Όμηρος: Ιλιάδα και Οδύσσεια

Δημιουργήθηκε: . Στήλη: Βιβλιοστάτης

Alberto Manguel: "Όμηρος: Ιλιάδα και Οδύσσεια"

«ΟΜΗΡΟΣ: ΙΛΙΑΔΑ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ»

Alberto Manguel : Μετφρ. Ελένη Αστερίου, Σειρά: Tα βιβλία που συγκλόνισαν τον κόσμο, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2009.
Απροσχημάτιστη πνευματική καλλιέργεια

Η σειρά «Τα βιβλία που συγκλόνισαν τον κόσμο» απαρτίζεται από δέκα τόμους – σύντομες βιογραφίες βιβλίων αναφοράς στην παγκόσμια σκέψη και τα οποία έχουν γράψει έγκριτοι σύγχρονοι επιστήμονες. Στο σπουδαίο αυτό συγγραφικό  - εκδοτικό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2006 ο βρετανικός εκδοτικός οίκος «Atlantic» και μεταφέρεται στη γλώσσα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα περιλαμβάνονται και κυκλοφορούν μεταξύ άλλων τα έργα: «Κοράνιο», του Μπρους Λώρενς, «Καρλ Μαρξ Το Κεφάλαιο», του Φράνσις Γουίνι, «Πλάτωνος Πολιτεία» του Σάιμον Μπλάκμπερν, «Δαρβίνος. Η προέλευση των ειδών» της Τζάνετ Μπράουν,  «Η Βίβλος» της Κάρεν Άρμστρονγκ, «Τόμας Πέιν. Τα δικαιώματα του ανθρώπου» του Κρίστοφερ Χίτσενς.


Σε ό,τι αφορά στο βιβλίο Όμηρος: Ιλιάδα και Οδύσσεια» ο συγγραφέας Αλμπέρτο Μανγκουέλ καταγράφει την εδώ και 2000 χρόνια πορεία των έργων του Ομήρου. Πώς μεταφράστηκαν και πώς αποδόθηκαν από σημαντικούς λογοτέχνες των συγχρόνων κοινωνιών και πολιτισμών της Δύσης.

«Η βιογραφία ενός βιβλίου δεν είναι βιογραφία του ανθρώπου που το έγραψε» αναφέρει ο συγγραφέας επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση του Ομήρου και των ποιημάτων του το έργο και ο συγγραφέας πηγαίνουν χέρι -χέρι, αφού είναι αδύνατον  να ξέρουμε αν προηγείται ο συγγραφέας ή το έργο, ο τυφλός αοιδός, που τραγουδούσε για την καταστροφή της Τροίας και για τη νοσταλγία ενός Έλληνα βασιλιά για την πατρίδα του, ή οι ιστορίες για το δέλεαρ του πολέμου και την επιδίωξη της ειρήνης.

Δύσκολα θα διαφωνούσε κάποιος ότι η διαχρονική αξία έργων όπως τα έπη του Ομήρου τα καθιστά με αδήριτο τρόπο πολύτιμα, πέραν των δεσμεύσεων που προοιωνίζεται ο χαρακτηρισμός «κλασικά κείμενα». Άλλωστε η υψηλή αισθητική της παρούσας έκδοσης, η αξιέπαινη μετάφραση και η φροντισμένη γλωσσική απόδοση συνηγορούν στην ανάγνωσή τους.

Σ.Α.Γ.

Κοινοποίησε αυτή τη σελίδα

FacebookMySpaceTwitter