Αντώνης Γιωργαράς: Εισήγηση Απολογισμού-Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσεως 2011 Δήμου Κω

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Οικονομία

Δήμος Κω

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν ενάμιση χρόνο αυτή η δημοτική αρχή μετά από μια σαφή λαϊκή εντολή κλήθηκε να διαμορφώσει έναν νέο δήμο.

Ένα δήμο περισσότερο σύγχρονο, περισσότερο αποτελεσματικό και κυρίως περισσότερο ανθρώπινο.
Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης στο Δήμο το οποίο στηρίζεται σε αρχές, αξίες και διαφάνεια.

Διαμορφώσαμε μια νέα δημοτική πολιτική, που στο επίκεντρο της βρίσκεται ο άνθρωπος και η οποία τοποθετεί πρώτα και πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου μας και των κατοίκων του.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να καταγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, εργαλείο απολύτως απαραίτητο για την εκτίμηση της κατάστασης προκειμένου να μπορούμε να θέσουμε στόχους εφικτούς και υλοποιήσιμους.

Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο μας δεσμεύει απέναντι στους συνδημότες μας για τολμηρές παρεμβάσεις και κρίσιμες αλλαγές με στόχο την οικονομική ανάπτυξη του τόπου αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των υποδομών.

Βασικό εργαλείο για την ουσιαστική υλοποίηση αυτών των στόχων αποτελεί και το νοικοκύρεμα της οικονομικής κατάστασής του Δήμου μας μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών, την αύξηση των εσόδων τόσο με νέα έσοδα όσο και με την βελτίωση της εισπρακτικής ικανότητας.

Παρά το δυσμενές κοινωνικό και οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο κληθήκαμε να υλοποιήσουμε τους συγκεκριμένους στόχους , παρά τις τεράστιες δυσκολίες της προσαρμογής στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους δήμους και κυρίως τους Καλλικρατικούς όπως ο δικός μας οπού οφείλαμε να παντρέψουμε και να ενοποιήσουμε τρείς εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές ανάγκες και κυρίως εντελώς διαφορετικές μεθόδους αλλά και συνήθειες στον τρόπο λειτουργίας τους πιστεύω βαθύτατα ότι καταφέραμε πράγματα όπου δίνουν στον δήμο μας μια νέα δυναμική προκειμένου να είναι περισσότερο αξιόπιστος και αποτελεσματικός και να μπορεί με σιγουριά να προετοιμάζει έργα δράσεις και να μπορεί βεβαίως να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο τα υπάρχοντα έσοδα όσο και νέα έσοδα μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποστηρίξει σήμερα ότι κάναμε θαύματα κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει ούτε στο χαρακτήρα μου ούτε στην μέχρι τώρα πολιτική μου δράση. Άλλωστε ουδέποτε δήλωσα θαυματοποιός η ότι κρύβω κάπου κανένα μαγικό ραβδί με το οποίο μπορώ να αλλάξω σε μια νύκτα την πορεία αυτού του τόπου.

Αυτό όμως που μπορώ να υποστηρίξω σήμερα με απόλυτη πίστη είναι ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκετε ο Δήμος μας είναι σαφέστατα καλύτερη και νοικοκυρεμένη σε σχέση με την κατάσταση που είχε ο δήμος μας την 1-1-2011 οπού και αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης αυτού του τόπου.

Μέσα σε μια γενικευμένη οικονομική κρίση όπου ο κρατικός μηχανισμός έχει σχεδόν παραλύσει και το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις του, μέσα σε μια περίοδο οπού οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτού του τόπου δέχονται την φρικτή , άνανδρη και ανήθικη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου με σκοπό την πλήρη υποδούλωση στις ορέξεις της δικτατορικής παγκοσμίας αγοράς ο δήμος μας με απόλυτο σεβασμό προς τους συνδημότες μας και τους συναλλασσόμενους με τον δήμο κατάφερε την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

1) Σταθεροποίηση των εσόδων του παρά την μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 2 εκατομμύρια περίπου ευρώ. Στην πραγματικότητα αυξήσαμε τα έσοδα μας όσον αφορά τα έσοδα που ο ίδιος ο δήμος εισπράττει. Πχ. Αυξήσαμε τα έσοδα μας από κοινόχρηστους και παραλίες από 750.000€ σε 1.200.000€
2) Μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 5 εκατομμύρια ευρώ αφού από 23,5 μειώθηκαν στα 18,5.Με τεράστια προσπάθεια καταφέραμε να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα κατά 5 εκατομμύρια δηλαδή περίπου 25%
3) Μείωση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές από 5,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένα και περίπου άλλο 1 εκατομμύριο που προέκυψε στην πορεία δηλαδή από σύνολο 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα που μιλάμε αυτές οι υποχρεώσεις είναι κάτω από 2,5 εκατομμύρια, αν υπολογίσει κανείς ότι και περίπου 1 εκατομμύριο από αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν όχι με ευθύνη του δήμου αλλά για άλλους λόγους τότε καταλαβαίνουμε όλοι σε πια θέση βρίσκετε πλέον ο δήμος και πόσο αξιόπιστος είναι στις συναλλαγές του.
4) Το ταμείο που παραλάβαμε ήταν 3,3 εκατομμύρια ευρώ και στο τέλος του 2011 το ταμείο μας ήταν 4,6 εκατομμύρια ενώ σήμερα που μιλάμε το ταμείο μας είναι στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
5) Τέλος μετά από πάρα πολλά χρόνια στον ισολογισμό μας έχουμε πλεόνασμα χρήσης 99.875,04 στοιχείο που δείχνει το νοικοκύρεμα του δήμου αφού επιτέλους μπορεί και λειτουργεί με βάση τις δυνατότητες του χωρίς να ξοδεύει χρήματα χωρίς να τα έχει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη των παρατάξεων της μειοψηφίας να ασκήσουν αντιπολιτευτική κριτική αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω το μέγεθος αυτής ανάγκης που τους εμποδίζει τελικά να δουν βασικά ζητήματα στην κοινωνία που δεν μπορούν να δουν ότι η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών έχει μειωθεί στο ελάχιστο ενώ μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας χάνει καθημερινά και το τελευταίο ίχνος της αξιοπρέπειας της περιμένοντας για μια μερίδα φαγητό στο συσσίτιο της μητρόπολης.

Όπως επίσης νομίζω ότι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει σήμερα και που μου θυμίζει της φοιτητικές εκλογές όπου η κάθε παράταξη έβγαζε τα δικά της αποτελέσματα έτσι και εδώ σήμερα ο κάθε ένας βγάζει τα δικά του νούμερα όπως το βολεύουν όπως του αρέσουν απλά για να πει κάτι όμως τα νούμερα είναι αδιάψευστα δεν χωρούν παζάρια λένε τις αλήθειες και αυτό το ξέρετε όλοι όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχθείτε.

Ακόμη βεβαία πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν σκόπιμα να διαστρεβλώσουν τα στοιχεία εξαπατώντας τους συμπολίτες μας γιατί αν δεν είναι σκόπιμη η αναφορά στους μισθούς των δημάρχων και των αντιδημάρχων όπου δεν κοστίζουν ετησίως πάνω από 200.000€ και κάποιοι σήμερα ψευδώς ισχυρίζονται ότι κοστίζουν 400.000€ τότε μιλάμε για επικίνδυνη άγνοια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είμαστε ένας δήμος πραγματικά υγιής και απόλυτα νοικοκυρεμένος. ένας δήμος που σέβεται και το τελευταίο ευρώ των δημοτών του και δαπανά για έργα υποδομής και ουσίας, με απολυτό έλεγχο και διαφάνεια. Να είστε όλοι σίγουροι αλλά και περήφανοι για αυτό ψηφίζοντας σήμερα τον απολογισμό-ισολογισμό του 2011.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Γιωργαράς
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter