Η ομιλία του πρωθυπουργού στη 18η Τακτική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Μέγαρο Μουσικής

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Τουρισμός

Αθήνα, 21 Απριλίου 2010

«Κύριε Πρόεδρε, κ. Αγγελόπουλε, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή μου να παρευρίσκομαι στη φετινή Γενική Συνέλευσή σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω, λέγοντας ότι θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και όλους όσοι, σε ολόκληρη την χώρα, προσέφεραν αυθορμήτως χείρα βοηθείας προς τους ταξιδιώτες, που παρέμειναν αναγκαστικά στην Ελλάδα λόγω της ακυρώσεως των πτήσεών τους.

Στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι τουρίστες στη χώρα μας, εξαιτίας του ηφαιστειακού νέφους, οι Έλληνες επιχειρηματίες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με υποδειγματική ανθρωπιά, αλλά και επαγγελματική συνείδηση.

Έχουμε παραδείγματα από όλη την Ελλάδα και από κορυφαίους σε επισκεψιμότητα τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Αθήνα, όπου οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες διαχειρίστηκαν με σύνεση την κρίσιμη κατάσταση, δεν έσπειραν τον πανικό στους ταξιδιώτες, προσέφεραν ειδικές τιμές για τη διαμονή και τη διατροφή τους και διευκόλυναν τον επαναπατρισμό τους.

Τα αναφέρω αυτά, για να απαντήσω στα τόσα πικρόχολα σχόλια που τελευταία διαβάσαμε για τον χαρακτήρα του Έλληνα, όπως και για το τι εννοούμε όταν μιλάμε για αλλαγές σε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Διότι όταν λέμε ότι έχουμε κρίση αξιών στη χώρα μας, δεν εννοούμε να αρνηθούμε τις όμορφες παραδόσεις μας. Το αντίθετο, να τις ξαναβρούμε λέμε, και να τις αναδείξουμε, όπως την πανάρχαια παράδοσή μας, αυτή της φιλοξενίας.

Κυρίες και κύριοι, όλοι θα θέλαμε η Γενική σας Συνέλευση να γίνεται κάτω από καλύτερες συνθήκες, καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα και για όλους μας. Αυτό τον αγώνα δίνουμε κάθε μέρα, έξι μήνες τώρα. Τον αγώνα για την Ελλάδα που προστατεύει τους αδύναμους συμπολίτες μας, που στηρίζει τη δημιουργία και τον υγιή επιχειρηματία και σέβεται κάθε Έλληνα πολίτη.

Όμως, σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε κρίση, τη χειρότερη της Μεταπολίτευσης. Κρίση πρωτοφανή για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Και το πατριωτικό μας καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα. Το ιστορικό μας χρέος είναι να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα που για δεκαετίες προτιμούσαμε να μην αγγίζουμε, κάθε απόφαση που εντέλει υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Την κατάσταση της οικονομίας μας, τη γνωρίζουμε όλοι πλέον καλά. Όπως γνωρίζουμε καλά και πώς οδηγηθήκαμε εδώ, ύστερα από δεκαετίες λαθών, παραλείψεων και επανάπαυσης. Όμως, και ύστερα από μια τελευταία πενταετία, κατά την οποία τα - όντως δομικά - προβλήματα της χώρας μας, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά διογκώθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να βρεθεί απολύτως απροετοίμαστη στο χείλος του γκρεμού.

Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα κι εγώ αντιμέτωπος, η Κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα, πέρσι τον Οκτώβριο. Η καταστροφή θα ήταν εδώ. Η χρεοκοπία θα ήταν εδώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν πραγματικότητα.

Αυτό, κυρίες και κύριοι, το αποτρέψαμε οριστικά. Ματώσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε νίκες, ακόμα και λάθη μπορεί να κάναμε, αλλά το αποτρέψαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος για ένα πράγμα: η μάχη που δίνουμε για την πατρίδα μας τους τελευταίους έξι μήνες είναι πρωτοφανής. Θεωρούμε την κρίση αυτή και ως μια ύστατη ευκαιρία. Ευκαιρία, να βγούμε καλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι, πιο ανταγωνιστικοί, πιο ασφαλείς, πιο καινοτόμοι, πιο δίκαιοι, πιο αποτελεσματικοί.

Βάζουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά μας, αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, προχωράμε - όπως είπε και ο κ. Αγγελόπουλος - σε ανατροπές παντού. Ανακτάμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας και είμαστε παρόντες ξανά σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Είναι αρκετό αυτό, για να λύσουμε το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας; Προφανώς και δεν είναι. Κερδίσαμε την πρώτη φάση της μάχης και μόνον. Γιατί γι’ αυτό χρειάζεται και χρόνος, και επένδυση, και χρήμα. Είναι όμως βασική προϋπόθεση για να κερδίσουμε αυτό το χρόνο και το χρήμα, δηλαδή τη δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε πηγές χρηματοδότησης.

Και αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας. Αν δεν την κάναμε, απλά δεν θα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός.

Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση και το στρουθοκαμηλισμό, που επιδεικνύεται από πολλούς: η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σήμερα σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των ελλειμμάτων, εξαιτίας του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές τής προηγούμενης κυβέρνησης.

Αυτό ακριβώς εννοώ όταν υποστηρίζω ότι μειώθηκε η εθνική μας κυριαρχία, το να μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς, να έχουμε πολλές επιλογές και περιθώρια ελιγμών, που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Μπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος, αλλά και μπροστά στο έλλειμμα αξιοπιστίας της, η Ελλάδα δεν θα είχε καμία διέξοδο, παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκλειστικά. Τώρα, έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δις για φέτος - αν και όταν χρειαστεί. Ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας μηχανισμός και κανένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μας φταίει για όσα ζούμε και για όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Αντιθέτως, είναι επιτυχία για τη χώρα μας και την Ευρώπη η συγκρότηση - και μάλιστα, σε τόσο μικρό για τα δεδομένα, ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρονικό διάστημα - ενός μηχανισμού στήριξης, στον οποίο βεβαίως μειοψηφικά συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα, λοιπόν, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση, σπέρνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό. Αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός. Και αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι επί τω έργω.

Δηλαδή, αν κάτι πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, αυτό είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το Δημόσιο, για να ορθοποδήσει και να γυρίσει οριστικά σελίδα.

Ένας είναι ο αντικειμενικός μας στόχος και αυτός είναι να απελευθερώσουμε με τη δουλειά μας, όλοι μας, την Ελλάδα από τα δεσμά τής επιτήρησης. Για να μπορεί να αξιοποιηθεί το πράγματι υπέροχο δυναμικό που έχει η χώρα μας. Μιας επιτήρησης, για δεύτερη φορά από το 2004, της αυστηρότερης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των δημοσιονομικών μας, των τελευταίων ετών.

Μαζί να απελευθερώσουμε τις τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του αυτός ο λαός. Ο λαός μας. Λαός που ξέρει να μεγαλουργεί, όταν υπάρχει Πολιτεία που τον στηρίζει και κράτος που λειτουργεί με κανόνες.

Εκεί έχουμε το βλέμμα μας. Και όποιος προσπαθεί να φορτώσει τα δεινά μας σε οτιδήποτε άλλο, παρά στη σαθρή οικονομική, κοινωνική και πολιτική πλατφόρμα, πάνω στην οποία βάδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλείνει τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα. Και βέβαια, η διεθνής κατάσταση ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις αδυναμίες μας, γι' αυτό και είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

Πρέπει να κάνουμε μεγάλες αλλαγές παντού, και βέβαια, πρώτα και κύρια στους κλάδους που αποτελούν τον πυρήνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, όπως είναι φυσικά ο δικός σας χώρος δράσης, ο τουρισμός.

Κυρίες και κύριοι, πολλές φορές, ακούω την φράση «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας». Τη λέτε κι εσείς οι επιχειρηματίες, τη λέμε κι εμείς οι πολιτικοί. Προσωπικά, βρίσκω αυτή τη φράση προβληματική.

Ούτε η λέξη «βαριά» με εκφράζει, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό - καταδεικνύει κάτι ασήκωτο, αμετακίνητο, σκληρό - ούτε η λέξη «βιομηχανία» με εκφράζει, σε ό,τι αφορά αυτό τον κλάδο, καθότι η βιομηχανία αναλώνει ένα αγαθό για να φτιάξει ένα άλλο. Ένα είδος ορυχείου αν θέλετε, που αφού το σκάψεις, αφού το αντλήσεις, το εξαντλείς και το εγκαταλείπεις.

Αυτός ίσως να ήταν ο τουρισμός μας, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Κατανάλωσε τους ανθρώπους, τη φύση μας, συχνά τον πολιτισμό μας, για να δημιουργηθεί πλούτος σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. Περπατήστε στις ελληνικές παραλίες - το κάνετε βεβαίως - ή σε κάποια παραδοσιακά χωριά, και σίγουρα θα πέσετε πάνω σε κουφάρια ξενοδοχείων της Χούντας - είναι και 21η Απριλίου σήμερα - τα οποία ακόμα προσπαθούν κάποιοι από εσάς να γεμίσουν, προσφέροντας τις περισσότερες φορές υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, σε εξευτελιστικές τιμές.

Παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες, επιτυχίες, αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες που εμφάνισε ο ελληνικός τουρισμός, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα. Τα βιώνετε, τα γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός μπήκε σε κρίση πολύ πριν τη διεθνή κρίση - και αυτό έγινε ακριβώς επειδή τον αντιμετωπίσαμε σαν βιομηχανία φασόν ή σαν εκμετάλλευση της κάθε αχτίδας φωτός, κάθε παραλίας και φυσικού κάλλους.

Κοιτάξτε γύρω σας. Ποιοι από εσάς δεν είχατε το πρόβλημα να διαθέσετε τα δωμάτιά σας σε καλές τιμές το 2008; Ποιοι από εσάς, που είστε σήμερα υπερδανεισμένοι, δεν ήσασταν υπερδανεισμένοι πριν από δύο χρόνια; Ποιοι από εσάς δεν διεκδικήσατε επιχορηγήσεις, για να τις επενδύσετε σε κορεσμένες περιοχές; Ποιοι από εσάς δεν ελπίσατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν είδατε τα όνειρά σας να εξατμίζονται αμέσως μετά; Τι και ποιος φταίει γι’ αυτό; Όλοι μας.

Ούτε θα σπαταλήσω το χρόνο σας, απαριθμώντας τα ασυγχώρητα λάθη που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια, ούτε θα μιλήσω για άλλα λάθη πολιτικής και στρατηγικής του παρελθόντος. Αποφεύγω και τα δύο, όπως αποφεύγω να αναφερθώ στις αναρίθμητες παρανομίες ιδιωτικών επενδύσεων και στην εκμετάλλευση των ορίων του νόμου, που κατέστρεψαν όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά και την ελληνική ύπαιθρο.

Και δεν το κάνω, διότι αν δεν σταματήσουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλον, δεν θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της κρίσης, για να δείξουμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε. Όπως στους περισσότερους τομείς που πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή, έτσι κι εδώ, είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία και το είδος τουρισμού στη χώρα μας.

Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι, κατά βάθος, όλοι το κατανοείτε και το αποζητάτε. Προς ποια κατεύθυνση όμως; Η δική μας πρόταση είναι να δούμε τον τουρισμό διαφορετικά: Όχι πια ως βαριά βιομηχανία, όπως τον αντιμετωπίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά ως μια ευέλικτη υπηρεσία για τον άνθρωπο, τον φιλοξενούμενο. Με πολύπλευρες, εξελισσόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

Και αντί να αντιμετωπίζουμε τις νέες ανάγκες, τις εξελισσόμενες προσδοκίες, τις εναλλαγές στα γούστα, ως απειλή για τον κλάδο του τουρισμού, ας τα δούμε όλα αυτά ως ευκαιρία. Η κάθε νέα ανάγκη, ας γίνει νέος τομέας ανάπτυξης, καινοτομίας, νέων προσοδοφόρων υπηρεσιών, νέων πελατών, αντί να προσπαθούμε να τον ταΐζουμε με ξαναζεσταμένο τον ήλιο και τη θάλασσά μας και μόνο.

Σε μια χώρα τόσο προικισμένη όσο η δική μας, οι εύκολες λύσεις είναι και κακές λύσεις. Με λίγη δουλειά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τεράστια ποικιλία εμπειριών σε όλη την χώρα και όλο το χρόνο. Αντί για βιομηχανία, που απλώς σκάβει και καταναλώνει πρώτες ύλες, σκεφτείτε τον τουρισμό ως μία υπηρεσία που, από τη φύση της, αναδεικνύει και προστατεύει το απαράμιλλο περιβάλλον μας.

Σκεφτείτε τον τουρισμό, σαν μία υπηρεσία που αναδεικνύει και προσφέρει τον πολιτισμό ως ζωντανή εμπειρία, γνώση και περιπέτεια, αστείρευτη πηγή παραγωγής πλούτου και παντού, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας - όπως πολύ σωστά είπε ο Πρόεδρός σας - όλο το χρόνο, δίνοντας νόημα στο ταξίδι του φιλοξενούμενου και τροφοδοτώντας τον εργαζόμενο-δημιουργό στον τουριστικό κλάδο.

Αυτός είναι ο τουρισμός που θα προσθέσει αξία στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα κάνει τον κλάδο καινοτόμο, πρωτοπόρο, μοναδικό.

Πώς θα φτάσουμε εκεί; Πρώτα, πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Εμείς οι πολιτικοί, η πολιτική ηγεσία, το αναγνωρίζουμε. Να υπηρετήσουμε με συνέπεια μια στρατηγική για τον τουρισμό, όχι - όπως πολύ σωστά είπατε - το φέουδο κάθε Υπηρεσίας ή κάθε Υπουργείου, αλλά συντονισμένα, μια στρατηγική για τον τουρισμό.

Να σας απαλλάξουμε, πρώτα απ’ όλα, από τη γραφειοκρατία και, πίσω από τη γραφειοκρατία, από την αυθαιρεσία και τη διαφθορά που αυτή κρύβει. Σήμερα, αναλώνεται το επιχειρηματικό δαιμόνιο στην πάλη με το κράτος. Ένα μεγάλο μέρος της δικής σας ενέργειας, του δικού σας δυναμισμού, αναλώνεται σε έναν αγώνα με τη γραφειοκρατία, αντί το κράτος να σας βοηθήσει, ώστε να αφιερωθείτε στην καινοτόμα δημιουργία αυτού του προσφερόμενου προϊόντος.

Είναι λοιπόν ευθύνη μας, πάντα αξιοποιώντας τη δική σας, πολύτιμη, όσο και οδυνηρή πολλές φορές εμπειρία, να αλλάξουμε αυτό το περιβάλλον στη χώρα μας, να το κάνουμε φιλικό προς τις επιχειρήσεις, προς το επιχειρείν, να θέσουμε κανόνες απλούς, να μπορείτε να τους γνωρίζετε, να τους τηρήσουμε πρώτα εμείς, το Δημόσιο.

Όπως όμως μας χρειάζεστε εσείς, έτσι χρειαζόμαστε και εμείς εσάς, αν θέλουμε να αναπτύξουμε τη χώρα, αξιοποιώντας μαζί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας: τους ανθρώπους μας, το φυσικό μας περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Όλοι μας έχουμε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό. Όλοι μας λοιπόν πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας. Να τις αναλάβουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε και χρόνια ζητήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η φοροδιαφυγή, ούτε το φαινόμενο να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις και αντί να κάνουν επενδύσεις, να μετατρέπονται οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικό πλούτο.

Η εποχή ήδη άλλαξε και εάν θέλουμε να τα καταφέρουμε και να προσαρμοστούμε, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και δημιουργικά, όλοι μαζί. Είναι βέβαιο ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να επενδύσουμε όσο δημόσιο χρήμα θα θέλαμε, σε όσα θα θέλαμε, για την προώθηση του τουρισμού. Γνωρίζω επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ σας έχει προβληματίσει, αυξάνει το κόστος σας, όπως συμβαίνει με το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Και όπως πονάει όλα τα νοικοκυριά, στο βαθμό που έχει μετακυληθεί αυτή η αύξηση, πονάει και εσάς, διότι έχει αυξηθεί το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών, άρα και η ανταγωνιστικότητά σας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε, ώστε αυτό το κόστος να μειωθεί.

Δεύτερον. Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ξεκινάμε τη δουλειά για τη μετατόπιση του τουρισμού μας σε ένα νέο μοντέλο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει ομαλά, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Γι' αυτό, προχωρούμε: πρώτον, στην απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών, σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια - πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών - για τη φετινή θερινή περίοδο και στην κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες. Με εξαίρεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κανένα αεροπλάνο, σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας, δεν θα πληρώνει τέλη προσγείωσης και απογείωσης, όλο το καλοκαίρι.

Δεύτερον, στην οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας. Μέτρα που μειώνουν το κόστος λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών, κάνουν τα ελληνικά αεροδρόμια πιο ανταγωνιστικά και οδηγούν στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και tour operators / charter operators για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Θέσατε ένα θέμα, το οποίο ήδη προχωρά, που δεν αφορά μόνο στον κλάδο του τουρισμού, αλλά αφορά και σε πάρα πολλούς άλλους κλάδους. Είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών. Είναι ένα από τα επόμενα βήματά μας, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κόστους, αλλά και στην αύξηση της ποιότητας πολλών υπηρεσιών.

Τρίτον, θα κάνουμε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης VISA, για τουρίστες που προέρχονται από αγορές που θεωρούμε - και θεωρείτε και εσείς - νέες, δυναμικές και ανερχόμενες. Ειδικότερα, έχουμε αποφασίσει να μειωθεί το κόστος της VISA, κατ΄ αρχήν στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Αυτά είναι στοχευμένα μέτρα, που μειώνουν το κόστος της χώρας για τον τουρίστα και δίνουν κίνητρα στους επισκέπτες μας να έρθουν στην Ελλάδα.

Πέρα από αυτό, στηρίζουμε την ίδια την επιχείρηση. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που καταθέσαμε ως Κυβέρνηση και που έγινε νόμος του κράτους, είναι αυτό για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ώστε πολλές βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και να μπορέσουν να ανασάνουν σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να πληρώσουν τα χρέη τους, να διαγραφούν από τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» και να επανακτήσουν τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα από τις τράπεζες.

Επίσης, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρουμε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζουμε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα τον επόμενο μήνα, αξιοποιούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες, που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «JEREMIE», για επιδότηση επιτοκίου, απαντώντας και πάλι στον προβληματισμό που έθεσε ο Πρόεδρός σας για το κόστος δανειοδότησης.

Ήδη, δύο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια, καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων, με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Δημιουργούμε, ουσιαστικά, με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, ένα ταμείο με ανακυκλούμενα κεφάλαια, τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν ξανά σε νέες δράσεις για τον τουρισμό.

Για να βοηθήσουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και τη συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, εφαρμόζουμε μέσω του ΟΑΕΔ ειδικό πρόγραμμα, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Ας δούμε και την πρόταση του Προέδρου σας, για την επέκταση και σε άλλες συναφείς επιχειρήσεις. Αν θέλουμε τον τουρισμό όλο το χρόνο, πρέπει να προχωρήσουμε και σε σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές και σε αλλαγές νοοτροπίας. Πάρτε το παράδειγμα του καμποτάζ. Εδώ και χρόνια, έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας. Απαξιώνοντας μάλιστα το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ελληνικό αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά. Απαξιώνοντας ακόμα και τη ναυτική μας παράδοση, αλλά και ισχύ ανά τον κόσμο.

Τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας κάθε χρόνο. Όπως και η δραστηριότητα να σηματοδοτήσει σειρά παράλληλων τουριστικών επιχειρήσεων, με πολλαπλασιασμό των θέσεων εργασίας. Γιατί όμως το καμποτάζ να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης, όταν η άρση του θα δημιουργήσει σοβαρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τη χώρα, από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι;

Ήδη, όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια με κοινοτική σημαία, μπορούν ούτως ή άλλως πλέον να «δένουν» στα ελληνικά λιμάνια. Οκτώ στα δέκα κρουαζιερόπλοια, όμως, έχουν σημαία τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός να στερεί από την εθνική μας οικονομία το 80% των εσόδων που θα μπορούσε να έχει.

Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος Μαΐου, θα κάνουμε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα. Αυτό το θέτω ως όριο για τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, για να μη χάσουμε και αυτή την κρίσιμη για την Ελλάδα σαιζόν. Τα οφέλη θα είναι πολλά:

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, την ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα και, επομένως, καλύτερη κατανομή των οφελών στην Περιφέρεια.

Σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, από προγράμματα πριν και μετά την κρουαζιέρα.

Σημαντική διεθνή προβολή της Ελλάδας από τις εταιρείες της κρουαζιέρας και, βεβαίως, από τους πελάτες τους.

Γνωρίζω και καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες ναυτικοί είχαν μέχρι σήμερα ανησυχίες για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους. Δεν σκοπεύουμε να φέρουμε πλούτο στην χώρα, χωρίς να αποδεικνύουμε παράλληλα την κοινωνική μας ευαισθησία. Όμως, τα οφέλη από την απόφαση αυτή είναι πολλά και αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους ίδιους.

Πέρα λοιπόν από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα - παραδείγματος χάρη, στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς - θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς. Θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στο transit, στο home porting, όσο και στους κλάδους που ασχολούνται με την τεχνική υποστήριξη πλοίων, την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, την προμήθεια υλικών και τροφοδοσίας, τα ναυπηγεία και πολλά άλλα.

Παράλληλα, για την προστασία των εργαζομένων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, σχεδιάζουμε:

Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, ώστε να καταστούν ελκυστικοί στην αγορά εργασίας.

Την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας, μέσω κυβερνητικών φορέων.

Την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Σε αυτό το πεδίο, θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα, για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων. Ναι, είμαστε αποφασισμένοι, και αυτό να προχωρήσει, μετά από έξι χρόνια μεγάλης διαφήμισης, αλλά μηδενικής αποτελεσματικότητας.

Κυρίες και κύριοι, αν κάποιος κάνει μια συνολική περιγραφή του τουρισμού στη χώρα μας, θα μπορούσε σήμερα να πει συνοπτικά, ότι έχουμε μια τουριστική περίοδο τεσσάρων μηνών και όχι δώδεκα, όπως θα μπορούσαμε, και ότι έχουμε υποστεί μία άνευ προηγουμένου διεθνή δυσφήμιση από τα χρέη του ΕΟΤ στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Το ξέρετε ότι οι διαφημιστικές καμπάνιες για τη χώρα, τα περασμένα έτη, ήταν χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχευση, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται τεράστια ποσά χωρίς κανένα όφελος. Ότι το ίδιο το κράτος, με κάθε του ενέργεια, αναπαρήγαγε το ξεπερασμένο μοντέλο «ήλιος - θάλασσα», χωρίς κανένα νέο μήνυμα, χωρίς καμία δουλειά για να χτίσουμε μια νέα ταυτότητα για τη χώρα μας.

Θα έλεγα πως από αυτά τα ενδεικτικά, αλλά και σοβαρά συμπτώματα, το συμπέρασμα είναι ότι το πρόβλημα είναι πολύ λιγότερο οικονομικό και πολύ περισσότερο πρόβλημα στόχευσης. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ένας καλοκαιρινός προορισμός μαζικού τουρισμού, με προϊόν όλο και λιγότερο ελληνικό, μοναδικό ή ξεχωριστό.

Δικός μας στόχος είναι να διευρύνουμε την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμό, παρουσιάζοντας τις απαράμιλλες εναλλαγές, τις ανεξερεύνητες αντιθέσεις, αυτές που πράγματι διαθέτει η χώρα μας. Να στραφούμε από τον φτηνό μαζικό τουρισμό, στην ποιότητα παντού. Ακόμα και ο μαζικός τουρισμός έχει τεράστια περιθώρια ποιοτικής αναβάθμισης, αν αναδειχθούν εναλλακτικές προσεγγίσεις για το περιβάλλον και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Στην ευελιξία των υπηρεσιών, στο ταξίδι στην Ελλάδα, που δεν θα είναι απλά μια ευκαιρία καλοκαιρινής ξεκούρασης, αλλά μια μοναδική εμπειρία ζωής. Εμπειρία επαφής με το μοναδικό φυσικό τοπίο, με την ιστορία μας, με τη μεσογειακή διατροφή, με τον ελληνικό πολιτισμό, με εξαιρετικούς ανθρώπους. Ταξίδι υγείας, φυσικής και πνευματικής ανανέωσης, ανακάλυψης και αγωγής ψυχής.

Κάνουμε χρήση της συσσωρευμένης γνώσης που και εσείς έχετε συγκεντρώσει, για να κάνουμε τη στροφή που έχει ανάγκη ο τουρισμός. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε για τον τουρισμό, πέρα από την επίλυση άμεσων προβλημάτων, υπηρετούν πάνω απ’ όλα τη στροφή στο νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα. Ταυτότητα, όπως είπατε.

Μέσω του ΕΣΠΑ, μπαίνουν σε εφαρμογή τα προγράμματα «Πράσινος Τουρισμός», «Εναλλακτικός Τουρισμός», «Συνεργάζομαι και Καινοτομώ», «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό», προγράμματα που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη στροφή της χώρας μας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών.

Η Επιτροπή Θαλάσσιου Τουρισμού επεξεργάζεται, επίσης, νομοσχέδιο που αφορά στο σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής. Όσον αφορά τις μαρίνες, προχωράμε ήδη στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

Δρομολογήθηκε, επίσης, η κατάρτιση μελέτης για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών - τουριστικών λιμένων - στην Ελλάδα. Στόχος μας, η ανάδειξη της χώρας σε Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού και η πλήρης αξιοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει από τον ιδιωτικό τομέα.

Η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό δεν είναι βεβαίως αυτοσκοπός, αποτελεί όμως προϋπόθεση για τη μακρόπνοη ευημερία της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των τουριστικών προϊόντων μας. Γι' αυτό, μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό. Και χρειάζεται η δική σας συμμετοχή. Συμφωνώ μαζί σας και θέλω να τονίσω ότι, αν κάτι διέπει και χαρακτηρίζει αυτή την Κυβέρνηση, και πολλές φορές κατηγορούμαστε και γι’ αυτό, είναι η διάθεσή μας για διαβούλευση.

Δεν υπάρχει νομοσχέδιο που δεν θα μπει στη διαβούλευση και, βεβαίως, ο δικός σας λόγος θα είναι και ισχυρός και - είμαι σίγουρος - και δημιουργικός. Αυτό, σας το βεβαιώνω.

Ένα σχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού, που θα προωθεί ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που θα εναρμονίζει την ανάπτυξη με το περιβάλλον, αντί να το λειτουργεί εις βάρος του, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ο ελληνικός τουρισμός θα μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι τοπικές κοινωνίες πλέον αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη. Με το νέο χωροταξικό, γίνεται η αφετηρία ώστε η κάθε περιοχή να αναπτύξει τη δική της ταυτότητα. Το κάθε νησί, το κάθε χωριό, το κάθε βουνό, η κάθε γειτονιά, μία ταυτότητα μοναδική, ένας προορισμός ξεχωριστός.

Και εδώ σκοπεύουμε, σε συνεργασία μαζί σας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και μέσα από την αξιοποίηση του παγκόσμιου διαδικτύου, με το νέο portal που διαμορφώνεται, να διαβουλευτούμε αναδεικνύοντας υπάρχοντα ή εν δυνάμει χαρακτηριστικά κάθε τόπου, που θα αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητας αυτού του τόπου.

Είναι η μαγειρική της Σύρου, η ήσυχη από αυτοκίνητα Ύδρα, το ποδήλατο στις Σπέτσες, η μεσογειακή δίαιτα της Κρήτης, ο θρησκευτικός τουρισμός της Πάτμου, η αναρρίχηση στην Κάλυμνο, η παράδοση Ιπποκράτη - Πυθαγόρα στην Κω και στη Σάμο, τα παλαιά ελαιοτριβεία στη Μυτιλήνη, η Οδύσσεια στο Ιόνιο, η εκεχειρία στην Ολυμπία, το θέατρο στην Ελευσίνα, η βιοποικιλότητα στην Ήπειρο και στη Θράκη - και μπορώ να αναφερθώ σε πολλές άλλες περιοχές - ας αναδείξουμε ό,τι καλύτερο κουβαλά ο τόπος μας, χωρίς να τον καταστρέφουμε ως ένα αναλώσιμο προϊόν.

Το περιβάλλον, το τοπίο, η ποιότητα ζωής, δεν είναι απλώς καθήκον μας, αλλά και ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Μέχρι σήμερα, δεν το βλέπαμε έτσι, με αποτέλεσμα, παραδείγματος χάρη, ο παράκτιος και νησιωτικός μας χώρος, τα μοναδικά τοπία μας, να επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Υπάρχουν οι δυνατότητες, όχι μόνο αναχαίτισης, αλλά και αναστροφής των προβλημάτων. Αρκεί να συνταχθούμε όλοι στον κοινό στόχο, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την προστασία ό,τι καλύτερου έχουμε, του φυσικού μας πλούτου, των όμορφων παραδόσεων και αξιών μας, των μύθων μας, της μουσικής μας, της μαγειρικής μας, του σύγχρονου επίσης πολιτισμού μας, που καθιστούν τη χώρα μας μοναδική.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση αύριο και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις ξενοδοχειακές μονάδες, με εξαιρετικά απλές διαδικασίες, ειδικά σε ό,τι αφορά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, οι οποίες απολαμβάνουν υψηλή τιμή ανά kWh.

Κυρίες και κύριοι, όπως είπα και πριν, η κρίση είναι και ευκαιρία να αλλάξουμε νοοτροπία και στρατηγική και στον τουρισμό. Πρέπει να ξεκινήσουμε, καθιστώντας μια νέα, συνεπή ταυτότητα στον τουρισμό που αναπτύσσει η χώρα μας. Έχουμε πάρει την πολιτική απόφαση να ενισχύσουμε τον πράσινο τουρισμό. Ένα μοντέλο τουρισμού, που βλέπει το απαράμιλλο περιβάλλον της Ελλάδας ως πηγή πλούτου και το προστατεύει. Ένα μοντέλο τουρισμού, που βλέπει την πολιτιστική κληρονομιά και αναγνωρίζει σε αυτήν την ιδιαιτερότητα που κάνει την Ελλάδα ξεχωριστό τόπο ανάπτυξης.

Στόχος μας ήταν και είναι, όταν ενώσαμε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, διττός: να δώσουμε δυναμική ανάπτυξης στον πολιτισμό μας και να δώσουμε ισχυρή ταυτότητα στον τουρισμό μας. Έχετε ανάγκη ο ένας τον άλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα Υπουργεία δεν συνδέονται με το ζήτημά σας, αλλά αυτό είναι ένα θέμα, όπως είπα, στρατηγικού συντονισμού. Πρέπει να σπάσει και η αντίληψη του φέουδου, που υπάρχει δυστυχώς στον δημόσιο τομέα εδώ και πολλές δεκαετίες, για να μην πω από την αρχή της ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους.

Ο πολιτισμός μας είναι αυτός που φέρνει και κρατάει επισκέπτες στην χώρα μας. Δεν χρειάζεται εγώ να σας ενημερώσω για το τι σημαίνει το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης για την Αθήνα. Μόνο τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας, είχε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Αλλά δεν μιλάω μόνο για τα μνημεία, μιλάω και για συμπεριφορές - ο ένας απέναντι στον άλλον, και μαζί, στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Αν υπάρχει ένα μέτρο που με εμπνέει, όσο κανένα άλλο, είναι το μέτρο της απόσυρσης. Τίποτα δεν έχει για μένα μεγαλύτερη συμβολική, αλλά νομίζω και ουσιαστική αξία για τον τουρισμό, από το να δω ένα από αυτά τα άθλια κτίσματα της Χούντας να γκρεμίζεται. Και δωμάτια θα βγουν από την αγορά αυξάνοντας τις τιμές και θα αποκαταστήσουμε το όμορφο περιβάλλον. Τίποτα δεν συμβολίζει την αλλαγή, από τον τουρισμό της δεκαετίας του 1970, στον τουρισμό της δεκαετίας του 2010, όσο η κατάρρευση ενός τέτοιου κτίσματος.

Και με αυτή την σκέψη, θέλω να σας αφήσω. Πολλοί από εσάς θα πληρώσετε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες πολεοδομικές παρανομίες σας στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο». Καταλαβαίνω ότι το βλέπετε σαν κόστος, αν όμως από αυτό το ταμείο δείτε να γκρεμίζεται ένα ξενοδοχείο που δεν έπρεπε ποτέ να χτιστεί, αν δείτε το περιβάλλον στην περιοχή του δικού σας ξενοδοχείου να γίνεται ελκυστικότερο, είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο όλοι βλέπουμε τα πράγματα - και αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο: να δούμε ριζικά διαφορετικά τα πράγματα.

Κυρίες και κύριοι, όπως είπα και προηγουμένως -και το επαναλαμβάνω, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία- ζούμε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από το παρελθόν. Οι διαφορετικές συνθήκες είναι η κρίση, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Εγώ λέω ότι οι διαφορετικές συνθήκες είναι η πολύ μεγάλη ευκαιρία που γεννιέται από αυτή την κρίση. Η ευκαιρία να δούμε τι κάναμε λάθος και να μην το επαναλάβουμε ποτέ.

Παράλληλα, να αλλάξουμε συνήθειες, προοπτική, νοοτροπία, ώστε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της ευημερίας για όλους. Την Ελλάδα που θα γυρίσει οριστικά σελίδα, αφήνοντας μια για πάντα πίσω της τα λάθη που μας έφεραν εδώ.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, η μοναδικότητα μας, οι αξίες μας, ο τεράστιος φυσικός και πολιτιστικός μας πλούτος, αυτός που διαθέτουμε, πρέπει να γίνουν τα υλικά με τα οποία θα χτίσουμε αυτή την Ελλάδα. Να γίνουν συνώνυμα με την Ελλάδα.

Μπορεί να ακούγεται παράταιρο, μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, σήμερα, σε μια κρίση και οικονομική και αξιών, να μιλάμε για την Ελλάδα της αξίας, για την Ελλάδα των αξιών. Διότι - μια και σήμερα μιλάμε για τον τουρισμό - η αντίληψη των άλλων για εμάς, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, είναι τόσο σημαντική, όσο και η αληθινή τους ποιότητα, η αξία τους.

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι για την Κυβέρνηση υπόθεση, στην οποία δίνουμε και θα δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα. Αυτό είναι το μήνυμα για την Ελλάδα των αξιών, που θέλουμε να στείλουμε και φέτος. Και είναι σημαντική η χρονιά φέτος, για όλα αυτά που περάσαμε τους τελευταίους μήνες, για την εικόνα που δημιουργήθηκε για τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Είναι πολύ σημαντικό, αυτό το θετικό μήνυμα για την Ελλάδα να περάσει και φέτος, και να το πάρει μαζί του ο τουρίστας που θα επισκεφθεί την Ελλάδα, γυρίζοντας στην πατρίδα του.

Όμως, δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος που να το έχει επιτύχει αυτό, χωρίς τη συνεργασία των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, όλων όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες του κλάδου αυτού, αλλά και των ίδιων των πολιτών. Ό,τι και αν αποφασίσουμε εμείς ως Κυβέρνηση, δεν θα έχει σημασία, αν δεν συνταχθούμε όλοι μαζί, αν δεν δουλέψουμε γι’ αυτό τον κοινό στόχο.

Δεν θα έχει σημασία, παρά μόνο αν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες, είναι συμμέτοχοι στην απόφαση. Ή ακόμα καλύτερα: αν ή απόφαση είναι δική τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναβαθμίζουμε τον θεσμικό διάλογο και με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, μέσω της πλήρους συμμετοχής του ΣΕΤΕ στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, τη λεγόμενη «ΟΚΕ».

Και ζητώ και κάτι ακόμα, να συνεργαστούμε στενά, για κάτι που προσωπικά θεωρώ καθοριστικό: την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδου του τουρισμού. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε τις εκπαιδευτικές δομές που υπάρχουν στη χώρα μας γύρω από τον κλάδο του τουρισμού, να τις αλλάξουμε, ή να δημιουργήσουμε ακόμα και νέες, σε συνεργασία μαζί σας, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας να αναδείξει το ελληνικό προϊόν, την ελληνική ταυτότητα, και να είμαστε πρωτοπόροι - γιατί όχι - σε αυτό το τουριστικό προϊόν και στις δυνατότητες που έχει το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό.

Σας καλώ, λοιπόν, αυτή την απόφαση για αλλαγή, να την πάρουμε όλοι μαζί, να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο βιώσιμης, πράσινης, ανταγωνιστικής τουριστικής ανάπτυξης και, τελικά, σε μια Ελλάδα που πατά γερά στα πόδια της. Στην Ελλάδα των αξιών, που βλέπει το μέλλον όχι με φόβο, ούτε με ανασφάλεια, αλλά με αισιοδοξία, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και περηφάνια για ό,τι ξέρει ότι μπορεί να καταφέρει.

Και είμαι βέβαιος ότι μαζί με όλους εσάς, μαζί με τους πολίτες και τους δημιουργικούς επιχειρηματίες, όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά απ’ όλους τους κλάδους, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλω να ξέρετε ότι μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και των άλλων συναφών Υπουργείων, θα είμαι πάντα κοντά σας για οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε αυτός ο στρατηγικός τομέας πραγματικά να απογειωθεί και μαζί να απογειωθεί και η Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter