Οι Ευρωπαίοι και η κρίση: δημοσκόπηση

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τον συμβεβλημένο με το Ευρωβαρόμετρο οργανισμό TNS Opinion πραγματοποίησε πρόσφατα μία δημοσκόπηση σχετικά με "τους Ευρωπαίους και την κρίση".
Πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του θέματος. Η πρώτη έγινε τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2009. Η τελευταία έγινε από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2010. Είχε ως αφετηρία τις συζητήσεις και τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ήτοι, του πακέτου για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, την οικονομική διακυβέρνηση, τη στρατηγική για το 2020, κλπ. Η δημοσίευση της έρευνας συμπίπτει με τη συζήτηση, την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, της ενδιάμεσης έκθεσης Pervenche BERÈS σχετικά με τις συστάσεις της προσωρινής επιτροπής για την οικονομική κρίση ως προς τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και της έκθεσης Diogo FEIO για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και του πλαισίου σταθερότητας της Ένωσης, ιδίως της ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ερωτήθηκαν για το πως βλέπουν τις ενέργειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών μελών, τι σκέπτονται για την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ποιοι είναι γι'αυτούς οι πιο αποτελεσματικοί παράγοντες για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ποιες θα ήταν κατ'αυτούς οι πολιτικές που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσει η ΕΕ με ορίζοντα το 2020;

Στην έρευνα πήραν μέρος 26.635 πολίτες. Γενικά επιβεβαιώνεται η έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων απέναντι στην κρίση. Ήταν εξίσου μεγάλη και κατά την πρώτη δημοσκόπηση. Συνοπτικά τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Οι Ευρωπαίοι,

1. Είναι σαφώς υπέρ μιας πιο συντονισμένης αντίδρασης των κρατών μελών σε σύγκριση με αυτό που γίνεται τώρα. Η προτίμηση αυτή πάντως είναι σε πτώση σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση.

2. Είναι ξεκάθαρα υπέρ του να παίξουν τα κράτη μέλη έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

3. Στο πλαίσιο ενός αυξημένου αισθήματος αβεβαιότητας, επιθυμούν σαφώς να δουν την Ένωση να αναπτύσσει πολιτικές που να τους προστατεύουν άμεσα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ή την προστασία των καταναλωτών. Προτιμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε σχέση με πιο γενικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα αυτή για την κλιματική αλλαγή.

4. Έχουν διιστάμενες απόψεις ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο από την κρίση. Ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε μεταξύ της μείωσης των δημόσιων δαπανών και της στήριξης της ανάπτυξης;

5. Υποστηρίζουν μαζικά τα μέτρα εποπτείας και χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, καθώς και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

6. Υποστηρίζουν σαφώς την οικονομική αλληλεγγύη απέναντι στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

7. Στηρίζουν τη σύγκλιση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών όλων των κρατών μελών.

8. Δηλώνουν, σε μεγάλο ποσοστό, ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήσεις μακροοικονομικού χαρακτήρα.

9. Εκφράζουν ενίοτε έντονα αποκλίνουσες εθνικές τάσεις λόγω ακριβώς της διαφορετικής κατάστασης σε κάθε χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται σε συνάρτηση με δημογραφικά κριτήρια και με τον πληθυσμό του κάθε κράτους μέλους.

10. Είναι αβέβαιοι ως προς τον ρόλο του ευρώ, ως "μαξιλαριού", στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter