Οικολογική Παρέμβαση: εμφιαλωμένο νερό vs νερό βρύσης

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Δελτία Τύπου

Εκτός από τις καταστάσεις όπου -ακραία- η χρήση εμφιαλωμένου νερού είναι "δικαιολογημένη" για τους πολίτες, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό θέμα κουλτούρας υπέρ του εμφιαλωμένου σε πόλεις με καλής ποιότητας νερό όπως η Κως και η Ρόδος.

Αναφερόμαστε στη συνήθεια σε πολλά μαγαζιά να σερβίρουν εμφιαλωμένο ενώ
υπάρχει το νερό της τοπικής υπηρεσίας ύδρευσης , διαθέσιμο. Κάνουμε "αγώνα" κάθε φορά να λέμε να μην μας φέρουν εμφιαλωμένο νερό αλλά κανάτα με νερό βρύσης.
- "Μα είναι προσφορά του μαγαζιού" μας απαντάνε...
- "ΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ" συνεχίζουμε και γινόμαστε και ενοχλητικοί....

Καταργήθηκαν οι ψύκτες από σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους πριν
από χρόνια με αμφίβολης προέλευσης διαδόσεις περί προβληματικών
σωλήνων χαλκού ή άλλες λεπτομέρειες, και ξεφύτρωσαν στη θέση τους
ψυγεία με μπουκαλάκια επί πληρωμή.

Και μεις δεν αντιδρούμε.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι δήμοι και οι πολίτες δεν επενδύουν αποφασιστικά στη σωστή διαχείριση του νερού και την εξασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού όπου χρειάζεται και αφήνονται στη χρήση εμφιαλωμένου νερού.

Πχ στις Κυκλάδες ακόμα και σε νησιά που είχαν καλής ποιότητας και επαρκείς ποσότητες νερού τώρα πια ο υδροφόρος ορίζοντας είναι υφάλμυρος, πίνουν εμφιαλωμένο νερό και ξοδεύουν αρκετά λεφτά για την αγορά του. Σε μια εποχή λοιπόν οικονομικής κρίσης πρέπει να θέσουμε κάπως ως εξής το θέμα:
- βελτίωση της ποιότητας νερού, μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου, βιώσιμη διαχείριση νερού (εξοικονόμηση, ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση) ώστε να μειώσουμε τις οικογενειακές δαπάνες για αγορά εμφιαλωμένου νερού και να μειωθούν οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης για μεταφορά νερού (ετησίως καταβάλλονται 30-40 εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά νερού στα νησιά).

Η κατανάλωση νερού στα νησιά μας έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα αλλαγών στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων όσο και εξαιτίας του τουρισμού. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, είκοσι νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αναμένεται να αντιμετωπίσουν αύξηση των ελλειμμάτων νερού από 25-40% στα επόμενα χρόνια. Στα άνυδρα νησιά καταλέγονται, σύμφωνα με τη μελέτη του Ε.Μ.Π., τα νησιά των Κυκλάδων Τήνος, Κίμωλος, Μήλος, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σχοινούσσα, Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Θηρασία και τα νησιά των Δωδεκανήσων Λειψοί, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Πάτμος, Σύμη, Χάλκη, Κάλυμνος και Ψέριμος.

Την τελευταία οκταετία μεταφέρθηκαν με πλοία- υδροφόρες 6.000.000 κυβικά μέτρα νερού από τη Ρόδο, το Λαύριο ή την Ελευσίνα. Παρ' όλα αυτά αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία το υδατικό έλλειμμα στις Κυκλάδες να φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και στα Δωδεκάνησα τα 1,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις στην κατανάλωση νερού. Το 2004 δαπανήθηκαν 13 εκατομμύρια Ευρώ από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μεταφορά νερού στα νησιά των Κυκλάδων και 20 εκατομμύρια Ευρώ για τη μεταφορά νερού στα νησιά των Δωδεκανήσων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα

Ακόμα και στη Λέρο που δεν συγκαταλέγεται στα άνυδρα νησιά μεταφέρθηκε μια σημαντική ποσότητα νερού το 2004.

Σε αρκετά νησιά έχουν γίνει μεγάλα έργα επιφανειακής αποταμίευσης του νερού, αλλά πολλά από αυτά δεν έχουν λύσει το πρόβλημα. Η απουσία πραγματικών στοιχείων για τις βροχοπτώσεις, σημαντικά λάθη και προβλήματα στα έργα αλλά και οι αυξημένες προσδοκίες που δημιουργούνται από αυτά για δυνατότητες μεγαλύτερης κατανάλωσης μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για παράδειγμα, οι Λειψοί και η Τήνος έχουν λιμνοδεξαμενή, αλλά τροφοδοτούνται με νερό που μεταφέρει πλοίο-υδροφόρα.
Πρόσφατη μελέτη του πανελλήνιου κέντρου οικολογικών ερευνών (που έχει σταλεί σε όλα τα ΜΜΕ) σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Θράκης και Πατρών, δείχνει ότι γίναν μελέτες και ότι το εμφιαλωμένο νερό κατά κανόνα φτάνει ακατάλληλο προς πόση στο καταναλωτή
Όταν μεταφέρεται ξεσκέπαστο μέσα στον ήλιο καταντάει όχι απλά ακατάλληλο αλλά και ιδιαίτερα επιβλαβές και καρκινογόνο λόγω αλλοιώσεων του πολύ λεπτού πλαστικού μπουκαλιού στο οποίο μεταφέρεται. Θα μεταφερθεί από το εργοστάσιο στο δίκτυο διανομής. Θ αποθηκευτεί για λίγο .Μετά θα σταλεί στον έμπορο στη Κω και από κει στα καταστήματα και μετά σε μας.. Και πάντα ξεσκέπαστα. Αλλά ακόμα και σκεπασμένα να ήταν για σκεφτείτε πόση θερμοκρασία ανεβάζει ένας μουσαμάς στις 12 το πρωί. Γι αυτό αλλοιώνονται τα νερά
Όσο για το νερό της Κω , πρόσφατες έρευνες της αντικαρκινικής εταιρείας παραρτήματος Κω , έδειξαν ότι το νερό της Κω είναι κατάλληλο και όχι επιβλαβές για την υγεία μας.
Πρόβλημα γνωστό βέβαια υπάρχει στη Καρδάμαινα και οι αρμόδιοι πρέπει ν ασχοληθούν για να λυθεί .
Το εμφιαλωμένο νερό όχι μόνο δεν είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης αλλά είναι και υψηλής επικινδυνότητας αλλά και χίλιες φορές πιο ακριβό
Το αστείο είναι ότι θέλουμε να δείξουμε την αγάπη μας στα παιδιά μας και τους δίνουμε εμφιαλωμένο νερό!!!!!
Και βέβαια να πούμε ότι ακόμα και το ξαναγέμισμα ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Γι αυτό πριν ζητήσετε εμφιαλωμένο νερό , ξανασκεφτείτε το διπλά.
Χρησιμοποιείτε γυάλινα μπουκάλια για το ψυγείο σας και όχι πλαστικά
Καλέστε τους δήμους να φτιάξουν πηγές για τον κόσμο μέσα και έξω από τις πόλεις.
Η φύση δίνει δωρεάν το νερό.
Ας μπορούμε να πιούμε όλοι

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter