Συμπαράταξη Ελπίδας: ΣΑΦΥΚΩ και φύλαξη περιβάλλοντος

Στήλη: Δελτία Τύπου

Σ.Ε.

Αποχώρηση της Λ.Ε.Κ Κω από τη Σ.Α.ΦΥ.Κ.ΚΩ.
Μια αρνητική εξέλιξη με θετικό σχολιασμό.

Η αποχώρηση ενός εκ των 7 συνεργαζομένων τοπικών φορέων από την Συμμαχία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Κω, αποδεικνύει τις αδυναμίες του εγχειρήματος του κ. Δημάρχου και σηματοδοτεί το πρώτο ναυάγιο στην πολιτική των συνεργατικών.

Και φέτος η κατάσταση στην πυροπροστασία των δασών θα είναι όπως και περυσι.

Δεν θα σχολιασουμε μονοπλευρα αρνητικα το ζητημα όπως κάνει η Δυναμη Αλλαγης.
Το προβλημα είναι υπαρκτο: αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Κω, με δεδομενη τηην ανυπαρξια κυβερνητικης πολιτικής λογω και της χρεοκοπίας της χώρας μας.

Τι θα κάνατε εσείς στην θέση της δημοτικής αρχής;
---Απλά πράγματα: συγκαλούμε το Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας  με θέμα: α) η οργάνωση συντονισμού  δράσεων πρόληψης- αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Πεντέλης και β) ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων σεισμικών φαινομένων. Στο όργανο καλούνται οι αρμόδιοι διοικητικοί υπεύθυνοι (ο Δήμαρχος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο Δασάρχης, ο Διοικητής του Αστ. Τμήματος, οι εκπρόσωποι των 5 Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού, εκπρόσωπος της Εθνοφυλακής κλπ), και εκπρόσωποι όλων των Εθελοντικών ομάδων-οργανώσεων.

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις αναδεικνύουν τα προβλήματα:
• Ανύπαρκτοι ή κατεστραμμένοι δασικοί δρόμοι
• Ανύπαρκτες ή κατεστραμμένες ζώνες προστασίας δασικών δρόμων και ζωνών πυρασφαλείας
• Η   κοπή χόρτων σε όλο το οδικό δίκτυο
• η συντήρηση πυροφυλακίων που υπάρχουν και εντοπισμός νέων θέσεων πυρο-παρατήρησης
• Η στελέχωση των πυροφυλακίων και των τμημάτων άμεσης επέμβασης για την υλοποίηση της φάσης της πρόληψης κλπ.

---Αλήθεια, με την πρακτική της δημοτικής αρχής πότε θα γίνουν αυτά τα τόσο κοινότυπα πράγματα, ενώ ξεκινά το καλοκαίρι;

Συνεχίζουμε: Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει σχέδιο δράσης καλά στοιχειοθετημένο και κοστολογημένο με σκοπό την έγκριση του.

Με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατές οι προσλήψεις και ότι πιστώσεις δεν υπάρχουν το σχέδιο δράσης στηρίζεται στην άρτια οργάνωση των υλικών δυνάμεων του δήμου και στη εξάντληση των δυνατοτήτων του τοπικού εθελοντισμού. Ο δήμος υποχρεώνεται να δημιουργήσει όλη την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και να εχει την ευθύνη της εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Η σχέση του με τους εθελοντές δεν είναι σχέση παροχής υπηρεσιών αλλά υποστήριξης, οργάνωσης, επιμόρφωσης, αναγνώρισης και επιβράβευσης των εθελοντών.
Τώρα αν ο δήμος θέλει να κάνει αναδασώσεις, πρότυπες φυτείες και πρότυπες παραγωγές κλπ δημιουργώντας θέσεις εργασίας αυτό δεν μπορεί να εμπλέκεται με ούτε με τον εθελοντισμό ούτε με μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Κω.

Με την μέθοδο των συνεργατικών δεν θα έχουμε πρόληψη και προστασία. Γιατί νεκρώνεται ένα τμήμα του εθελοντισμού. Γιατί Αδρανοποιείται τμήμα της δημόσιας διοίκησης. Γιατί ο Δήμος δεν αποκτά δομές και τεχνογνωσία αν και θα ξοδεύει πολύ δημοτικό χρήμα.
Βεβαίως οι προεκλογικές υποσχέσεις του δήμαρχου είναι το πολιτικό του πρόσταγμα κι όχι η κοινή λογική. Να ζητήσουμε ή να ευχηθούμε αλλαγή πολιτικής; Ατελέσφορο!
Μακάρι η άρνηση της Λ.Ε.Κ Κω να τον φωτίσει!
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
(Ν.Μυλωνάς)