Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Επιστήμη-Τεχνολογία

Η Ακαδημία Αθηνών και το Δίκτυο Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΔΥΑΣ) οργανώνουν ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΔΥΑΣ)».

Η ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη Δημιουργία Εθνικών Ερευνητικών Δικτύων σε θεματικούς φορείς που αφορούν στις ερευνητικές υποδομές του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη υποδομών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010 (11:00 - 17:30) στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

ΔΥΑΣ: Ένα νέο δίκτυο για την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εγκαινιάστηκε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών με την ονομασία Preparing DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities). Στόχος του είναι να προετοιμασθεί η δημιουργία μιας ερευνητικής υποδομής, μιας υπηρεσίας δηλαδή που θα υποστηρίζει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την έρευνα ψηφιακά στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Στόχος της ευρωπαϊκής υποδομής DARIAH είναι να παρέχει στους ερευνητές μια συνολική ηλεκτρονική υπηρεσία. Συγκεκριμένα:

- πρόσβαση στα ψηφιακά αντικείμενα,

- διάθεση εργαλείων επεξεργασίας επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλους ερευνητές και

- δυνατότητα σύνταξης και δημοσίευσης μελετών.

Το DARIAH θα εξασφαλίζει μακροχρόνια πρόσβαση και διατήρηση ερευνητικών δεδομένων και υλικού σε ψηφιακό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο,

- θα ενοποιήσει πρωτοβουλίες εθνικών υποδομών, στις χώρες όπου τέτοιες υποδομές έχουν αναπτυχθεί και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία τους στις χώρες όπου δεν υπάρχουν

- θα παράσχει χώρο επικοινωνίας και συνεργασίας των ερευνητών

- θα εξασφαλίσει χώρο πειραματισμών και καινοτομίας

- θα αναλαμβάνει εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Περισσότερες πληροφορίες για το DARIAH θα βρείτε στο .

Στο τέλος του έργου, το Φεβρουάριο του 2011, θα αρχίσει η κατασκευή της υποδομής. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να μετάσχουν σε αυτήν χρηματοδοτώντας το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της. Για την Ελλάδα η συμμετοχή στο DARIAH είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφ' ενός επειδή οι ανθρωπιστικές επιστήμες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος στην ελληνική επιστημονική κοινότη­τα, αφ' ετέρου επειδή, με τη συμμετοχή σε αυτό, οι φορείς και οι ερευνητές που καλλιεργούν τις ανθρωπιστικές επιστήμες στη χώρα θα συνδεθούν με την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας ζήτησε, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης, τη δημιουργία ελληνικών ερευνητικών δικτύων και την εκπόνηση μελε­τών σκοπιμότητας για τον τρόπο σύνδεσης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υποδομές. Στις 31 Μαρτίου 2009, η Ακαδημία Αθηνών, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση αυτή, υπέβαλε πρόταση με τον τίτλο Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες / Creating a Research Infrastructure Network for the Humanities (Ακρωνύμιο: ΔΥΑΣ). Στο δίκτυο μετέχουν επίσης το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού- Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). Συντονίστρια του έργου είναι η κυρία Ελένη Κατσιαδάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πρόταση εγκρίθηκε και η υλοποίηση του έργου άρχισε στις 4 Μαΐου 2010. Το έργο είναι εξάμηνης διάρκειας με προϋπολογισμό 125.000 € που καλύπτεται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής) 2007-2013.

Με τη λειτουργία του δικτύου

θα εξασφαλισθεί η συνεργασία των ερευνητικών φορέων για να ενισχυθεί η ποιότητα της έρευνας

θα καταπολεμηθεί η απομόνωση των ερευνητών και η επικάλυψη των δραστηριοτήτων τους

θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, γνώσης καινοτομίας και πειραματισμού.

Το αποτέλεσμα του έργου θα είναι:

Η σύσταση του ερευνητικού δικτύου των ανθρωπιστικών επιστημών

ένα πλαίσιο λειτουργίας του δικτύου

η πρόταση για τη διασύνδεση του δικτύου με την ευρωπαϊκή υποδομή DARIAH.

Το έργο αυτό αφορά πρώτον τους φορείς, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών (ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, φορείς πολιτιστικής κληρονομιάς και φορείς τεχνολογίας). Δεύτερον, αφορά την ερευνητική κοινότητα, τους χρήστες δηλαδή των υπηρεσιών αυτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Επίσημη παρουσίαση του έργου «Δημιουργία Δικτύου Υποδομών για την Έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΔΥΑΣ)»:

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010, ώρες 11:00 - 17:30, στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter