Αποτίμηση ενός οράματος

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, Ευρώπη ασθμαίνουσα: Η μεγάλη κρίση και το μέλλον της Ευρώπης

Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, Ευρώπη ασθμαίνουσα: Η μεγάλη κρίση και το μέλλον της Ευρώπης, εκδόσεις Παπαζήση, σελίδες 250

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια (1981) από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό το πρίσμα της τωρινής κρίσης που την διέπει μοιάζει αδήριτη ανάγκη ο αναστοχασμός για το παρόν και το μέλλον ενός τόσου μεγάλου εγχειρήματος στην ήπειρό μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεαθεί ως ένα γεωπολιτικό και οικονομικό τόλμημα αλλά και ως μια πολιτισμική διαδικασία που υπερβαίνει τις χωρικές ή τις χωροταξικές διαστάσεις της Γηραιάς ηπείρου. Υπό αυτή την έννοια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλους τους θεσμούς και τα όργανά της, προσομοιάζει με ένα υπαρκτό ανοιχτό στοίχημα που επηρεάζεται άμεσα από τις ευμενείς ή/και δυσμενείς συγκυρίες της εποχής.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς ο κ. Λυμπερόπουλος (πρέσβης ε.τ.) ανατέμνει-με γνώμονα την ανεκτίμητη πείρα του- το όραμα, την εξέλιξη και τις προοπτικές της Ε.Ε στο συνεχώς δονούμενο σύγχρονο διεθνές τοπίο. Η γραφή του, περιγραφική και αξιολογική, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη ενώ συνάμα τον παρακινεί να αναλογιστεί τα θέματα (που αναλύονται) με κριτική ματιά.

Ένα αξιόλογο κι επίκαιρο πόνημα που χρειάζεται την προσοχή μας και όχι μόνο επ' αφορμή της επετείου των 30 χρόνων της ένταξής μας.

Σ.Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter