Ενέργειες Λιμενικών Αρχών στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των ακτών

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Θάλασσα

Με εγκύκλιό της προς τις Λιμενικές Αρχές η Διεύθυνση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθόρισε το πλαίσιο ενεργειών που αναλαμβάνονται από τις Λιμενικές Αρχές για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού - Καθαρισμού των ακτών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011.

Ειδικότερα την ημέρα αυτή, που είναι αφιερωμένη στην ανάγκη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα, διοργανώνονται για εικοστή συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών.

Οι Λιμενικές Αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες οικείων Περιφερειών, παράκτιους ΟΤΑ, Οργανισμούς Λιμένων / Λιμενικά Ταμεία, συμμετέχουν και συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο στην εν λόγω εθελοντική προσπάθεια, με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθελοντική συμμετοχή πολιτών και διαφόρων φορέων διοργανώνοντας εθελοντικές δράσεις και εκδηλώσεις για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο χώρο ευθύνης τους.

Είναι γνωστό ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των θαλασσών και των ακτών μας απαιτεί κοινή δράση πολιτείας και κοινωνίας.

Η διεθνής εμπειρία και πρακτική έχει αποδείξει ότι η ρύπανση της θάλασσας μπορεί να εξαλειφθεί με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και με τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Άλλωστε σε αυτό προσβλέπει η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, με την κατάθεση Σχεδίου Νόμου στη Βουλή για ψήφιση, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία ενός μηχανισμού εθελοντών ανά την Ελληνική Επικράτεια (Επικουρική Ακτοφυλακή- Ε.Π.ΑΚΤ).

Ο υπό σύσταση μηχανισμός Ε.Π.ΑΚΤ στοχεύει στην παροχή οικειοθελώς υπηρεσιών προς το Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., κατά τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο υπό τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες των κατά τόπους λιμενικών αρχών, με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών σε ιδιαίτερα σημαντικούς και ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter