Συνεταιριστικές: «όταν κοπεί η χρηματοδότηση τους από τον δήμο, θα πεθάνουν»

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Συμπαράταξη Ελπίδας

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ ειδικού σκοπού στην Κω,Όταν κοπεί η χρηματοδότηση τους από τον δήμο ...θα πεθάνουν.

Α. Στήθηκαν ήδη και λειτουργούν αρκετές χρηματοδοτούμενες από τον Δήμο μας. Παρουσιάζονται σαν ενεργή συμμετοχή του Δήμου μας στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και σαν πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως στο στήσιμο τους υπήρξε αδιαφάνεια, δημιουργήθηκαν επαγγελματικοί ανταγωνισμοί και υπήρξε και υπάρχει υπέρμετρη πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης, γεγονός που υποσκάπτει τις πραγματικές δυνατότητες του θεσμού.

Ο νόμος 4019/2001 προωθεί δημοτικές πρωτοβουλίες παρέμβασης στην τοπική οικονομία. Δίνει την δυνατότητα δημοτικής χρηματοδότησης κατ αρχήν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις που εντάσσουν στην κοινωνία αναξιοπαθούντες και περιθωριοποιημένους δημότες και μετά στις ειδικού σκοπού εφ όσον δραστηριοποιηθούν σε τομείς που θέλει να αναπτύξει ο δήμος που δεν προωθούνται ή δεν καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Δημοτική αρχή της Κω δεν προώθησε, καθόλου τυχαία, καμία συνεταιριστική επιχειρηση στον τομέα της κοινωνικής ένταξης αναξιοπαθούντων συνδημοτών μας, λες και δεν έχουμε προβλήματα ασθενών κοινωνικών ομάδων. Προώθησε όμως πάνω από 10 και προτίθεται να δημιουργήσει συνολικά πάνω από 25 επιχειρήσεις ειδικού σκοπού! γιατί εδώ υπάρχει ...πολιτικό ψωμί. Χωρίς να θέτει συγκεκριμένους παραγωγικούς στόχους, σκεφτόμενη μόνο ποσοτικές απαιτήσεις μιλά για δημιουργίας 200 έως 400 θέσεις εργασίας που θα τις χρηματοδοτήσει με 2,5 εκ. ευρώ το 2013 κατά δήλωση του κ. Δημάρχου!

Οι επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ που χρηματοδοτεί ο Δήμος Κω, είναι όλες στον ήδη υπερδιογκωμένο τοπικά τριτογενή τομέα δηλ στην παροχή υπηρεσιών, που δεν μπορούν να συμβάλλουν στον τοπικό παραγωγικό εκσυγχρονισμό ο οποίος απαιτεί επενδύσεις στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

Με το περιεχόμενο τους τίθενται ζητήματα αλληλοεπικάλυψης, διάσπασης των κλασσικών δημοτικών υπηρεσιών και εν τέλει σύγχυσης μεταξύ Δημοτικών Υπηρεσιών-ΚΟΙΝΕ, πράγμα που δημιουργεί και πρόσθετο λειτουργικό κόστος και λειτουργικότητα στον δήμο! Προωθείται εμμέσως η ιδιωτικοποίηση τμήματος δημοτικών υπηρεσιών και γίνονται προσλήψεις παρακάμπτοντας περιορισμούς λογω του κακού παρελθόντος.

Η χρηματοδότηση τους δεν γίνεται στην βάση οικονομοτεχνικών μελετών που θα έδειχναν την βιωσιμότητα και την δυνατότητα αυτοτελούς ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας, αλλά στην βαση να καλυφτούν οι ανάγκες απασχολησιμότητας νέων ανέργων και της πολιτικής σκοπιμότητας!

Ο Δήμος κακώς αναλαμβάνει την χρηματοδότηση τους στο100%. Θα ήταν πιο υγιές να τις χρηματοδοτεί μέχρι ένα ποσοστό του 60-70%, αφήνοντας και ένα ποσό για αυτό-χρηματοδότηση των συνεταιρισμένων είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δάνειο αφού οι εταιρείες αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες, για να εξασφαλιστεί η αυτενέργεια των μελών. Με την ολική δημοτική χρηματοδότηση τους οι ΚΟΙΝΣΕΠ Κω θα δημιουργήσουν υπαλληλικές συνειδήσεις που θα είναι υπόλογες στον...εργοδότη δήμαρχο και όχι στην κοινωνία που πληρώνει και αναμένει κάποια οφέλη!

Το ποσό που επενδύεται σε αυτές τις επιχειρήσεις από τον δήμο, π.χ δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ύψους του ετήσιου προγράμματος έργων από ίδια έσοδα του δήμου (δηλ. γύρω στις 600.000), γιατί με το σημερινό 40% της δημοτικής αρχής έχουμε υπερ-χρηματοδότηση αυτού του τομέα και υπο-χρηματοδότηση του τομέα των βασικών υπευθυνοτήτων του δήμου που είναι η συντήρηση, η επέκταση και η ανανέωση των υποδομών του, κι αυτό είναι ήδη πασιφανες το 2011με τεράστιες επιπτώσεις στην εμφάνιση και την λειτουργία των οικισμών και της πόλης.

Β. Θα προτείνουμε 3 κοινωνικές επιχειρήσεις ως παράδειγμα επιχειρήσεων που θα παράγουν προϊόντα που λείπουν από την οικονομία του νησιού και θα βοηθήσουν και αυτούς που θα συμμετέχουν και την τοπική οικονομία.

1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η συνεταιριστική επιχείρηση ΔΡΥΑΔΕΣ που ασχολείται με τα περιαστικά δάση, η οικονομοτεχνική μελέτη θα δείξει ότι πρέπει να αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για δραστηριότητες: ξύλευσης , παραγωγή θρύμματος από τα φύλλα για χώμα, για παραγωγή δαδιών, για παραγωγή σφαιριδίων σόμπας πέλετ και άλλα προϊόντα παράγονται από το δάσος, και θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση της τόσο από τα αποτελέσματα όσο και από την παραγωγικότητα και τις καινοτομίες που θα εφαρμοστεί!

2) ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: Ίδρυση συνεταιριστής επιχείρησης από παραγωγούς για την εμφιάλωση του τοπικού ελαιόλαδου και άλλων τοπικών προϊόντων.

3) ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: Ίδρυση συνεταιριστικής που να παράγει παραδοσιακά υφαντά,πλεκτά, κοφτά που θα πηγαίνουν προς πώληση στα τουριστικά καταστήματα. Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν προϊόντα που χαρακτηρίζονται τοπικά και δίνουν παραγωγική επωνυμία που σήμερα η αγορά της Κω στερείται, πουλώντας σχεδόν αποκλειστικά ...κινέζικα.

Οι 3 επιχειρήσεις είναι ενδεικτικές. Οι συμπολίτες μας θα έχουν πολύ περισσότερες και πιο επικερδείς και βιώσιμες ιδέες να καταθέσουν. Μέσα από τον πλούτο των προτάσεων και το ανοικτό πλαίσιο συνεργασίας και με την στήριξη του δήμου, οι νέοι και οι άνεργοι μας θα σκεφτούν δραστηριότητες παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές από αυτές που πληρώνουμε ήδη ...αβλεπείς.

Γ. Οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας στην Κω είναι μόνο ειδικού σκοπού και δυστυχώς προβάλλονται ως πολιτικό δώρο, ως βοήθημα και ως δημοτικό ευεργέτημα σε κακές εποχές, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό ζητούμενο της κοινωνικής οικονομίας! Η αιτιολόγηση των δαπανών δεν γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με αποκλειστικό γνώμονα το πολιτικό πρόταγμα του κ. Δημάρχου. Όταν κοπεί η 100% χρηματοδότηση από τον δήμο....θα πεθάνουν την άλλη μέρα, όπως και οι γνωστές ...προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις. Τότε, για άλλη μια φορά, θα έχουν σπαταληθεί υλικοί πόροι και το τραγικότερο θα εχει φθαρεί το ανθρώπινο δυναμικό! Αυτό θα γίνει είτε έτσι είτε αλλιώς στο έτος των επόμενων δημοτικών εκλογών! Απλά γιατί ''δει δη χρημάτων''!

Όσο για το συνέδριο που πληρώσαμε όλοι μας : ''έζησαν αυτοί καλά και μείς...χειρότερα!''

Για την Σ.Ε. Ν. Τσακίρης, Μ. Χατζηαντωνίου, Ν Μυλωνάς

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter