Δράσεις για τον καταδυτικό τουρισμό

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Θάλασσα

laszlo-photo, Dive Tulsa

Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο της προώθησης των ειδικών - εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη εργασιών συνεδρίου με θέμα «βιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες».

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν προγράμματα που θα ενισχύουν τα θαλάσσια σπόρ και θα περιλαμβάνεται σε αυτά και η κατάδυση. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου. Για την εξειδίκευση των μέτρων και των δράσεων που θα αναληφθούν ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα συγκληθεί κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την κατάδυση φορέων, των εκπροσώπων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, με τους οποίους ήδη μεμονωμένα έχουν γίνει συναντήσεις με το γραφείο του, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού και ειδικότερα των καταδυτικών πάρκων. Επίσης επεσήμανε ότι για πρώτη φορά ο καταδυτικός τουρισμός εντάχθηκε στους άξονες προτεραιότητας της τουριστικής προβολής που έχει ανακοινώσει το υπουργείο και υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ.

Ο υφυπουργός ανέφερε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας ιδιαίτερα δημοφιλής διεθνής καταδυτικός προορισμός, αφού διαθέτει τεράστια ακτογραμμή, χιλιάδες νησιά, βραχονησίδες και υφάλους εξαιρετικά ενδιαφέροντα υποβρύχια τοπία, θερμά και φιλικά νερά όλο το χρόνο, αποτελώντας έναν ελκυστικό καταδυτικό προορισμό.

Ο κ. Νικητιάδης αναφερόμενος στις υποδομές που υπάρχουν για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε εν ενεργεία περισσότερες από 200 άδειες για καταδυτικά κέντρα-σχολές ενώ υπάρχουν δύο θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα Ζακύνθου και Αλοννήσου, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές με ναυάγια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και νεώτερα, που μπορούν να αναδειχθούν σε επισκέψιμους τόπους για τους αυτοδύτες. Ειδικά ανέφερε τα ναυάγια πολεμικών πλοίων στη Λέρο (γνωστό το αντιτορπιλικό ΟΛΓΑ) και βεβαίως την πολυετή ιστορία και παράδοση των καλύμνιων σφουγγαράδων που είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο.

Ο υφυπουργός ανέδειξε την σημασία που έχει η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού λέγοντας ότι θα προσδώσει ποιοτικά στοιχεία στο εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων αυτοδυτών σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες του 2006-2007 της European Recreational Scuba Training Council, έχει κάθε χρόνο αυξητική τάση ξεπερνώντας ήδη τον αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει Μεσογειακούς προορισμούς. Ταυτοχρόνως η ενασχόληση με τις καταδύσεις απευθύνεται σε ένα σχετικώς εύρωστο οικονομικό κοινό. Η ετήσια δαπάνη υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες ευρωπαίοι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο, Επιπλέον εκτιμάται ότι δαπανούν στο ταξίδι αυτό περισσότερα από 400 ευρώ την ημέρα.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter