε πολιτικές λαθροχειρίες, ανηθικότητα, εκφυλισμό και πολιτική ή διοικητική αδράνεια να αντιστεκόμαστε!!!

Δεν απειλούμε αλλά οι κκ δημοτικοί σύμβουλοι που ψηφίσαν την παραπάνω απαράδεκτη απόφαση, μαζί με τον κ. Δήμαρχο θα κληθούν να δικαιολογήσουν την πράξη τους και ενδεχομένως να αποζημιώσουν τους θιγομένους. Η υψηλή τους θέση τους επιβάλλει πριν ψηφίσουν να μελετούν το θέμα και να σκέφτονται την νομιμότητα της ψήφου τους.

Έχουν κάθε δικαίωμα και καθήκον να απαιτούν υψηλά στάνταρτ λειτουργίας κάθε επιχείρησης που δρα στο νησί μας. Αυτό πρέπει να κάνουν και με την συγκεκριμένη πρόταση επένδυσης. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να ψηφίζουν ''αβλεπώς'' ότι τους ''πασάρει'' ο κ. Δήμαρχος. Δεν μπορούν να κινούνται εκτός του πλαισίου δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του κρατικού επιμερισμού υπευθυνοτήτων.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ψήφο τους όχι μόνο καθυστέρησαν μια επένδυση περιβαλλοντικού χαρακτηρα σε εποχή επενδυτικής ενδείας, αλλά κυρίως συμβάλλουν στην διατήρηση της αντιδημοκρατικής λειτουργίας της παράταξης τους και του δημοτικού συμβουλίου.

Σημ: Για την υπόθεση αυτή έχουν κατατεθεί καταγγελίες σε 2 Υπουργεία και σε 11 κρατικές υπηρεσιακές και ελεγκτικές αρχές, κατά Δήμαρχου και κάθε εμπλεκομένου δημόσιου πολιτικού ή υπηρεσιακού πρόσωπου.

Νίκος Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter