UNICEF: 10 Βήματα για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Μωρά

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Υγεία

Η UNICEF υποδέχεται τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με το σύνθημα «Μητρικός Θηλασμός: Μόνο 10 Βήματα - ο Φιλικός προς τα Μωρά Τρόπος» που εστιάζεται στο ζωτικό ρόλο των υπηρεσιών υγείας στην εμπέδωση ορθών πρακτικών μητρικού θηλασμού.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,1 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. Ο σωστός μητρικός θηλασμός κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των παιδιών από κάθε άλλη προληπτική παρέμβαση. Έχει τη δυνατότητα να προλάβει 12%-15% όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες. Η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού (κατά την πρώτη ώρα) μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα νεογνών περίπου κατά 20%.

Τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού παγκοσμίως εξακολουθούν να είναι περίπου 37% ενώ αυτά της έγκαιρης έναρξής του είναι μόνο 39%. Όμως, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανόμενων μερικών από τις λιγότερο αναπτυγμένες του κόσμου, έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την αξία του μητρικού θηλασμού και κάνουν σημαντικά βήματα για την προώθησή του. Οι επιτυχίες αυτές δείχνουν πως όταν οι χώρες κάνουν συντονισμένες προσπάθειες να υποστηρίξουν το μητρικό θηλασμό σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, στις υπηρεσίες υγείας και στα σπίτια, η πρόοδος είναι δυνατή ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Παρόλο που η απόφαση για το μητρικό θηλασμό λαμβάνεται από τις οικογένειες, οι υπηρεσίες υγείας μπορούν και πρέπει να παίξουν ένα ζωτικό ρόλο στην προώθησή του. Οι επαγγελματίες υγείας ιδιαίτερα, έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη, να προσφέρουν στις οικογένειες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές υγείας για τις μητέρες και τα παιδιά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις νέες μητέρες ώστε να πάρουν την απόφαση σχετικά με το αν, πότε και για πόσο να θηλάσουν.

Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει ως θέμα την προώθηση των 10 βημάτων που πρέπει να ακολουθούνται από τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια για να θεωρούνται Φιλικά προς τα Μωρά:

1. Γραπτή πολιτική για το θηλασμό,

2. Εκπαίδευση του προσωπικού υγείας,

3. Ενημέρωση των εγκύων,

4. Ξεκίνημα του θηλασμού μισή ώρα μετά τη γέννηση,

5. Επίδειξη θηλασμού στις μητέρες,

6. Καμιά άλλη τροφή εκτός από μητρικό γάλα,

7. Παραμονή της μητέρας μαζί με το μωρό όλο το 24ωρο,

8. Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το μωρό το αποζητά,

9. Όχι πιπίλες,

10. Υποστήριξη της μητέρας και στο σπίτι.

Σήμερα, μόνο λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως έχουν πιστοποιηθεί ως «Φιλικές προς τα Μωρά», εναρμονιζόμενες και με τα 10 συνιστώμενα βήματα για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Η φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού θέλει να περάσει το μήνυμα να γίνουν τα 10 αυτά βήματα πάγια πρακτική για κάθε υπηρεσία υγείας και να ενσωματωθούν καλύτερα οι παρεμβάσεις βρεφικής διατροφής σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, στα πλαίσια του εορτασμού της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, 1 με 7 Νοεμβρίου, πραγματοποιεί μεγάλη σχετική καμπάνια και γι αυτό ετοίμασε και αποστέλλει ειδικό ενημερωτικό φάκελο σε εκατοντάδες μαιευτήρια, κλινικές και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Το ενημερωτικό αυτό υλικό είναι διαθέσιμο στο www.unicef.gr/bfweek.php μαζί με περισσότερες πληροφορίες τόσο για τη φετινή όσο και για προηγούμενες εκστρατείες προώθησης του μητρικού θηλασμού και αναλυτικά τα 10 βήματα.

Ας ενωθούμε λοιπόν όλοι και ας προωθήσουμε με την ευκαιρία αυτή το μήνυμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού και ας δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μωρά την καλύτερη δυνατή αρχή για τη ζωή, που έχουν ανάγκη ώστε να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter