Η Συμπαράταξη Ελπίδας για την Τριμηνιαία Έκθεση του προϋπολογισμού του Δήμου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Σ.Ε.

Τριμηνιαία Έκθεση (2Ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2012) του προϋπολογισμού του Δήμου Κω αποτυπώνει μια συνεχιζόμενη θλιβερή πραγματικότητα
Βρισκόμαστε σε οικονομικό ... βάραθρο!

Και είναι πολιτικό καθήκον η παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών του Δήμου μας. Όμως εδώ ...ζούμε στον κόσμο μας!

---Στις 29 Ιουλίου εγκρίθηκε με διαδικασίες λίγων λεπτών στην Δημοτική Οικονομική Επιτροπή (από την οποία αποκλείστηκαν οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης από τον κ. Κυρίτση στα πλαίσια της γνωστής του αντίληψης περί Δημοκρατίας), με την απουσία και των 3 μελών της Δύναμης Αλλαγής! η δεύτερη 3-μηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού του Δημου μας. Ακολούθησε μετά ένα μήνα η συνοπτική τις μεταμεσονύκτιες ώρες σε υποβαθμισμένο περιβάλλον έγκριση του ''αβλεπώς'' στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Κι όμως! Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα. Όχι λόγω της συγκυρίας αλλά γιατί η συνέπεια λόγων και έργων επιβάλλει στην δημοτική αρχή την υλοποίηση του προϋπολογισμού και των εκτελεστέων έργων του 2012, μέσω της πιστοποίησης των 3-μηνιαίων εκθέσεων που επιβλήθηκαν άνωθεν ως στοιχειώδης εκσυγχρονισμός. Αυτό όμως θα ήταν έργο σοβαρής δημοτικής αρχής που δυστυχώς δεν έχουμε.

Α) Η έκθεση αποκαλύπτει την μεγάλη υστέρηση στο σκέλος των εσόδων! Στο σύνολο των εσόδων (τακτικών και εκτάκτων) ενώ έχουν προϋπολογιστεί 55.749.808 ευρώ, και έχουν βεβαιωθεί στο ταμείο του Δημου 33.680.605 ευρώ, έχουν εισπραχθεί μόλις 15.795.488 ευρώ! Ποσοστό 28,33% το οποίο εάν αναχθεί στο ετήσιο μέγεθος τα έσοδα του 2012 θα φθάσουν το 60% των προϋπολογισθέντων.

Ειδικά στα έκτακτα έσοδα φαίνεται ότι έχουν καλυφθεί από το ετήσιο προϋπολογισθέν ποσό των 20.072.987 ευρώ μόνο τα 1.611.144 ευρώ δηλαδή το απογοητευτικό ποσοστό 8% και εάν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάκτων εσόδων αφορά το κονδύλι των Επιχορηγήσεων για επενδύσεις αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος που τέθηκε για ένα μεγάλο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων είναι ανέφικτος.

Αν λάβουμε υπ όψιν ότι από τα τακτικά έσοδα δεν υπάρχει πλεόνασμα για να διατεθούν για επενδύσεις, τότε στο τέλος του χρόνου το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Δεν μας προκαλεί πια εντύπωση το ποσό των βεβαιωθέντων ποσών στο λογαριασμό των Εισπρακτέων Υπολοίπων Προηγούμενων Χρήσεων που ανέρχεται στο ποσό των 18.012.370 ευρώ ενώ έχουν προϋπολογιστεί 2.150.200 και έχουν εισπραχθεί μόλις 485.808 ευρώ. Τα ποσά του αυτά μεταφέρονται από ισολογισμό σε ισολογισμό αλλοιώνοντας την οικονομική θέση του Δήμου, δεν σημειώνεται πρόοδος στην είσπραξη τους και έχουν καταστεί επισφαλείς απαιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το σκέλος των εσόδων αποδεικνύει την αδυναμία της Δημοτικής αρχής να εισπράξει ποσά τα οποία κατεξοχήν οφείλουν μεγαλο-οφειλέτες και την πελατειακή της λογική.

Β) Αντίθετα στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μεγάλη κάλυψη των τιμολογηθέντων και ενταλθέντων σε σχέση με τις πληρωθείσες και ειδικά η εξέλιξη των οργανικών εξόδων δείχνει μια σχετική συνέπεια με τον προϋπολογισμό με προεξέχοντα το λογαριασμό της μισθοδοσίας του προσωπικού που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των οργανικών εξόδων.

Τη μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζει το κονδύλι των επενδύσεων που ενώ έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 25.701.656 ευρώ, έχουν τιμολογηθεί μόλις 1.274.153, ποσοστό 5% και έχουν ενταλθεί 838.961 ευρώ, ήτοι ποσοστό 3,26%, γεγονός που επιβεβαιώνει το ανέφικτο του στόχου των εκτελεστέων έργων που αναφέρουμε πιο πάνω.

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και (συνήθως) δείχνουν την πραγματικότητα, συμπεραίνουμε ότι η οικονομική εικόνα του Δήμου μας είναι κακή γιατί με ευθύνη της δημοτικής αρχής, ο Δήμος εχει μετατραπεί σε απλό διαχειριστή της κατάστασης που σκοπό έχει την πληρωμή της μισθοδοσίας και την ελάχιστη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών χωρίς να δημιουργεί προυποθεσεις για επενδύσεις και εκτέλεση έργων! Με δεδομένη την αδυναμία της κεντρικής Διοίκησης να χορηγήσει τους πόρους αυτή η δημοτική αρχή αποκλείεται να ασκήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική. Επειδή αυτός είναι ο δεύτερος και καθοριστικός χρόνος της θητείας της, στο τέλος του χρόνου θα μιλούμε για μια ''χαμένη περίοδο''.

Γ) Το μόνο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων σε εξέλιξη είναι αυτό των συνεργατικών! Σε αυτό στηρίζεται η δημοτική αρχή στο να παρουσιάσει κάποιο έργο στο τέλος της θητείας της. Μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι στον αέρα. Δεν έχουν εγκριθεί εντάλματα χρηματοδότησης τους και είναι αμφίβολο αν η κεντρική εξουσία θα αφήσει ελεύθερη και εκτός ελέγχου ειδικά αυτή την εποχή την χωρίς όρια χρηματοδότηση επιχειρήσεων ειδικού σκοπού της κοινωνικής οικονομίας από το δημοτικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση η ακολουθούμενη δημοτική οικονομική πολιτική με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην οικονομική αδυναμία του δήμου να χρηματοδοτήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό Δημοδίαιτων επιχειρήσεων.

---Το οικονομικό μέλλον των δήμων προδιαγράφεται ζοφερό λόγω της περικοπής πόρων και γενικά λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης ο Δήμος μας πρέπει να επανασχεδιάσει την πολιτική του, την λειτουργία και δομή του και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με συγκεκριμένες δράσεις και έργα.

Ομάδα παρακολούθησης των δημοτικών οικονομικών της Σ.Ε.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter