Συμπαράταξη Ελπίδας: η εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κακή οικονομική και πολιτική κατάσταση στο νησί μας δεν κρύβεται.

Τόσα χρόνια ανάπτυξης και μεγάλων λόγων για να φτάσουμε στην σημερινή τοπική οικονομία της ανεργίας, των απλήρωτων υπαλλήλων, της ακρίβειας στην αγορά και την εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών;

Στο επίπεδο της δημοτικής πολιτικής εξακολουθείται να εφαρμόζεται η πρακτική του κάνουμε ''τα στραβά μάτια'', κάνουμε ''σπατάλες και επιδοτήσεις'', κάνουμε πελατειακές εξυπηρετήσεις και ...''ότι μπορούμε''.

Ο κ. Καΐσερλης εχει κάνει σημαία του τις συνεργατικές αυτοπεριορίζοντας τον ρόλο του σε ένα ζήτημα αφήνοντας να λιμνάζουν όλα τα άλλα. Νομίζει ότι έτσι αντιμετωπίζει την κρίση και εκτιμά ότι αυτό θα τον οδηγήσει νικηφόρα στις επόμενες εκλογές. Περιμένει και τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ για να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως έκανε παλιά, τις χρυσές εποχές του 1990.

Ο κ. Κυρίτσης προσπαθεί να αντιπολιτευτεί καταφεύγοντας στην επίκληση του αμαρτωλού παρελθόντος του στο καΐσερλισμού, καταγγέλλοντας την σπατάλη των συνεργατικών, την απραξία της δημοτικής μηχανής, προβάλλοντας σε αντιδιαστολή το δικό του ψυχο-βγαλτικό μοντέλο παραγωγής δημοτικού έργου. Προσπαθεί να πλασαριστεί ως ο δήμαρχος των έργων! Όπως ακριβώς έκανε ο κ. Καΐσερλης τότε που τα πράγματα πήγαιναν μόνα τους! Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει!

Ας αφήσουμε το παρελθόν της περιόδου 1980-2008 με την σπατάλη πόρων που ο κ. Καΐσερλης εκμεταλλεύτηκε ως ο ''εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ''. Στις εκλογές, το 2010 που μιλούσε για μεγάλα έργα, για δανειοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή τράπεζα, για συνεργατικές εργολάβων και κατασκευαστών που θα αναλάμβαναν τις νέες υποδομές κλπ! Ο κ. Κυρίτσης νομίζει ότι έχοντας κάνει 2 ποδηλατοδρόμους (κακής ποιότητας) με κεντρική χρηματοδότηση κατέκτησε τον τίτλου του δημάρχου των έργων!

Και οι δυο είναι εκτός τόπου και χρόνου! Είναι της εποχής του ''χρήματα υπάρχουν''!!!

Όχι βεβαίως πως δεν υπάρχουν χρήματα! Όμως δεν υπάρχουν χρήματα από εκεί που τα έπαιρναν! Δεν υπάρχει το πολιτικό χρήμα της κυβέρνησης τους, πάνω στο όποιο στήριξαν την πολιτική τους καριέρα και οι δυο! Δεν υπάρχει καν η κυβέρνηση τους! Μιλώντας για μεγάλα έργα και πελατειακές εξυπηρετήσεις σήμερα, κοροϊδεύουν την κοινωνία. Γιατί εκεί που υπάρχουν χρήματα δεν τα ''αγγίζουν''! Είναι η δική τους απουσία ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων για το ΔΗΦΟΔΩ και των άλλων δημοτικών πόρων με βαση τις αρμοδιότητες του δήμου! Είναι τα φθηνά τιμολόγια των δημοτικών υπηρεσιών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι η μη καταγραφή των τετραγωνικών μέτρων. Η μη καταγραφή των γεωτρήσεων. Είναι τα χρέη παρελθόντων ετών! Είναι η υπόθεση ΜΗΤΣΗ και άλλων!

Είναι η εργολαβίστικη αντίληψη τους για την πολιτική, που τους οδηγεί σε εύκολες αποφάσεις χωρίς σεβασμό στο δημοτικό χρήμα και σε ''αμαρτωλές'' επεμβάσεις χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους του νησιού μας.

Τι δέον γενέσθαι; What needs to be done?

Για να απαντήσουμε πρέπει να δούμε τις εξελίξεις στην Χώρα μας, στην Ευρώπη και το Κόσμο. Τίποτα δεν λύνουν πια οι προσωπικές εξυπηρετήσεις και οι πελατειακές σχέσεις. Μόνο προσωρινή φυγή προσφέρουν!

A. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: Η κρίση είναι αποτέλεσμα βαθιάς κρίσης του παραγόμενου προϊόντος. Μόνο με συνειδητή επιλογή της αλλαγής του τι θα παράγουμε μπορεί να μας οδηγήσει έξω από το θανατηφόρο σφιχταγκάλιασμα των μηχανισμών κέρδους των τραπεζών και των ισχυρών οικονομικών παραγόντων (tour operators, κυκλώματος εμπορίας και μεταφορών κλπ) στην Ευρώπη και τον κόσμο. Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη αναδιανομής του πλούτου μέσω της τιμολογιακής δημοτικής πολιτικης όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί με ριζικό επαναπροσδιορισμό των αντικειμένων της παραγωγής τόσο στον τοπικό τουρισμό όσο και στον αγροτικό τομέα.

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΠΛΑΙΣΙΟ: Ο δήμος μας διαχειρίζεται το πρόβλημα της στασιμότητας ή της ανάπτυξης του νησιού στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του με την κοινωνική δυναμική που εκφράζει. Η δημοτική αρχή κινείται σε λάθος κατεύθυνση γιατί αντί να ασχοληθεί με τις αιτίες και να προωθήσει μέτρα και αλλαγές στο επίπεδο της οργάνωσης και της δημιουργίας προϋποθέσεων για επενδύσεις και κινήσεις κεφαλαίων στο νησί μας σε περίοδο οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, ασχολείται επιλεκτικά και αποσπασματικά με τα ''κακά'' αποτελέσματα της κρίσης στον τομέα της εργασίας και προσπαθεί να προσφέρει λύσεις με τον παλιό πελατειακό τρόπο σπαταλώντας δημοτικό χρήμα και το σημαντικότερο κοινωνικές δυνάμεις.

Γ. Η κατεύθυνση για μας είναι σαφής:
α. εκσυγχρονισμός της Δημοτικής μηχανής και απαλλαγή του από τα πολιτικά βάρη της ποδηγέτησης της.

β. δημοκρατικές και διαφανείς πολιτικές διαδικασίες στην σχέση Πολίτη-Δημου.

γ. και ενίσχυση των δημοτικών υποδομών ώστε να παράγονται υψηλού επιπέδου δημοτικές υπηρεσιες.

δ. διεύρυνση και εκσυγχρονισμός του πεδίου των ιδίων δημοτικών πόρων! Αυτό επιβάλλει η εποχη μας.

δ1) νέα τιμολογιακή πολιτική για τις προσφερόμενες υπηρεσιες ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, κοινοχρήστων χώρων και φωτισμού, έτσι ώστε να επιβαρυνθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές και εμπορικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα τοπικά κέρδη.

δ2) αλλαγή και εκδημοκρατισμός του ΔΗΦΟΔΩ! Σήμερα υπάρχουν ισχυροί Όμιλοι που με το αιτιολογικό της έδρας φοροαποφευγουν!

ε) Δήμος αλληλεγγύης και αλληλοβοηθείας. Πολιτική παρέμβαση για τις προσλήψεις, τις εργασιακές σχέσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία. Παρέμβαση για αγορά-κατανάλωση τοπικών διατροφικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες.

στ) Αυτοδύναμη τοπική ανάπτυξη με δημιουργία υποδομών σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες με αξιοποίηση λιμναζουσών δυνατοτήτων. Στήριξη πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης (χωροταξικός σχεδιασμός, δημιουργία υποδομών κλπ.). Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης σε νέους τομείς που δημιουργούν νέα προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας και ανανεώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες (ΧΥΤΑ, Σφαγεία, ΧΑΝΙ, Μουσεία, Πολιτική Γης κλπ).

Η γραμματεία της Συμπαράταξη Ελπίδας

 

Διαχρονικά χαμένα έσοδα του δήμου από ανικανότητα και σκοπιμότητα.

Ο ισολογισμός του 2011 είναι αποκαλυπτικός για την σχέση τοπικής εξουσίας και οικονομίας.

1. Οι επιδράσεις του μνημονίου και της πολιτικής της λιτότητας φαίνονται στους θεσμοθετημένους πόρους από το κεντρικό κράτος . Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) είναι μειωμένοι κατά 500.000 € σε σχέση με πέρυσι, το ίδιο και με τους πόρους για έργα ΣΑΤΑ κατά 850.000€ . Όπως καταλαβαίνουμε αυτά τα χρήματα θα λείψουν από τον Κώο πολίτη, είτε ως έργα υποδομής ή ως υποστηρικτικές δομές του δήμου προς όφελος του πολίτη.

2. Ο δήμος της Κω μπορεί να στηριχτεί και να αναπτυχθεί στους δικούς του πόρους και δικούς του φόρους αν τους εισέπραττε! Αν οι φόροι πληρώνονταν από όλους. Όμως εδω υπάρχει μια μερίδα μεγάλων επιχειρήσεων που δεν αποδίδει φόρους στον δήμο επειδή έχουν εξ αρχής ή επειδή έκαναν μεταφορά της φορολογικής έδρας. Συγκεκριμένα:

2. Α) ΔΗΦΟΔΩ. Έχοντας άλλη έδρα και μη ελέγχοντας τις δηλώσεις τους με διασταυρώσεις στοιχείων από τον Δήμο, έχουμε τεράστια φοροδιαφυγή. Ανάμεσα σε αυτές που φοροδιαφεύγουν είναι σχεδόν όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι επικοινωνίες , η ΔΕΗ και τα μεγάλα supermarket.

Το βάρος του ΔΗΦΟΔΩ το σηκώνουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Είδαμε δημοσιευμένους μερικούς ισολογισμούς μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Όλες ήταν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιες μονάδες υπάρχουν 54 κατά δήλωση του κ. Δημάρχου, δηλ. αμέσως έχουμε ένα τζίρο γύρω στα 600 εκατομμύρια που με συντελεστή 0.6 είναι πρέπει να αποδώσουν μονό αυτές 3.600.000 δηφοδω !!!! Ο δήμος μας κατάφερε το 2011 να εισπράξει μόνο 3.467.000 €!! Σκεφτείτε το σύνολο του τζίρου των άλλων δραστηριοτήτων πάνω στο Νησί της Κω και σκεφτείτε την τεραστία διαχρονική απώλεια δημοτικών εσόδων. Με αυτόν τον τρόπο η φορολογία του ΔΗΦΟΔΩ γίνεται επιλεκτική: ο μεγάλος να μην πληρώνει και να πληρώνει μόνο ο οικονομικά αδύναμος. Αυτή είναι η βαση της κοινωνικής αμφισβήτησης του. Γνωρίζοντας τον αποδεδειγμένο συμβιβασμό των τοπικών πολιτικων αρχών με τα μεγάλα συμφέροντα που φοροδιαφεύγουν, μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών δεν πιστεύουν στην μεταρρύθμιση του φόρου και ζητούν την κατάργηση του!

2.Β) Το τέλος παρεπιδημούνταν (που μείωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την σιωπηλή αποδοχή των κομματικά ελεγχομένων δημάρχων) Το εισπραχθέν το 2011 είναι 946.000€! Με βαση τις διανυκτερεύσεις που δηλώνονται θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον τρία εκατομμύρια !!!!! και εδώ το ίδιο καθεστώς: απουσία ελέγχων, απουσία διασταυρώσεων, απουσία πιέσεων!!!

2.Γ) Το ίδιο και από τον φόρο δηλωθέντος εισοδήματος, αφού το εισόδημα δεν δηλώνεται στην ΚΩ άρα δεν δίνονται από το κράτος στον δήμο μας το αναμενόμενο αλλά σε άλλο δήμο.

2.Δ) Τα ανείσπρακτα χρέη των παρελθόντων ετών είναι 18 εκατομμύρια και από αυτά τα 4.500.000 κινδυνεύουν να χαθούν εάν δεν κινήσει της διαδικασίες είσπραξης ο δήμος. Τα 2 εκατομμύρια είναι της προηγούμενης χρονιάς! τα υπόλοιπα έχουν την δική τους ...ιστορία.

2.Ε) Τα τέλη καθαριότητας κοστίζουν στον δήμο περίπου 6 εκατομμύρια και τα έσοδα που έχει είναι 4.100.000 € από αυτά μόνον το 1.100.000€ προέρχονται από τις μεγάλες μονάδες ALL IINCLUSIVE κατά δήλωση του κ. Δημάρχου. Το υπόλοιπο πληρώνεται από ...το δηφοδω δηλαδή από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις! Αν και όποτε γίνει εμβαδομέτρηση των μεγάλων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο συντελεστής για αυτά τα ξενοδοχεία τα έσοδα του δήμου μας θα απογειωθούν!

Ας μείνουμε σε αυτά!

Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα ο δήμος μας να έχει έσοδα και να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, να κάνει έργα, και να χρηματοδοτεί και την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική διαφορετική από αυτήν που υπάρχει εδώ και χρόνια .

Από ανικανότητα ή από επιλογή δημοτικές αρχές που είτε λέγονται ΟΡΑΜΑ, είτε ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ εξυπηρετούν ισχυρούς πολιτικούς φίλους και τους απαλλάσσουν από φόρους, όπως κάνουν και οι όμοιοι τους στην Κυβέρνηση.

Για την Σ.Ε. Τσακίρης Ν., Δ. Βαγγέλης, Ν. Μυλωνάς

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter