Ισορροπημένη εξιστόρηση για το Χθες και το Σήμερα

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Geoff Eley: Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία-Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (1850-2000)

Geoff Eley, Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία-Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (1850-2000), μετάφραση Θ. Κατσικερός, τομοι Α΄ και Β΄, εκδόσεις Σαββάλας, 2010

Η Αριστερά με όλες τις εκφάνσεις της και όλα τα ρεύματα ή τις τάσεις της καθώς και οι αγώνες της – στην Ευρώπη- για την επικράτηση της Δημοκρατίας είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς του σπουδαίου αυτού δίτομου έργου.

Στο εξαιρετικό τούτο πόνημα (του ιστορικού Τζέφ Ίλι) ανατέμνεται με συνέπεια και διαύγεια το πολυσύνθετο πεδίο της Αριστερής σκέψης και πρακτικής.

Χωρίς ιδεοληψίες ή μονομέρειες που επιχειρούν να θέσουν οριογραμμές ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι η ιστορία της ευρωπαϊκής αριστερής διανόησης και συμπεριφοράς συνάδει με τη συνεισφορά στον εκδημοκρατισμό. Το ευρωπαϊκό πολιτικό-κοινωνικό τοπίο, όντως, διαμορφώθηκε (και) από την Αριστερά αφού μέσα από τις επιτυχίες και αποτυχίες της ανέδειξε τη σημασία της κριτικής ματιάς στα πράγματα. Μια τόσο πολύτιμη αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για τη στάση μας απέναντι στα δρώμενα- ιδίως στο πλαίσιο της πολυτάραχης εποχής μας.

Σ. Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter