Επιστολή Γ. Κυρίτση προς τον Δήμαρχο Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

 Γ. Κυρίτσης

Κύριε Δήμαρχε,

Η οικονομία του νησιού μας, όπως και όλης της χώρας, περνά μακρά περίοδο ύφεσης και τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής απραξίας τις υφίστανται όλα τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας.

Είναι γνωστό ότι στο νησί μας, ένας από τους κλάδους που περνά, ίσως, τη σημαντικότερη κρίση είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.

Δεκάδες επαγγέλματα, εργάτες, τεχνίτες, μικροί εργολάβοι οικοδομικών-χωματουργικών-υδραυλικών-ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, έχουν να κάμουν μεροκάματο πολλούς μήνες.
Ταυτόχρονα εμπορικά καταστήματα, που ζουν από τον κατασκευαστικό κλάδο, περνούν και αυτά δύσκολες μέρες.

Εκατοντάδες λοιπόν συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόγνωση.

Γνωρίζετε, φαντάζομαι, κ Δήμαρχε ότι σε τέτοιες περιόδους, οι επενδύσεις στον τομέα των δημοσίων και δημοτικών έργων είναι καθοριστικός παράγοντας επανεκκίνησης της οικονομίας και στήριξης των μικρομεσαίων επαγγελματιών όλων των κλάδων.

Υποχρέωση μας, ως δήμος, είναι η έναρξη και υλοποίηση μικρών και μεγάλων έργων που θα τονώσουν την οικονομία, θα βοηθήσουν το εργατοτεχνικό δυναμικό να κάμει μεροκάματο για να ζήσει την οικογένεια του ο καθένας και βέβαια τα έργα αυτά θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του νησιού.

Ευτυχήσατε κ. Δήμαρχε να παραλάβετε, από τους προκατόχους σας δημάρχους και των τριών δήμων, έτοιμα έργα που έχει ανάγκη το νησί μας, που μπορούν να δώσουν δουλειά σε πολύ κόσμο.

Από λάθος χειρισμούς σας, θυμηθείτε την επιστολή σας τον Νοέμβριο του 2010 να σταματήσει κάθε διαδικασία έργων, ή τις δηλώσεις σας ότι δε θέλετε έργα χρηματοδοτούμενα (δε θέλατε λεφτά των Γερμανών λέγατε στο δημοτικό συμβούλιο), τα έργα αυτά καθυστέρησαν απαράδεκτα.

Η ευθύνη σας μεγάλη.

Φανταστείτε πόσος κόσμος θα δούλευε, μόνο με τα έργα των αποχετευτικών δικτύων και των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών των πρώην δήμων Ηρακλειδών και Δικαίου.

Σήμερα δύο χρόνια, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, δυστυχώς κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει.

Τμήματα όμως των έργων αυτών (δίκτυα Καρδάμαινας και Δικαίου) βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή των συμβάσεων, στο στάδιο ελέγχου από τη διαχειριστική αρχή, αυτών των συμβάσεων, σημείο το οποίο αν ενεργούσατε μεθοδικά και γρήγορα θα είχε προ πολλού τελειώσει.

Είναι για μας αυτονόητο πως βασική υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι η καθημερινή παρακολούθηση και πίεση προς τη διαχειριστική αρχή ώστε να μη χάνουμε άλλο χρόνο.

Ήδη χάσατε χρόνο που μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος για την έναρξη των εργασιών άρα και για τη δουλειά πολλών συμπατριωτών μας εργατοτεχνιτών, αφού είναι προφανές ότι οι εργολήπτες μεγάλο μέρος του προσωπικού αλλά και των μηχανημάτων έργου και των υλικών θα πάρουν από την Κω.

Την ίδια ώρα η Α' φάση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει.

Αν μόνο αυτά τα έργα αρχίσουν να υλοποιούνται σκεφτείτε τι ανάσα δίνουν στην οικονομία της Κω.

Γι' αυτό δεν κατανοούμε πως δεν έχετε αξιολογήσει τη βαρύτητα τους!!!

Έχουμε όμως και το έργο των εγκαταστάσεων του βιολογικού του πρώην δήμου Δικαίου στη φάση αξιολόγησης των προσφορών που επίσης οφείλατε με συντονισμένη και συνεχή παρακολούθηση να είχατε ολοκληρώσει.

Ταυτόχρονα όλα τα έργα που είναι στη φάση των μελετών δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, παρακολουθώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, παρεμβαίνοντας όπου πρέπει για να προχωρούν παράλληλα όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Τέλος μια σειρά από νέα προγράμματα ανοίγουν ή άλλα πλησιάζουν στο τέλος και πρόκειται να κλείσουν.

Είναι μεγάλο λάθος να χάσουμε ευκαιρίες, αφού υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι από τους πρώην δήμους, οι οποίοι με λίγη ή καθόλου δουλειά, μπορούν να κατατεθούν προς έγκριση.

Κύριε Δήμαρχε,

Τα επόμενα χρόνια η οικονομία μας θα στηρίζετε κυρίως στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και μόνο μέσω αυτών θα μπορούμε να υλοποιούμε έργα που έχουμε ανάγκη.

Δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε.

Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, με την με αριθμό πρωτοκ. 44914/ΔΕ5466/22.10.12 εγκύκλιο του, ο Υπουργός Ανάπτυξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μεταφέροντας πιστώσεις από έργα σε άλλα ωριμότερα, βάζοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση όλων.

Κατανοείτε πως, ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων για την Κω, πράγμα που απευχόμαστε όλοι, μπορεί να έρθει ξαφνικά και από το πουθενά.

Για μας κ. Δήμαρχε, αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα των δυνάμεων του νησιού στη διεκδίκηση ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ και ΑΞΙΖΟΥΝ στην ΚΩ.

Στην κατεύθυνση αυτή καταθέσαμε την πρόταση για ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ-ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ σειράς έργων και δράσεων που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία.

Αυτή την πρόταση επαναφέρουμε λέγοντας σας ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, όχι μόνο στο μεγαλύτερο και σοβαρότερο τομέα της ανάπτυξης του νησιού, που είναι η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων που έχουμε ανάγκη, αλλά και όπου χρειαστεί και συναποφασίσουμε.

Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Επικεφαλής της
Δημοτικής Παράταξης
ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter