Εισήγηση Γ. Κρητικού για το ΠΕΕ 2013 Δήμου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Γιάννης Κρητικός

Εισήγηση στο 1ο θέμα : Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2013

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κατά τη συζήτηση για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του 2011 και του 2012 σας επισημάναμε τον κίνδυνο δημιουργίας ενός κλειστού club που θα παίρνει τις αποφάσεις για τους δημότες χωρίς τους δημότες. Και αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου μας.

Σας προτείναμε τη δημιουργία των κατάλληλων καναλιών αμφίδρομης επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες.
Σας ζητήσαμε την στήριξη του θεσμού των Λαϊκών Συνελεύσεων. Γιατί πεποίθησή μας είναι ότι η Δημοτική Αρχή
• Πρέπει να βρει τρόπο να ακούει το δημότη.
• Πρέπει να βρει τρόπο ώστε ο δημότης να έχει τον πρώτο λόγο για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.
Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί να ακούσει το δημότη, αλλά δεν εφαρμόζει ούτε τα λίγα που προβλέπονται από τον νόμο.
Ένα παράδειγμα από τα πολλά:

Άρθρο 86
Προϋπολογισμός της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας
Συμμετοχή του συμβουλίου στην κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου

1. Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου.
4. Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επιτροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.

Τι από τα παραπάνω εφάρμοσε η Δημοτική Αρχή σχετικά με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για το 2013; Απολύτως τίποτα! Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα δεν παρευρίσκεται ούτε ένας εκπρόσωπος από τις Δημοτικές Κοινότητες.

Επί του θέματος των Εκτελεστέων Έργων:

• Το Δημοτικό Συμβούλιο ουδέποτε καθόρισε το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων για την κάθε Δημοτική Κοινότητα.
• Δεν έχουν καταθέσει πρόταση ακόμα μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Κοινότητες.
• Όπου έγινε συζήτηση δεν παραβρέθηκαν υπεύθυνοι των Τεχνικών Υπηρεσιών για να ενημερώσουν τα Συμβούλια για την πορεία των μελετών και έργων (τονίζω ότι δεν έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι).
• Όπου έγινε συζήτηση δεν γνώριζαν οι Σύμβουλοι το ποσό των χρημάτων που θα είχαν στη διάθεσή τους για το 2013.
Σε ποια βάση έγιναν λοιπόν οι προτάσεις – αν και όσες έγιναν;

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά είναι η πρώτη φορά που μια Δημοτική Αρχή απαξιώνει κατά τόσο προκλητικό τρόπο τα όργανα του Δήμου.
Πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Δημάρχου περί 'να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το δικό μας μέλλον' (πρώτη σελίδα του προεκλογικού προγράμματος – χαιρετισμός Υποψήφιου Δημάρχου).

Πριν μπούμε στη συζήτηση όμως για το Πρόγραμμα των Εκτελεστέων Έργων για το 2013:
1. έπρεπε να έχουμε αναλυτικά στοιχεία μπροστά μας για το προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα:
• Τι προτείνατε πέρσι;
• Τι ολοκληρώθηκε;
• Τι απομένει;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παίρνουμε αποφάσεις και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία.
Πρόσφατα έγινε ο απολογισμός για το 2011 όπου η Δημοτική Αρχή ομολόγησε ουσιαστικά την αποτυχία της να παράγει το παραμικρό έργο.
2. Έπρεπε να έχουμε μια εικόνα από τα Τεχνικά Προγράμματα των Εταιρειών και Επιχειρήσεων του Δήμου για να έχουμε μια συνολική εικόνα παρεμβάσεων, έργων και στόχων.
3. Έπρεπε να έχουμε μια πρόταση με έργα σε ιεράρχηση.
• Ποια προηγούνται;
• Ποια έχουν την μορφή των κατεπειγόντων;
• Ποια προτάσσουμε για φέτος;
Συγκεκριμένα πράγματα ! Όχι όλα μαζί και στο τέλος να μην κάνουμε ούτε τα απαραίτητα!

Συνεχιζόμενα έργα

Παρατηρήσεις:

1. Τα ίδια ακριβώς έργα τα είχατε προτείνει και στα προηγούμενα Προγράμματα Εκτελεστέων Έργων. Παραδέχεστε έτσι ότι μετά από δύο χρόνια τα έργα βρίσκονται ακόμα στο σημείο που οι πρώην Δήμοι είχαν παραδώσει. Παραδέχεστε πλέον και ανοικτά ότι δεν κάνατε τίποτα απολύτως εδώ και δύο χρόνια. Και αυτή είναι και επίσημη ομολογία αποτυχίας. Το λέτε μόνοι σας.
2. Στα περισσότερα έργα δεν καταφέρατε ούτε να ολοκληρώσετε τις απαιτούμενες μελέτες εδώ και δύο χρόνια. Πως θα προχωρήσετε στην υλοποίησή τους; Χωρίς μελέτες; Ή θα κάνετε και τις μελέτες και τους διαγωνισμούς και τα έργα όλα μέσα σε ένα χρόνο όταν δεν μπορέσατε να κάνετε ούτε τις μελέτες εδώ και δύο χρόνια; Εδώ πλέον έχουμε και προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης των συνδημοτών μας.
3. Η πρότασή σας δείχνει ότι επικρατεί σύγχυση στους στόχους σας. Για παράδειγμα προτείνετε τη συνέχιση της σύνταξης των πολεοδομικών μελετών για τα Σχέδια Πόλης ενώ έχετε πάρει απόφαση (Μάιος 2011) για τη διακοπή των συμβάσεων τους.
4. Προτείνετε τη συνέχιση έργων που όμως με δική σας ευθύνη έχουν χαθεί (π.χ. εφαρμογή Κυκλοφοριακής Μελέτης Κω). Όπως είναι γνωστό η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής ήταν η αιτία να απενταχθεί το έργο και να κινδυνεύουμε με επιστροφή εκταμιευμένων χρημάτων. Δηλώνετε ότι θα συνεχίσετε έργο που καταφέρατε να σταματήσετε! Αυτό πλέον φτάνει στα όρια του ψέματος.
5. Δεν προτείνετε έργα που εσείς βάλατε στα προηγούμενα Προγράμματα Εκτελεστέων Έργων ως συνεχιζόμενα και που όχι απλά δεν ολοκληρώσατε, αλλά ούτε που ξεκινήσατε. (π.χ. χλοοτάπητας γηπέδου Καρδάμαινας). Γιατί τα εγκαταλείπετε; Αυτά πρότειναν τα Συμβούλια των Κοινοτήτων; Άλλα λέγατε στον κόσμο. Απαξιώνετε για τα καλά τις τοπικές κοινωνίες.
6. Βάζετε εικονικά ποσά σε έργα που αποδεικνύει ότι δεν έχετε σκοπό να τα κάνετε μέσα στο 2013 (π.χ. 10.000 € για Απαλλοτριώσεις – εξαγορές εδαφικών εκτάσεων για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στον πρώην Δήμου Δικαίου, Γ.Π.Σ. Κω, κτλ.). Δίνετε έτσι ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο.
7. Προτείνετε έργα που είναι ευθύνη επιχειρήσεων του Δήμου. Στέλνετε το μήνυμα ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στα στελέχη των επιχειρήσεων (Λιμενικό Ταμείο, ΔΕΥΑΚ, Μαρίνα, Σχολικές Επιτροπές, ΔΟΠΑΒΣ, κτλ.).

Νέα Έργα

Παρατηρήσεις:

1. Προτείνετε έργα ως νέα που όμως είναι παλιά και συνεχιζόμενα (π.χ. νέο Δημοτικό Κοιμητήριο Κεφάλου, κατασκευή αποδυτηρίων στο γήπεδο Αντιμάχειας, κτλ.).
2. Η πρότασή σας σε πολλά σημεία είναι αντιφατική (π.χ. Ποδηλατόδρομοι : σε άλλα σημεία προτείνετε την κατασκευή τους ενώ εκεί που είναι ήδη κατασκευασμένα προσπαθείτε να τα στενέψετε ή να καταστήσετε άχρηστα).
3. Προτείνετε έργα για τα οποία δεν υπάρχει ούτε μελέτη. (π.χ. απαλλοτριώσεις, Πολεοδομικές Μελέτες, συντηρήσεις δρόμων, κτλ.). Τι περιμένατε τόσο καιρό; Ανεπίτρεπτη καθυστέρηση.
4. Προτείνετε την έναρξη εκπόνησης μελετών εντός του 2013 ενώ μας έχετε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν έτοιμες εντός του 2011 (π.χ. αντιμετώπιση του προβλήματος με τα κουνούπια στο Τιγκάκι, κτλ.).
5. Δεν κάνετε την παραμικρή αναφορά σε μελέτες που έχουν τεράστια σημασία για τη βιωσιμότητα του Δήμου και την αναπτυξιακή του πορεία (π.χ. Μελέτη για την αξιοποίηση και τη διαχείριση της Δημοτικής περιουσίας, Μελέτη για τη καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων των μεγάλων επιχειρήσεων, Μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της νήσου Κω σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες, Μελέτη για τους υδάτινους πόρους και τα αποθέματα, μελέτες για την ανάδειξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, κτλ.)

Συμπερασματικά

1. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ακούστηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Άρα το κείμενο που προτείνετε σήμερα είναι άψυχο και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν έχει μέλλον.
2. Η πρόταση έρχεται πρόχειρα και βιαστικά.
3. Δεν προκύπτει από πουθενά ο αναπτυξιακός στόχος. Έχουμε μια απλή διαχείριση της μιζέριας. Από τις προεκλογικές οραματικού τύπου υποσχέσεις έχουμε σήμερα την απότομη προσγείωση και την ομολογία αποτυχίας.
4. Δεν συμπεριλαμβάνονται μελέτες και έργα για τα οποία δώσαμε μάχη επί σειρά ετών στους πρώην Δήμους (Αίθουσες Πολλαπλών, Περιφερειακοί Δρόμοι, Σχολεία, Γήπεδα, Οικολογικό-Τεχνολογικό Πάρκο στο Ζηνί, κτλ.) και εμφανίζονται ως νέα έργα αόριστες παρεμβάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (γενικόλογες αναφορές σε αναπλάσεις).
5. Δεν φαίνονται πουθενά τα έργα για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απασχόληση άνεργων Κώων.
6. Δεν φαίνονται πουθενά τα περισσότερα από αυτά που τάζατε προεκλογικά (π.χ. το νέο κτίριο του Κ.Α.Π.Η., καταρράκτες στην Ζιά, Ενιαίος Φορέας Συγκοινωνίας, Νέα κτήρια για Υπηρεσία Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Φυλακών, Δικαστηρίων, κτλ.).
7. Δε γίνεται δίκαιη κατανομή των χρημάτων ανά Δημοτική Κοινότητα.

Πάνω από όλα όμως, η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται πλέον αναξιόπιστη.
• Γιατί αυτά που προτείνετε για το 2013, τα είχατε προτείνει για το 2011 και το 2012 και δεν κάνατε απολύτως τίποτα! Και αφού δεν τα κάνατε το 2011 και το 2012, πως θα τα κάνετε μέσα στο 2013; Γιατί να σας πιστέψουμε; Εξ' άλλου έχετε αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι άλλα λέτε και άλλα κάνετε.
• Γιατί ενώ ομολογεί ότι θα έχει να διαχειριστεί λιγότερα έσοδα κατά το 2013, φέρνει πρόταση για έργα ύψους 33 εκ. € , όταν για το 2011 στόχος της ήταν να κάνει έργα ύψους 13 εκ. € και ομολόγησε η Δημοτική Αρχή στον πρόσφατο απολογισμό ότι απέτυχε παταγωδώς!

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εμείς ως παράταξη έχουμε κρατήσει μια υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και έξω από αυτό. Για μας πάνω απ' όλα μπαίνει θέμα αξιοπρέπειας και προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων για την προκοπή του τόπου. Δυστυχώς όσο κι' αν προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε σημεία σύγκλισης στη σημερινή σας πρόταση.

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση – παρωδία που φέρνετε για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και γιατί όποια απόφαση παρθεί θα είναι ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Και δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πίσω από την πλάτη τους. Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας.

Όλος ο σχεδιασμός και οι χειρισμοί έγιναν αποκλειστικά και μόνο από εσάς κύριοι της Δημοτικής Αρχής, άρα πρέπει να αναλάβετε εξ' ολοκλήρου και την ευθύνη της βέβαιης αποτυχίας του συγκεκριμένου προγράμματος.

Εξάλλου κύριοι της Δημοτικής Αρχής, δεν θα κάνετε εσείς τον απολογισμό του Προγράμματος που σήμερα προτείνετε. Θα το κάνει η επόμενη Δημοτική Αρχή και αυτό το γνωρίζετε. Γι' αυτό και προτείνετε σήμερα τα πάντα στους πάντες χωρίς αρχή και τέλος.

Γιάννης Κρητικός – Ανθρώπινη Κως

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter